Benamputation

Fysioterapi til indlagte patienter der er benamputerede

På Aalborg Universitetshospital følges ”Patientforløbsbeskrivelse for den benamputerede patient”.

Den fysioterapeutiske indsats påbegyndes sædvanligvis den første dag efter operationen. Patienten modtager fysioterapi dagligt på hverdage under indlæggelsen.

Fysioterapeuten udleverer informationspjecen ”Amputation. Information, gode råd og hjælp” samt instruerer i egentræning ifølge pjecerne ”Øvelser efter amputation gennem eller over knæet" og"Øvelser efter amputation under knæet”.

Fysioterapeuten vurderer dagligt patienten i forhold til smerte, hævelse, ledbevægelighed og muskelstyrke samt vurderer patientens balance og funktionsevne.

Tidligt i forløbet afdækkes patientens funktionsevne før operationen.

Patienten behandles ud fra en fysioterapeutisk vurdering med lungefysioterapi, øvelser, funktionstræning og træning med ganghjælpemidler samt instruktion i egentræning og forebyggelse af stramme muskler, som vil medføre nedsat bevægelse af leddene i det amputerede ben.

Hvis patienten umiddelbart vurderes egnet til en benprotese, laver lægen en ansøgning om bevilling af protese før udskrivelse.

Hvis det er usikkert om proteseforsyning er mulig, udskrives patienten til en træningsperiode i sin hjemkommune for at forbedre sin funktionsevne.
Herefter vurderes patienten igen af fysioterapeut, bandagist og læse, om gang med protese vil være en mulighed.

 

Fysioterapeutisk vurdering af proteseegnethed af ambulante patienter der er benamputerede

Den fysioterapeutiske vurdering af proteseegnethed foretages ofte 6-8 uger efter amputationen, med mindre andet er aftalt.
Patienten opfordres til at tage en pårørende eller eventuelt den kommunale terapeut med.

Fysioterapeuten afdækker patientens nuværende funktionsevne, forventninger og mål for fremtidig funktionsevne.
Tværfaglige samarbejdspartnere tilkaldes ved behov.

Fysioterapeuten vurderer patienten ”egnet”, ”ikke egnet” eller ”måske egnet” til proteseforsyning.

Hvis patienten vurderes ”egnet”, udarbejder fysioterapeuten den videre plan for træning før proteseforsyning i samarbejde med patienten og eventuelt kommunale fysioterapeut. Desuden tages kontakt til henvisende læge med henblik på ansøgning om bevilling af protese (LÆ165) ved patientens hjemkommune.
Når protesen er fremstillet, indkaldes patienten til et specialiseret genoptræningsforløb.

Ved ”måske egnet” aftales dato for ny vurdering samt planlægning af yderligere genoptræning i kommunalt regi.

Hvis patienten vurderes ”ikke egnet” , vurderer fysioterapeuten behovet for at fortsætte almen genoptræning og sikrer sig, at dette kan fortsættes.

Proteseegnethed vurderes i et tværfagligt samarbejde mellem læge, bandagist og fysioterapeut. 

 

Ergoterapi til patienter der er benamputerede

Den ergoterapeutiske undersøgelse og behandling er en del af et tværfagligt behandlingstilbud.

Patienterne henvises efter lægeordination. På Aalborg Universitetshospital følges patientforløbsbeskrivelse ”Den benamputerede patient ”.

Tidligt i forløbet afdækker ergoterapeuten patientens vanlige funktionsevne.

Patienterne undersøges ud fra en ergoterapeutisk vurdering i almindelig daglig aktivtet (ADL). Desuden afdækker ergoterapeuten patientens boligindretning samt behov for boligændringer og hjælpemidler.

Ergoterapeuten samarbejder med den kommunale ergoterapeut tidligt i forløbet, da det er kommunen, der bevilger boligændringer og hjælpemidler.
Relevante hjælpemidler, som patienten har brug for under indlæggelsen, bestilles fra sygehusets eget hjælpemiddeldepot.

Med baggrund i undersøgelsen iværksættes den ergoterapeutiske behandling med fokus på ADL-træning, afprøvning og tilpasning af hjælpemidler samt planlægning og rådgivning i forbindelse med udskrivelse.