Børn

Fysioterapi til meget for tidligt fødte børn (født før uge 32) indlagt på Neonatalafdelingen

Fysioterapeut undersøger børnene inden udskrivelsen fra Neonatalafdelingen.

Forældrene er til stede ved undersøgelsen, hvor fysioterapeuten undersøger barnets bevægelser, reflekser samt reaktioner på sansemæssig stiumultion. Efterfølgende gives råd og vejledning til forældrene ved behov iht. undersøgelsen.

Fysioterapeut informerer om ambulant opfølgning. Fysioterapeutisk indsats iværksættes ved behov.

Under indlæggelsen har fysioterapeuterne et tilbud om undervisning af forældre til for tidligt fødte børn med fokus på barnets sansemotoriske udvikling samt håndtering og stimulation af barnet i relation til den for tidlige fødsel.

Efter udskrivelse tilbydes meget for tidligt fødte børn (født før uge 32) ambulante rutinemæssige opfølgninger.

 

Ambulant fysioterapi til meget for tidligt fødte børn (født før uge 32) ved korrigeret alder 9 og 18 måneder

Den fysioterapeutiske opfølgning og indsats ved korrigeret alder 9 og 18 måneder er den første del af det samlede ambulante tilbud til meget for tidligt fødte børn (født før uge 32) og deres forældre. Korrigeret alder svarer til barnets kronologiske alder minus de uger, barnet er født for tidligt.

I samarbejde med lægerne tilknyttet Neonatalafdelingen følger fysioterapeuten børnene til rutinemæssige undersøgelser, indtil barnet er korrigeret alder 18 måneder.

Lægerne undersøger børnene i Børneambulatoriet ved korrigeret alder 5 og 13 måneder, og fysioterapeut undersøger børnene ved korrigeret alder 9 og 18 måneder.

Fysioterapeuten undersøger barnets sansemotoriske udvikling iht. alder og vurderer behov for evt. indsats.

Børn med behov for tættere opfølgning vurderes oftere ved læge og/eller fysioterapeut. Enkelte børn følges ud over korrigeret alder 18 måneder.

Forældre har mulighed for at kontakte fysioterapeuten i opfølgningsperioden med spørgsmål relateret til barnets sansemotoriske udvikling.

Når barnet er 3 og 5 år undersøges det ved ergoterapeut og fysioterapeut.

 Se pjecen "Undersøgelse af for tidligt fødte børn ved 9 og 18 månender"

Ambulant ergoterapeutisk og fysioterapeutisk undersøgelse af meget for tidligt fødte børn (født før uge 32) i 3 års alderen

I forbindelse med fødslen og det efterfølgende indlæggelsesforløb på Neonatalafdelingen lægehenvises børnene inden udskrivelse til ergoterapeutisk og fysioterapeutisk opfølgning fra 0-5 år. 3-års undersøgelsen er en del af denne opfølgning.

Sekretær i Fysio- og Ergoterapien indkalder rutinemæssigt børnene til en undersøgelse, når de er ca. 3 år.

Ergoterapeut og fysioterapeut undersøger børnene sammen.
Formålet med undersøgelsen er at vurdere barnets psykomotoriske udvikling iht. alder og evt. behov for indsats med henblik at støtte op om barnets udvikling.
Undersøgelsen er planlagt til at vare ca. halvanden time.

Sekretær i Fysio- og Ergoterapien udsender sammen med indkaldelsen informationspjecen "3 års undersøgelse af for tidligt fødte børn" til forældrene for at forberede dem på indholdet af undersøgelsen.

  

Ambulant ergoterapeutisk og fysioterapeutisk undersøgelse af meget for tidligt fødte børn (født før uge 32) i 5 års alderen

I forbindelse med fødslen og det efterfølgende indlæggelsesforløb på Neonatalafdelingen lægehenvises børnene inden udskrivelse til ergoterapeutisk og fysioterapeutisk opfølgning fra 0-5 år. 5 års undersøgelsen er den sidste del af denne opfølgning.

Sekretær i Fysio- og Ergoterapien indkalder rutinemæssigt børnene til en undersøgelse, når de er 5 år.

Ergoterapeut og fysioterapeut undersøger børnene sammen.
Formålet med undersøgelsen er at vurdere barnets psykomotoriske udvikling iht. alder og evt. behov for indsats.
Undersøgelsen er planlagt til at vare ca. halvanden time.

Sekretær i Fysio- og Ergoterapien udsender sammen med indkaldelsen informationspjecen "5 års undersøgelse af for tidligt fødte børn" til forældrene for at forberede dem på indholdet af undersøgelsen.

 

Ergoterapi og fysioterapi til børn i alderen 2-6 år med behov for undersøgelse og indsats i forhold til psykomotorisk udvikling

Ved behov for undersøgelse og indsats i forhold til psykomotorisk udvikling henvises børnene til ergoterapeut og fysioterapeut i forbindelse med indlæggelse på børneafdelingerne eller ved undersøgelse i Børneambulatoriet.

Sekretær i Fysio- og Ergoterapien indkalder børnene til ambulant undersøgelse.
Informationspjecen Børn henvist til undersøgelse ved ergoterapeut og fysioterapeut vedlægges indkaldelsesbrevet for at forberede barnets forældre på indholdet af undersøgelsen.

Formålet med den ergoterapeutiske og fysioterapeutiske undersøgelse er at vurdere barnets psykomotoriske udvikling iht. alder og evt. behov for indsats.
Litteraturen viser, at gruppen af børn har behov for og profiterer af en professionel tværfaglig udredning med henblik på en efterfølgende indsats .

Undersøgelsen foregår over 2 dage. Begge dage afsætter ergoterapeut og fysioterapeut 1½ til 2 timer til undersøgelsen.

Undersøgelsesresultatet formidles ved en opfølgende samtale med deltagelse af forældre og kontaktperson fra f.eks. børnehave eller skole.
Ved samtalen aftales hvilken indsats der er behov for mhp at støtte op om barnets udvikling. Det kan f.eks. være udarbejdelse af almen genoptræningsplan, udarbejdelse af stimulationsforslag og vejledning omkring mestring af barnet i dagligdagen.

Den ergoterapeutiske og fysioterapeutiske undersøgelse og indsats er en del af en tværfaglig udredning, som foregår i samarbejde med andre fagpersoner på Børneafdelingen.

Ved behov deltager ergoterapeut/fysioterapeut ved kontrol i Børneambulatoriet.

 

Fysioterapi til børn med medfødt stramhed af halsmuskulaturen

Læger på Børneafdelingen henviser til fysioterapi med henblik på undersøgelse, vurdering af indsats og opfølgning ved fysioterapeut.

Endvidere instruktion af forældre i udspænding, stimulation, lejring og håndtering af barnet.