Operationsafsnit for Mave- og Tarmkirurgi som arbejdsplads
Mål og Værdier
Afsnittet arbejder ud fra mål og værdigrundlag, der tager udgangspunkt i ”Det hensigtsmæssige patientforløb”. Vi gør brug af Merry Scheels definition af sygeplejen som Interaktionel Praksis.
Afsnittes mål og holdninger er beskrevet i ”Mål og Værdigrundlag for afdeling A-Op” og ”Interaktionel Sygepleje”, begge publikationer findes her på siden.
Teamorganisering
I afsnittet arbejdes der i teamstruktur. Målet med dette er, at patientforløbene afvikles så hensigtsmæssigt som muligt, og er kendetegnet ved høj kvalitet, effektivitet, kontinuitet og under hensyntagen til den enkelte patient. I teamet indgår anæstesisygeplejersker, operationssygeplejersker, anæstesilæger, kirurger, portør og rengøringspersonale. Typisk vil teamkoordinatoren enten være en operationssygeplejerske eller en anæstesisygeplejerske, da de er gennemgående personer i patientforløbet på operationsafdelingen.
Ansatte og arbejdstider
I Operationsafsnit for Mave- og Tarmkirurgi, Aalborg er vi cirka 25 operationssygeplejersker.
Vores daglige arbejdstid er fra kl. 07.15 til 15.15.
2 senvagter møder daglig fra 07.15 til 16.15.
Vagterne møder fra kl. 14.45 til 23.00, hvorefter man har rådighedsvagt fra vagtværelse til kl. 07.15 næste dag.
I weekender arbejder vi ligeledes i 2-skiftet vagt. Der må påregnes weekendvagt cirka hver 3. weekend.
Vores vagtplan foreligger 4-6 uger i forvejen, og der er mulighed for at ønske specielle vagter, fridage og weekender. På helligdage arbejdes der som i weekenderne.
Personale
Personalegruppen består af operationssygeplejersker der alders- og erfaringsmæssigt er bredt sammensat. Således er der i dag personer med mange års operationserfaring i afsnittet og nytilkomne under oplæringsforløb. Afsnittet ansætter jævnligt nyt personale, da der løbende sker ændringer i personalegruppen, f.eks. ved ressource tilgang, barsel og afgang på grund af alder. Afsnittet består i dag med et stærkt team af medarbejdere, der på grund af sammensætningen, supplerer hinanden både fagligt, videnskabs- og erfaringsmæssigt, på meget højt niveau. Afsnittes personale kendetegnes ved en gruppe som er fleksible, dynamiske, samarbejdsvillige og engagerede. Man tager hånd om hinanden, udviser respekt og giver plads til individuelle behov.
I afsnittet er der udover afsnitsledende sygeplejerske ansat flere personaler med subfunktioner.
Således råder afsnittet over:
1 klinisk afsnits koordinator
1 undervisende og udviklende sygeplejerske
1 speciale ansvarlig sygeplejerske på robotkirurgi
1 teknisk ekspertsygeplejerske
2 uddannelsesansvarlige sygeplejersker.
Oplæring som robotassisterende sygeplejerske foregår i et samarbejde imellem ekstern konsulent og afsnittet. Et sådan forløb vil først blive aktuelt efter basis-oplæring.
Mødeaktivitet, kurser og kongresser
Der afholdes personalemøde cirka en gang i kvartalet.
Der afholdes løbende undervisning i relevante emner i afsnittet. Dette foregår enten tirsdag morgen mellem kl. 08.00 og 08.45, hvor der er fælles mødeaktivitet for hele det sundhedsfaglige personale på sygehuset, eller som eftermiddagsundervisning.
Der afholdes lejlighedsvis temadag/eftermiddag i afsnittet.
Vi deltager årligt i FS SASMO kongres.
Der vil være mulighed for at søge på forskellige fagligt relevante kurser.
Introduktion til nyansatte på Operationsafsnit for Mave- og Tarmkirurgi, Aalborg
Afsnittet ansætter jævnligt nyt personale, da der løbende sker ændringer i personalegruppen, f.eks. ved ressource tilgang, barsel og afgang på grund af alder.
Introduktion og oplæring i afsnittet vil være meget individuel, afhængig af hvilken erfaring man medbringer.
Målet for oplæring af nyt personale i afsnittet er, at sygeplejersken bliver i stand til selvstændigt at kunne varetage funktionen som ansvarshavende sygeplejerske på Operationsafsnit for Mave- og Tarmkirurgi, Aalborg.
Som sygeplejerske under oplæring vil man blive tilknyttet to rutinerede operationssygeplejersker, som er medansvarlige for oplæringen.
Til støtte i oplæringen benyttes der kompetencekort med 9 relevante emner. Den udviklingsansvarlige sygeplejerske sikrer, at alle 9 emner bliver gennemført i et tæt samarbejde med oplæringssygeplejerskerne.
Der vil under hele oplæringen finde gensidige evalueringer sted. Der vil forekomme teoretisk undervisning omkring udvalgte emner, hvilket vil blive planlagt løbende.
Opdateret