Pancreascancer

I efteråret 2019 har KKFC taget initiativ til at koordinere forskere og klinikker fra Aalborg Universitet og universitetshospitaler med ekspertise inden for kræft i bugspytkirtlen. Mere end 20 forskere har vist interesse og drøftet forskningsmuligheder. Forskningsgruppen er tværfaglig og består af bl.a. fysikere, biologer, biokemikere og læger.

Kræft i bugspytkirtlen - kræft med dårlig prognose

Hvert år får næsten 1.000 danskere konstateret kræft i bugspytkirtlen. Den mest almindelige form for kræft i bugspytkirtlen er såkaldt duktal pancreaskræft. På trods af megen forskning er prognosen dyster for patienter med bugspytkirtelkræft. Fem-årsoverlevelsen er under 10 procent. De nuværende behandlingsmetoder har nået deres grænser. En måde at tackle problemet på er at se efter bedre behandlingsværktøjer der muliggør tidlig diagnose og giver mulighed for helbredende behandling.

Der er startet et nyt samarbejde omkring denne form for kræft. En stor del af tilfældene af kræft i bugspytkirtlen begynder med en cystisk læsion, der kan påvises radiologisk på et tidligt tidspunkt. Formålet med det nye forskningsprojekt er at undersøge cystesækken fra forskellige godartede og præmaligne cystiske læsioner i bugspytkirtlen. Med nye avancerede teknologier måles proteiner og forskellige former for DNA. Derudover skal de samme molekyler undersøges i blodet hos disse patienter og sammenlignes med resultater fra cystevæske.

Håbet er at det unikke tværnationale samarbejde vil føre til identifikation af nye tidlige biomarkører.

Opdateret