Cancerepidemiologi
Denne udvikling kræver dyb klinisk indsigt såvel som indsigt i avanceret kausal inferens, maskinlæring og adgang til massiv lagringskapacitet og regnekraft. Baseret på en lang tradition for epidemiologisk forskning på Aalborg Universitetshospital ønsker vi at samle kræfterne indenfor cancerepidemiologi for bedre at kunne udnytte hinandens kompetencer og ruste os til fremtidens krav.
Klinisk Kræftforskningscenter har egen server hos Danmarks Statistik. Læs her hvordan du får adgang til KKFCs DST-server: KKFCs-server-hos-Danmarks-Statistik
Der er følgende igangværende projekter
Forbedring af den kliniske anvendelighed af prognostiske modeller igennem kalibrering
Ansvarlig
Mikkel Runason Simonsen, statistiker, ph.d.-studerende
Resumé
Prognostiske modeller spiller en centrale rolle med hensyn til hæmatologiske sygdomme og bliver fx brugt til at vælge behandling og inklusion i kliniske forsøg. At sikre prognostiske modeller af høj kvalitet er derfor en prioritet, og specielt er der generelt problemer med modellernes kalibrering. Derfor vil vi i dette projekt undersøge måder at forbedre eksisterende modeller og metoder. Dette inkluderer at udvide eksisterende metoder til relativ overlevelse, hvor baggrundsbefolkningens overlevelse tages i betragtning for at øge stabiliteten af estimaterne og gøre modellen bedre i stand til at håndtere skift i populationer.
Nøglepersoner
Lasse Hjort Jakobsen og Tarec Christoffer El-Galaly
Environmental exposures and risk of hematologic cancers
Ansvarlig
Mette Hyllegaard Madsen, læge, ph.d.-studerende
Resumé
Akut myeloid leukæmi (AML) er den hyppigst forekommende type blodkræft hos voksne. Når patienter bliver diagnosticeret med denne sygdom, er et ofte stillet spørgsmål, hvorfor mig? Paradoksalt nok ved man meget lidt om årsagerne til denne sygdom. I dette studiet vil vi undersøge, om der er nogle miljøfaktorer som øger risikoen for at udvikle AML. Vi vil især kigge nærmere på stofgruppen PFAS, en gruppe menneskeskabte kemiske stoffer, som vi alle påvirkes af i større eller mindre grad.
Nøglepersoner
Jakob Hjort Bønløkke, Marianne Tang Severinsen, Else Toft Würtz og Jörg Schullehner
Behandlingseffektivitet af R-CHOP imod R-CHOEP for unge højrisikopatienter med diffust storcellet B-cellelymfom
Ansvarlig
Rasmus Rask Kragh Jørgensen, statistiker, ph.d.-studerende
Resumé
Den kliniske effekt af etoposid i standard R-CHOP hos unge højrisikopatienter med diffust storcellet B-cellelymfom er ikke blevet undersøgt som et randomiseret klinisk forsøg, dog er det rutinemæssigt brugt som behandling i Danmark. I stedet for at gennemføre et dyrt klinisk forsøg kan man bruge real-worlddata. Målet med studiet er altså at undersøge effekten af R-CHOEP imod R-CHOP hos unge højrisikopatienter ved brug af avancerede statistiske matchingmetoder. Studiet går i sin helhed ud på at matche patienter der har fået R-CHOEP med sammenlignelige R-CHOP-patienter og på den måde simulere et randomiseret forsøg.
Nøglepersoner
Lasse Hjort Jakobsen, Sandra Eloranta og Tarec Christoffer El-Galaly
Karakteristik, behandling og overlevelse hos patienter med mixed fænotype akut leukæmi
Ansvarlig
Lisa-Maj Christensen, læge, ph.d.-studerende
Resumé
Akut leukæmi kan overordnet inddeles i akut lymfatisk leukæmi (ALL) og akut myeloid leukæmi (AML), men i sjældne tilfælde kan akut leukæmi præsentere sig som mixed fænotype akut leukæmi (MPAL), hvor cancercellerne udtrykker markører fra både myeloide og lymfoide celler. Behandlingen af AML og ALL er vidt forskellig, og der er ingen evidensbaseret behandling til MPAL. Projektet er den første danske nationale kohorte til at beskrive karakteristik, behandling og overlevelse hos MPAL-patienter.
