Lymfødem

Fysioterapi til ambulante patienter med lymfødem i let eller moderat til svær grad

Behandlingen retter sig mod ambulante patienter med sekundært lymfødem som følge af cancersygdom samt patienter med primært eller sekundært lymfødem af anden årsag end cancer.

Overordnet fremgangsmåde

Patienter med sekundært lymfødem som følge af cancersygdom henvises direkte til Fysio- og Ergoterapien fra Onkologisk Ambulatorium, Mammakirurgisk Ambulatorium, Urologisk Ambulatorium, Gynækologisk Ambulatorium og Plastikkirurgisk Ambulatorium, Aalborg Universitetshospital.

Patienter med primært eller sekundært lymfødem af anden årsag end cancer henvises via den ledende overlæge på Karkirurgisk Afdeling eller fra Infektionsmedicinsk Ambulatorium, Aalborg Universitetshospital.

Praktiserende læger kan henvise patienter til ovenstående ambulatorier til vurdering og videre behandling.

Patienter kan ligeledes henvises fra andre sygehuse.

Henvisende læge vurderer indikationer og kontraindikationer for lymfødembehandling og udfylder specielt henvisningsskema, der medsendes den ordinære henvisning.

Alle patienter undersøges og vurderes af fysioterapeut, der er specialiseret og certificeret i komplet fysioterapeutisk lymfødembehandling.
Med baggrund i patientens gener, lymfødemets omfang og patientens ønsker og ressourcer visiteres patienten videre til det fysioterapeutiske behandlingstilbud, der egner sig bedst til patienten.

Behandling

Behandling til patienter med lymfødem i let grad
Patienter med lymfødem i let grad tilbydes 1-3 behandlinger med instruktion i selvdrænage, hudpleje, øvelser og leveregler samt måltagning til kompressionsærme/-handske/-strømpe ved behov.

Behandling til patienter med lymfødem i moderat til svær grad
Patienter med lymfødem i moderat til svær grad tilbydes komplet fysioterapeutisk lymfødembehandling som består af manuel lymfedrænage, hudbehandling, bandagering samt instruktion i selvdrænage, øvelser og leveregler.

Patienterne skal være i stand til at modtage daglig behandling i 1 til 2 timer i 3-6 uger og skal være indstillede på selv at vedligeholde behandlingen efterfølgende. Dette indbefatter bl.a. daglig brug af kompressionsstrømper/-ærmer og -handsker.

Har patienten ikke ressourcer til komplet fysioterapeutisk lymfødembehandling, tilbydes patienten et individuelt tilrettet behandlingsforløb.

Patienter som tidligere er behandlet med komplet fysioterapeutisk lymfødembehandling, og på trods af vedligeholdende behandling har fået omfangsforøgelse i en grad, der hæmmer daglig livsførelse, tilbydes genbehandling. Behandlingen svarer til komplet fysioterapeutisk lymfødembehandling, men varer oftest kortere tid, 2-4 uger.

Fysioterapi til ambulante patienter som har behov for palliativ lymfødembehandling

Behandlingen retter sig mod alvorligt syge patienter, som generes af lymfødem, og som ikke er tilknyttet Palliativt Team.

Overordnet fremgangsmåde

Patienter henvises direkte fra Onkologisk og Urologisk Afdeling eller Ambulatorium samt medicinske afdelinger, Aalborg Universitetshospital. Henvisende læge vurderer indikationer og kontraindikationer for lymfødembehandling.

Alle patienter undersøges og vurderes af fysioterapeut, der er specialiseret og certificeret i komplet fysioterapeutisk lymfødembehandling.
Med baggrund i patientens gener, lymfødemets omfang og patientens ønsker og ressourcer visiterer fysioterapeuten patienten til det fysioterapeutiske behandlingstilbud, der egner sig bedst til patienten.

Behandling

Alvorligt syge patienter med lymfødem tilbydes palliativ lymfødembehandling, der tilpasses individuelt til patienten med baggrund i følgende behandlingsmuligheder: manuel lymfedrænage - eventuelt suppleret med Kinesiotape, hudpleje, behandling med kompressionsbandage, instruktion i selvdrænage og øvelser, vejledning om hensigtsmæssige forholdsregler ved lymfødem samt måltagning til kompressionsstrømper/-ærmer og -handsker

Patienterne skal være i stand til at kunne klare transport mellem hjem og sygehus.