Smerte

Individuel fysioterapi til patienter med ikke ondartede, kroniske smerter og som er tilknyttet Tværfagligt Smertecenter, Aalborg Universitetshospital

 

Tværfagligt Smertecenter Aalborg arbejder ud fra en bio-psyko-social forståelsesramme. Målet er at rehabilitere patienterne med bedst mulig udnyttelse af egne ressourcer i hverdagen. For medarbejderne på Tværfagligt Smertecenter er det basalt at skabe tillid i mødet med patienten og at anerkende, at smerten er det, som patienten siger den er.

Patienterne henvises til Tværfagligt Smertecenter fra praktiserende læge, speciallæge eller fra hospitalsansatte læger.

Patienterne undersøges først af en af Tværfagligt Smertecenters læger, og på baggrund af denne undersøgelse lægges en behandlingsplan på tværfaglig konference.

Patienterne kan visiteres til

• individuel behandling (ca. 20%)

• deltagelse i gruppebehandling (ca. 80%)

Gruppebehandling

Fysioterapeuterne leder gruppebehandlingen og underviser i pacing-principperne sammen med lægen. Dette beskrives ikke nærmere i denne instruks.

Individuel fysioterapeutisk behandling

Patienterne henvises til individuel fysioterapeutisk behandling i de tilfælde, hvor lindrende behandling er nødvendig i forbindelse med medicinnedtrapning/-udtrapning, eller hvor der er tale om problemstillinger med behov for specifik fysioterapeutisk behandling. Den individuelle fysioterapeutiske behandling kan både tilbydes patienter, der også deltager i gruppebehandling og til patienter, der ikke deltager i gruppebehandling.

Patienter til individuel behandling skrives på venteliste, hvorfra fysioterapeuten indkalder patienten pr. brev. Ventetiden er normalt på 2-4 uger. Behandlingstid og hyppighed tilrettelægges efter patientens behov og ressourcer, dog sjældent mere end én gang om ugen.

 

Fysioterapi til patienter med komplicerede, ikke ondartede, kroniske smerter i gruppebehandling på Tværfagligt Smertecenter, Aalborg Universitetshospital

 

Tværfagligt Smertecenter Aalborg arbejder ud fra en bio-psyko-social forståelsesramme. Målet er at rehabilitere patienterne med bedst mulig udnyttelse af egne ressourcer i hverdagen, og da dette omfatter mange sider af patientens liv, er en tværfaglig indsats relevant (2, 5). For medarbejdere på Tværfagligt Smertecenter er det basalt at skabe tillid i mødet med patienten og at anerkende, at smerten er, som patienten siger.

Patienterne henvises til Tværfagligt Smertecenter fra praktiserende læge, speciallæge eller fra hospitalsansatte læger.

Patienterne undersøges først af en læge på Tværfagligt Smertecenter, og på baggrund af denne undersøgelse lægges en behandlingsplan på tværfaglig konference.

Af fysioterapeutiske tilbud kan patienterne visiteres til

• deltagelse i smertemestringsgruppe

• individuel fysioterapeutisk behandling

Patienter, som henvises til smertemestringsgruppe er de, som har en uhensigtsmæssig strategi i forhold til smertehåndtering, idet de enten overbelaster sig selv eller er gået i stå i forhold til fysisk aktivitet. Nogle patienter får begge tilbud.