Nøglepersoner
Marianne Tang Severinsen, Tarec Christoffer El-Galaly, Karen Dybkær Sørensen, Kirsten Grønbæk
Prevalence and incidence of mastocytosis in adults: A Danish nationwide population-based study
Ansvarlig
Maren Poulsgaard Jørgensen, læge, ph.d.-studerende
Resumé
Systemisk mastocytose er en sjælden form for blodkræft. Få patienter har et alvorligt forløb med få måneders overlevelse, mens de fleste har normal levetid, men plages af uvarslede anfald med fx opkastninger, diarre, nyseanfald, udslæt eller anafylaktisk chok. Diagnosen er svær at stille, og mange patienter har haft symptomer i flere år, før diagnosen stilles. Dog er der de senere år sket diagnostiske forbedringer, hvorfor flere bliver diagnosticeret end tidligere. Dette studie er et landsdækkende registerstudie ved brug af Landspatientsregistret, Landsregistret for Patologi, Cancerregistret og Laboratoriedatabasens Forskertabel på Danmarks Statistik. Patientgruppen indebærer voksne personer (≥18 år) diagnosticeret med mastocytose mellem 1. januar 1997 og 31. december 2021. Formålet med dette studie er at opnå opdaterede data for forekomsten af mastocytose, og herved give bedre forståelse for sygdommen samt skabe grobund for yderligere epidemiologiske studier.
Nøglepersoner
Marianne Tang Severinsen, Tarec Christoffer El-Galaly, Andreas Kiesbye Øvlisen.
A nationwide retrospective study of population-based acute myeloid leukemia and myelodysplastic syndrome tumor genetic data (REFORM-AML)
Ansvarlig
Daniel Tuyet Kristensen, læge, ph.d.-studerende
Resumé
Projektets formål er at indsamle og kombinere panelsekventeringsdata fra rutine klinisk praksis og kvalitetsdata fra RKKP på sygdommene akut myeloid leukæmi og myelodysplastisk syndrom mhp. genomisk cancerepidemiologi.
Nøglepersoner
Daniel Tuyet Kristensen, Anne Stidsholt Roug, Marianne Tang Severinsen, Rasmus Froberg Brøndum, Martin Bøgsted.
Kronisk myeloid leukæmi og arbejdsevne
Ansvarlig
Eva Futtrup Maksten, læge, ph.d.-studerende
Resumé
Når man har været igennem et kræftforløb, så er der risiko for at udvikle en lang række senfølger, som potentielt kan påvirke ens arbejdsevne. Vi har tidligere lavet et studie, som viser, at patienter diagnosticeret med lymfekræft er i øget risiko for at blive førtidspensionister. Men der mangler viden om patienter med kroniske hæmatologiske sygdomme, som f.eks. kronisk myeloid leukæmi (CML). Vi vil derfor undersøge arbejdsfunktionen hos patienter med CML herunder deres risiko for at blive førtidspensionister eller få fleksjob samt undersøge, hvor stort et behov de har for sygemelding fra deres arbejde eller uddannelse.
Nøglepersoner
Eva Futtrup Maksten, Marianne Tang Severinsen, Tarec El-Galaly.
Access and use of systemic anti-cancer therapy for vulnerable patients
Ansvarlig
Lars Hernández Nielsen, Økonom, ph.d.-studerende
Resumé
Indenfor de sidste 20 år er ressourcerne brugt på hospitalsmedicin steget voldsomt, men der findes i Danmark meget lidt forskning i brugen af denne medicin, fx adgang til behandling på tværs af socioøkonomiske skel. Dette skyldes i høj grad mangel på data, hvilket også var en del af baggrunden for et nationalt sygehusmedicinregister (SMR), men dette register er endnu i et tidligt stadie. I Region Nordjylland findes unikke data på området, som vi anvender til at undersøge de sidste 15 års medicinske kræftbehandling for at svare på spørgsmålet: Er der forskel i kræftbehandling efter din socioøkonomiske baggrund?
