AID-ICU

Agents Intervening against Delirium in the Intensive Care Unit
Dansk titel: Antipsykotisk behandling af delirium på intensiv afdeling, et internationalt multicenterstudie af et blindet klinisk lodtrækningsforsøg.

Baggrund: Det har igennem mange år været kendt, at patienter indlagt på intensivafdeling, er i risiko for at udvikle delirium. Delirium skyldes uhensigtsmæssig hjernepåvirkning af forskellige årsager, fx svær kritisk sygdom og karakteriseres ved en akut forstyrrelse af hjernens funktioner. Det medfører typisk svingende symptomer i form af ændringer i bevidsthed, opmærksomhed, virkelighedsopfattelse, tænkeevne, hukommelse og følelsesliv, og kan i mere alvorlige tilfælde medføre voldsom uro hos patienten. I sådanne tilfælde er man nødt til at anvende beroligende medicin på symptomerne, hvortil der typisk anvendes lægemidler, der normalt anvendes til behandling af psykisk sygdom. Særligt hyppigt anvendes midler mod psykoser (tilstande med forstyrret virkelighedsopfattelse), og i særlig grad lægemidlet haloperidol.

Gennem de seneste år er der stillet spørgsmålstegn ved, om behandling med haloperidol skal gives som standardbehandling på intensivafdelingen, da der er fremført mistanke om, at præparatet ikke har en positiv effekt på tilstanden og måske endda medfører øget dødelighed.

Formål med forsøget: Formålet med forsøget er at be- eller afkræfte, om behandling delirium med haloperidol har en gavnlig effekt hos kritisk syge patienter indlagt på intensivafdeling.

Studiet startede d. 12. juni 2018 og der planlægges at inkludere 1.000 patienter, som vil foregå på intensiv afsnit på flere hospitaler i Danmark og Finland. Forventes afsluttet i juni 2020.

Sponsor og Principal Investigator:
Lone Musaeus Poulsenine Andersen-Ranberg, Specialeansvarlig overlæge
Intensiv afsnit, Sjællands Universitetshospital Køge

Investigator på Aalborg Universitetshospital:

Sven-Olaf Weber, Specialeansvarlig overlæge
Alment Intensivt Afsnit R afd.