Mesoteliom og lungecancer
Mesotheliom-biobank database
Ansvarlig
Weronika Szejniuk, afdelingslæge, ph.d., klinisk lektor, Onkologisk Afdeling
Resumé
Lungehindekræft er en sjælden asbestrelateret malign sygdom med en incidens i Danmark på omkring 130-145 patienter pr. år. De typiske kliniske manifestationer af lungehindekræft er åndenød, smerter i brystkassen og hoste. Mange patienter får påvist pleuravæske i forbindelse med udredningen. Derudover foretages CT-skanning, PET/CT-skanning, lungefunktionsundersøgelser, og der tages torakoskopisk biopsi, blodprøver samt ofte pleuracentese.
Projektets formål er at etablere en klinisk database, biobank og digital database over alle patienter henvist til udredning på mistanke om lungehindekræft. I projektet planlægges det at undersøge mesotheliom-biomarkører i pleuravæske, som også findes i tumorvæv. Derudover er projektets formål på længere sigt at undersøge om prædiktive modeller og machine learning i dataanalyse kan forbedre og fremme diagnosticering af lungehindekræft.
Identifikation af nye diagnostiske og prognostiske biomarkører hos patienter med småcellet lungekræft
Ansvarlig
Hubert Krzyslak, ph.d.-studerende, Klinisk Biokemisk Afdeling
Resumé
Småcellet lungekræft er en aggressiv kræftform, som årligt rammer cirka 700 danskere. Sygdommen opdages oftest i et fremskredent stadie, hvilket medfører en dårlig overlevelse. I dag er det eneste diagnostiske værktøj en vævsbiopsi, og der findes ingen metoder til at opdage sygdommen tidligt. Der er de seneste år kommet et stigende fokus på ekstracellulære vesikler i forbindelse med sygdomsdiagnostik. Sådanne vesikler udskilles blandt andet fra kræftceller til blodet, hvor de kan opdages allerede i det tidlige kræftstadie. Ekstracellulære vesikler indeholder materiale, såsom gener, proteiner og metabolitter, produceret af cellerne, som de frigives fra. Ved at analysere indholdet af ekstracellulære vesikler fra kræftceller kan man derfor finde tumorspecifikke molekyler.
Formålet med projektet er at undersøge ekstracellulære vesikler i blodet fra patienter med småcellet lungekræft med henblik på at finde én eller flere diagnostiske og prognostiske proteinmarkører. Projektets resultater vil forhåbentlig bidrage til, at man på sigt kan diagnosticere patienter med småcellet lungekræft tidligere i sygdomsforløbet, samt bidrage med vigtig viden om prognostisk værdi af proteinmarkører i blod.
Nøglepersoner
Shona Pedersen, Søren Risom Kristensen, Weronika Szejniuk, Ursula Falkmer
Identifikation af nye biomarkører associeret med progressionen af småcellet lungekræft
Ansvarlig
Hubert Krzyslak, ph.d.-studerende, Klinisk Biokemisk AfdelingResumé
Småcellet lungekræft er en aggressiv sygdomsform, som oftest opdages i et fremskredent stadie. Patienterne har derfor en dårlig overlevelse, og behandlingen vanskeliggøres af risiko for manglende følsomhed eller udvikling af resistens imod den valgte kemoterapi. I dag findes der ikke nogen metode, der kan forudsige, hvilke patienter der vil respondere dårligt på behandling, og hvilke patienter der vil udvikle resistens. Inden for de senere år er det vist, at små partikler fra patienters blod, de såkaldte ”mikrovesikler”, indeholder gen-materiale, proteiner og metabolitter fra de celler, der har produceret dem. Sådanne mikrovesikler fra kræftceller har derfor potentiale til at belyse, hvordan patienternes kræftsygdom reagerer på den valgte behandling. Nye analyser har gjort det muligt at undersøge proteinforandringerne og dermed bibringe ny information om sygdomsprocessor.
