Ryg

Ergoterapi til indlagte patienter med lænderygsmerter

Den ergoterapeutiske undersøgelse og behandling tager udgangspunkt i patientens dagligdagsaktiviteter og hverdagsliv.

Efter behov tilbydes patienten træning i dagligdags aktiviteter og vejledning omkring smertehåndtering. Desuden kan ergoterapeuten tilbyde ergonomisk vejledning i forhold til aktiviteter i hjemmet og på jobbet samt afprøvning og instruktion i brug af hjælpemidler.

 

Fysioterapeutisk undersøgelse af patienter med lænderygsmerter med eller uden udstrålende symptomer til benene

Patienterne henvises til Diskusambulatoriet fra egen læge. Der modtages enkelte henvisninger fra andre sygehusspecialer, især Neurokirurgisk afdeling.

Når patienten kommer til forundersøgelsen, bliver de modtaget og informeret om det videre forløb af en sygeplejerske tilknyttet Diskusambulatoriet.
Efterfølgende laves der forundersøgelse af en læge eller fysioterapeut (fysioterapeutens undersøgelse bliver altid gennemgået med læge efterfølgende i forhold til yderligere specifikke undersøgelser/ordinationer).
Efter forundersøgelsen henviser lægen eller fysioterapeuten patienten til fysioterapeutisk undersøgelse og instruktion.

Patienten undersøges herefter af fysioterapeut i Diskusambulatoriet, der laver en fysioterapeutisk undersøgelse og herefter informeres patienten om undersøgelsesfund, instrueres i hjemme øvelser, vejledes om relevante tiltag og der formidles eventuelle hjælpemidler.. Fysioterapeuten tager i samarbejde med patienten stilling til det videre forløb.

Resultaterne af den fysioterapeutiske undersøgelse samt plan for fysioterapeutens behandling formidles og drøftes med sygeplejerske, reumatolog, ergoterapeut og socialrådgiver ved tværfaglig konference, der foregår dagligt i ambulatoriets åbningstid.

Oftest får patienten en ny kontroltid med henblik på vurdering af forløbet og de tiltag, der er iværksat.

Fysioterapeuten skriver løbende notat fra den fysioterapeutiske vurdering eftyer kontrolbesøgene.

 

Fysioterapi til patienter der indlægges til operation for diskusprolaps i lænden

Inden operationen instruerer og informerer fysioterapeuten, hvis muligt, patienten i forbindelse med besøg i ambulatoriet om forløbet ved fysioterapeuten efter operationen, mest hensigtsmæssige forflytningsteknikker og hjemmeøvelser til brug efter operationen.

Bliver patienten opereret akut eller af anden årsag ikke bliver instrueret inden operationen, instruerer og informerer fysioterapeut vedkommende efter operationen.

Fysioterapeuten giver behandling den første hverdag efter operationen, inklusiv lørdag.

I tilfælde af, at der er sket en påvirkning af rygmarvshinden under operationen, udsættes den fysioterapeutiske behandling i op til tre døgn, indtil lægen ved stuegang ophæver restriktionerne.

Fysioterapeuten vejleder i, hvordan patienten klarer almindelige dagligdags aktiviteter samt instruerer i og afprøver et hjemmeøvelsesprogram sammen med patienten.

Inden patienten udskrives, vurderer fysioterapeuten patientens genoptræningsbehov efter udskrivelse og udarbejder en genoptræningsplan.

Fysioterapeuten behandler, som oftest, patienten én gang efter operationen.

 

Fysioterapi til patienter der indlægges til operation for forsnævring i rygmarvskanalen i lænden (spinalstenose)

Patienten modtager fysioterapi den første hverdag efter operationen.

Fysioterapeuten vejleder patienten i, hvordan vedkommende klarer almindelige dagligdags aktiviteter, og vurderer patientens behov for hjælpemidler, eksempelvis ganghjælpemiddel. Fysioterapeuten instruerer i et øvelsesprogram i de tilfælde, hvor patienten har behov og er motiveret herfor.

