Personlig medicin onkologi og hæmatologi

Der er følgende igangværende projekter

 

ProSeq Cancer og ProTarget

 

Ansvarlig

Morten Ladekarl, professor, Onkologisk Afdeling

Resumé

Aalborg Universitetshospital har i 2020 iværksat et forsknings- og implementeringsprojekt med helexomsekventering (WES) af tumorvæv fra kræftpatienter uden yderligere standardbehandlingsmuligheder – ProSeq Cancer-protokollen. Genanalyserne udføres på Nordjyllands Gensekventeringscenter. Protokollen har indtil 31. maj 2023 inkluderet 236 onkologiske og 29 hæmatologiske patienter svarende til 7,4 inkluderede patienter/måned. Protokollen er aktiv i 10 år.

I langt de fleste tilfælde udføres de molekylære og patologiske analyser på nye biopsier, idet der dog hos patienter med hjernetumorer anvendes nedfrosset væv. De kliniske data indtastes løbende i en REDCap-database. Patienterne præsenteres på et ugentligt Nationalt Molekylært Tumorboard mhp. mulighed for målrettet behandling. Enkelte patienter har fået påvist germlinemutationer og tilbydes udredning for arvelige kræftsygdomme på Klinisk Genetisk Afdeling. Den målrettede behandling foregår primært i ProTarget-protokollen (se nedenfor) eller på Fase 1-enheden på Rigshospitalet. Off-label anvendelse af medicin til enkeltpatienter har været mulig ved specifik tilladelse fra Den Regionale Lægemiddelkomité via ansøgning til Institut for Klinisk Farmakologi. Behandlingsudbytte og væsentlige bivirkninger registres prospektivt for de patienter, som behandles målrettet.

Hos over 90 % finder vi ved den genomiske analyse ”driver-mutationer”, mens ca. 1/3 har ”drugable drivers”, hvor målrettet behandling er tilgængelig. I foreløbige opgørelser har 10-15 % modtaget målrettet behandling, idet nogle patienter stadig er i aktiv standardbehandling, i deres forløb allerede har modtaget målrettet behandling eller af helbredsmæssige årsager ikke kan behandles.  

ProTarget-protokollen, som tilbyder "off-label" målrettet behandling med specifikke EMA-godkendte lægemidler, blev initieret i Aalborg 15. januar 2022. I protokollen, som er landsdækkende, betales medicinen af de deltagende medicinalfirmaer. Resultater af behandlingerne deles med den store hollandsk-europæiske DRUP-protokol og med protokoller i Skandinavien.

Ledelsesstrukturen for Personlig Medicin i Aalborg: Den overordnede administrative ledelse varetages af en styregruppe med sundhedsdirektøren som formand og med de lægefaglige hospitalsdirektører og dekan og prodekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet som medlemmer. Strategiske udmeldinger videreføres af Koordinationsgruppen for Personlig Medicin og i hospitalets underudvalg, Implementeringsgruppen for Personlig Medicin. Derudover er der oprettet en Implementeringsgruppe for forskning og uddannelse i Personlig Medicin, ledet af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Der er planlagt og igangsat flere forskningsprojekter, som involverer data fra de inkluderede patienter, herunder en analyse af sammenhængen mellem mutationssignaturer og klinisk outcome, diagnostisk værdi af proteomics, interimopgørelse af workflow og kliniske resultater, beskrivelse af kliniske cases og etablering af et nyt assay til diagnoseuafhængig HRD-bestemmelse.

Nøglepersoner

Morten Ladekarl, Inge Søkilde Pedersen, Henrik Krarup, Marianne Tang Severinsen, Karen Dybkær, Mads Sønderkær, Julie Støve Bødker, Martin Bøgsted, Charles Vesteghem 

Videnskabelige artikler

Ladekarl M et al., 2023, Feasibility and early clinical impact of precision medicine for late-stage cancer patients in a regional public academic hospital (tandfonline.com) (Full article)