Formålet med projektet er at undersøge mikrovesikler i blodet fra patienter med småcellet lungekræft med henblik på at finde en eller flere proteinmarkører for behandlingsrespons på kemoterapi. Det er vores håb, at dette studie kan bidrage med viden, der kan føre til mere personlig behandling af patienter med småcellet lungekræft.
Nøglepersoner
Shona Pedersen, Søren Risom Kristensen, Weronika Szejniuk, Ursula Falkmer
Biomarkører af kemoterapisensitivitet hos patienter med mesoteliom
Ansvarlig
Weronika Szejniuk, afdelingslæge, ph.d., klinisk lektor, Onkologisk Afdeling
Resumé
Lungehindekræft er en aggressiv kræftsygdom relateret til asbesteksponering og ofte diagnosticeret i inoperabelt stadie. Første linje af palliativ behandling i Danmark er kemoterapi for patienter med epiteloide typer og dobbelt immunterapi for ikke-epiteloide typer af lungehindekræft. Desværre virker behandlingen ikke hos alle patienter, og mange udvikler progression på trods af behandlingen. På nuværende tidspunkt findes der ikke pålidelige biomarkører, der kan forudsige, hvem der kan have effekt af systemisk behandling.
Onkologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital påbegyndte i februar 2020 en indsamling af blodprøver fra alle patienter med inoperabel lungehindekræft forud for og efter 3 serier af kemoterapi med henblik på fremtidig forskning i kemoterapisensitivitet. Indsamling og opbevaring foregår efter aftale med Klinisk Biokemisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital og Regionernes Bio- og GenomBank (RBGB).
Nøglepersoner
Weronika Szejniuk, Henrik Krarup, Oluf Dimitri Røe, Ursula Falkmer
Møder
December 2023
Arrangør: Morten Bentestuen, Nuklearmedicinsk Afdeling
Medlemmer
- Anja Pagh, afdelingslæge, onkologi
- Benedict Kjærgaard, professor, hjerte- og lungekirurgi
- Charles Vesteghem, assoc. prof., CLINDA
- Christos Meristoudis, afdelingslæge, patologi
- Hella Sand, hospitalsfysiker, onkologi
- Helle Damgaard Zacho, professor, nuklearmedicin
- Helle Enggaard, postdoc, klinisk sygepleje
- Henrik Krarup, professor, molekylær diagnostik
- Hubert Krzyslak, ph.d.-studerende, klinisk biokemi
- Inge Søkilde Pedersen, professor, molekylær diagnostik
- Jakob Hjort Bønløkke, overlæge, arbejdsmedicin
- Karen Dybkær, professor, hæmatologi
- Kathina Sørensen, overlæge, patologi
- Lone Sunde, professor, klinisk genetik
- Majbritt Frost Nilsson, forskningsbioanalytiker, nuklearmedicin
- Martin Bøgsted, professor, CLINDA
- Martin Skovmos Nielsen, hospitalsfysiker, onkologi
- Morten Bentestuen, læge, ph.d.-studerende, nuklearmedicin
- Morten Ladekarl, professor, onkologi
- Peter Bach, overlæge, hjerte- og lungekirurgi
- Rana Bibi, overlæge, lungemedicin
- Randi Tobberup, ledende klinisk diætist, mave- og tarmsydomme
- Shona Pedersen, seniorforsker, lektor, klinisk biokemi
- Svetlana Kunwald, overlæge, onkologi
- Søren Risom Kristensen, professor, klinisk biokemi
- Søren Steen Nielsen, overlæge, nuklearmedicin
- Tine McCulloch, overlæge, onkologi
- Ulla Møller Weinreich, professor, lungemedicin
- Ursula Falkmer, professor, onkologi
- Vasiliki Panou, afdelingslæge, klinisk lektor, lungemedicin, OUH
- Weronika Maria Szejniuk, afdelingslæge, klinisk lektor, onkologi
- Zsuzsanna Takacs-Szabó, afdelingslæge, radiologi
Leder af KKFC Mesoteliom og lungecancer
Weronika Maria Szejniuk
Alb Onkologisk Område
Afdelingslæge, Klinisk Lektor
Opdateret