Onkologisk Afdeling
Afdelingens overordnede forskningsprofil fokuserer på de primære og sekundære mål, som er formuleret i Forskningsstrategi 2023-2027, og involverer patienter med forskellige kræftdiagnoser. Konceptet inkluderer såvel kvantitative som kvalitative kliniske forskningsmetoder.
Den kliniske lærestolsprofessor har ansvar for forskning, udvikling og basisuddannelse inden for specialets områder. Forskning og udvikling gennemføres ifølge afdelingens strategiplan i samarbejde med forskningsudvalget.
Klinisk forskning udføres i samarbejde med Klinisk forskningsenhed (KFE), Klinisk Kræftforskningscenter (KKFC), Klinisk institut, afdelingsledelsen og andre kliniske afdelinger ved Aalborg Universitetshospital, nationale og internationale netværk.
Vision og mission
Vision: Onkologisk Afdeling skal medvirke til basalvidenskabelige og kliniske forskningsresultater inden for klinisk onkologi og medicinsk fysik. Forskningen skal være af høj videnskabelig kvalitet.
Mission: Afdelingens forskningsstrategi er i tråd med den overordnede fælles forskningsstrategi 2023-2027 fra Aalborg Universitetshospital.
Forskningsstrategien har specielt fokus på områder, hvor forskningsindsatser er afgørende for at bibeholde og måske ekspandere varetagelse af specialfunktioner.
Primære mål
- Forbedre kræftpatienternes overlevelse og livskvalitet.
- Udforske ny viden om kræftsygdommenes diagnostik, prognostik, prædiktion, behandling, pleje og rehabilitering.
- Udforske ny viden om metoder inden for diagnostik og behandling.
- Udforske bivirkninger og senfølger til behandling.
- Udforske ny viden om indsatser inden for specialiseret palliativ medicin.
- Udforske ny viden om primær og sekundær forebyggelse af maligne sygdomme.
Sekundære mål
- Forbedre samarbejde i afdelingen på tværs af fag og afsnit med det mål at forbedre udnyttelse af afdelingens resurser.
- Skabe et attraktivt forskningsmiljø med målsætning om at øge de ansattes videnskabelige kompetencer og fremme rekruttering og fastholdelse af dygtige medarbejdere.
- Udvide samarbejdet med andre specialer samt universiteter, nationalt og internationalt med målsætning om at skabe forskning af høj kvalitet.
- Øge samarbejdet med private og offentlige virksomheder med det mål at realisere kommercielle forskningsprojekter.
Kræft - en folkesygdom
I dag får hver tredje borger i Danmark i løbet af deres liv stillet en kræftdiagnose. Der konstateres således ca. 37.000 nye tilfælde om året. Antallet af nye tilfælde (incidensen) er for de fleste kræftsygdomme er fortsat stigende.
Takket være bedre diagnostik og behandling er kræftoverlevelsen gradvist forbedret de senere år. I dag lever næsten 294.000 mennesker i Danmark med en kræftdiagnose (prævalens), og årligt dør ca. 15.500 af en kræftsygdom. I Region Nordjylland er incidencen ca. 3.700 nye kræfttilfælde per år, og prævalensen er ca. 29.400. Årligt dør her ca. 1.500 personer af en kræftsygdom.
Ursula Falkmer
Alb Onkologisk Område
Lærestolsprofessor, MD, ph.d.
Telefon
97 66 14 11Opdateret