Fysioterapeuten udarbejder en genoptræningsplan typisk på genoptræning i kommunalt regi, hvis patienten har behov videre genoptræning efter udskrivelse.

Fysioterapeuten behandler, som oftest, patienten én gang efter operationen

 

Fysioterapi til patienter med forsnævrede pladsforhold i lænderygsøjlen med udstrålende smerter på baggrund slid/aldersbetingede forandringer

Patienter med forsnævrede pladsforhold i lænderygsøjlen kan modtage fysioterapi, såfremt det fagligt skønnes relevant for patienten.

Fysioterapeuten undersøger patienten bl.a. i forhold til smerter, kropsholdning, bevægelighed i ryggen, neurologiske forhold og reaktion på mekaniske tests samt gangdistance.

På baggrund heraf iværksættes den fysioterapeutiske behandling, som indeholder undervisning og vejledning i hensigtsmæssig rygadfærd, funktionstræning, øvelsesterapi og evt. smertelindrende behandling samt afprøvning og udlevering af hjælpemidler.

Resultatet af den fysioterapeutiske vurdering og behandling bruges af lægen som en del af diagnosticeringen af patienten, og effekten af den fysioterapeutiske behandling benyttes til at planlægge patientens videre behandlingsforløb.

 

Fysioterapi til indlagte patienter der har fået foretaget stivgørende operation i lænden og/eller i øverste del af ryggen

Fysioterapeuten vejleder patienten inden operationen, hvis vedkommende bliver indlagt en hverdag inden operationsdagen, og hvis vedkommende må bevæge sig ud af sengen.

Fysioterapeuten påbegynder behandlingen den første hverdag efter operationen.
Fysioterapeuten behandler patienten, indtil patienten er i stand til selv at stå ud af sengen, gå med eller uden hjælpemiddel og efter behov gå på trapper.

Fysioterapeuten gennemgår anvisningerne gældende for de kommende seks uger med patienten.

Efter behov instrueres patienten i et hjemmeøvelsesprogram.
Det forventes, at patienten bliver udskrevet ca. 7 dage efter operationen.

 

Ergoterapi til indlagte patienter der har fået foretaget stivgørende operation i lænden og/eller i øverste del af ryggen

Ergoterapeuten påbegynder ofte undersøgelse inden operationsdagen. I enkelte tilfælde kan den daglige arbejdstilrettelæggelse på sygehuset betyde, at undersøgelsen i stedet påbegyndes efter operationen.

Ved den første kontakt spørger ergoterapeuten ind til patientens aktiviteter og evt. aktivitetsproblematikker. Ergoterapeuten udleverer desuden et måleskema med henblik på evt. ændringer i bolig som følge af operation.

2-3 dage efter operationen tilser ergoterapeuten patienten igen.
Med udgangspunkt i patientens velbefindende undersøger ergoterapeuten patientens behov for træning i bl.a. påklædning og bad, evt. ved brug af hjælpemidler.

Ergoterapeuten vurderer i samråd med patienten, hvilke hjælpemidler patienten har behov for i hjemmet. Disse udlånes ved udskrivelsen.

Ergoterapeuten sikrer, at patienten bliver fortrolig med at bruge ryggen mest hensigtsmæssigt efter operationen.

Det forventes, at patienten bliver udskrevet ca. 7 dage efter operationen.

 

Fysioterapi til patienter med spondylarthropati i det indlagte forløb 

Fysioterapeuten vurderer patientens funktionsevne med særligt fokus på smerte, ledbevægelighed og kropsholdning.

Med baggrund heri iværksættes den fysioterapeutiske behandling. Behandlingen består af

  • akut smertebehandling
  • ledbevægelighedsøvelser
  • funktionstræning
  • instruktion i selvtræning og smertehåndtering
  • vejledning om sygdommens påvirkning af bevægeapparatet her og nu og på længere sigt samt om betydningen af fremtidig træning

 Resultatet af vurdering og behandlingen formidles til lægen på de tværfaglige konferencer.