Nøglepersoner
Rasmus Froberg Brøndum, Laurids Østergaard Poulsen, Martin Bøgsted
Angst og depression/brug af psykotropika blandt patienter med hæmatologisk kræft
Ansvarlig
Andreas Kiesbye Øvlisen, læge
Resumé
At blive diagnosticeret med en kræftsygdom kan potentielt give patienterne psykiske problemer som angst og depression. Indenfor flere kræftformer er dette tidligere vist, men indtil nu er forekomsten af angst og depression blandt hæmatologiske kræftpatienter dårligt belyst. Ved brug af danske registre vil vi undersøge forekomsten af angst og depression (ved at bruge recepter på psykotropika som pseudomarkør) blandt hæmatologiske kræftpatienter efter diagnosetidspunktet og videre sammenligne dette med forekomsten blandt en køn- og alders-matchet population fra baggrundsbefolkningen. Derudover vil vi også undersøge, hvornår den eventuelle øgede forekomst af angst og depression igen vil normaliseres til forekomsten blandt baggrundsbefolkningen.
Nøglepersoner
Andreas Kiesbye Øvlisen, Marianne Tang Severinsen, Tarec Christoffer El-Galaly, Martin Bøgsted, Kristian Hay Kragholm
Fertilitet blandt unge overlevere af hæmatologisk kræftsygdom
Ansvarlig
Andreas Kiesbye Øvlisen, læge
Resumé
Behandlingen af hæmatologisk kræft inkluderer blandt andet brugen af både kemoterapi og stråling. For flere yngre patienter rejser dette spørgsmålet, om det på et senere tidspunkt vil være muligt at få børn, da både kemoterapien og strålingen potentielt kan skade reproduktionsorganerne. Ved brug af danske registre (Hæmatologiske databaser, fertilitetsdatabasen, IVF-registeret og landspatientregisteret) undersøger vi, hvorvidt unge overlevere af hæmatologisk kræft kan få børn, og sammenholder dette med en køn- og alders-matchet population fra baggrundsbefolkningen. Foruden det undersøges også brugen af assisteret reproduktion som IVF og sammenholdes med baggrundsbefolkningen.
Nøglepersoner
Andreas Kiesbye Øvlisen, Marianne Tang Severinsen, Tarec Christoffer El-Galaly, Kristian Hay Kragholm, Joachim Bæch, Nanna Nørtoft Nielsen
Socioøkonomiske konsekvenser ved hæmatologisk kræftsygdom
Andreas Kiesbye Øvlisen, læge
Resumé
Overlevere efter hæmatologisk kræftsygdom kan potentielt stå overfor flere socioøkonomiske problemer efter endt behandling, såsom om det er muligt at komme tilbage til arbejdsmarkedet, om man kan opretholde samme arbejdsbyrde, om deltid/førtidspension er nødvendig, om man kan opretholde samme indkomst, om man bliver nødsaget til at tage en ny uddannelse og om man kan gennemgå en uddannelse. Dette er nogle af de socioøkonomiske problemstillinger vi ønsker at besvare ved at bruge flere danske registre (blandt andet landspatientregisteret, indkomstregisteret, uddannelsesregisteret og DREAM-databasen, som vi vil sammenkoble med de hæmatologiske databaser).
Nøglepersoner
Andreas Kiesbye Øvlisen, Marianne Tang Severinsen, Tarec Christoffer El-Galaly, Martin Bøgsted, Kristian Hay Kragholm
Cancer og venøs trombose
Ansvarlig
Inger Lise Gade, læge, postdoc
Resumé
Venøs tromboemboli (VTE), som betegner blodpropper i kroppens venesystem, er den tredje hyppigste kardiovaskulære sygdom på verdensplan. Cancer er en vigtig risikofaktor for VTE, som er behæftet med overdødelighed og forringet livskvalitet. Vi undersøger i dette projekt hvornår hvilke cancer patienter har størst risiko for VTE, således at fremtidig forebyggelse af VTE med blodfortyndende medicin kan blive så effektiv som muligt. Sammenhænge mellem VTE og forskellige cancer typer, behandlinger og patient karakteristika, samt betydningen af sygdomsudbredelse (cancer stadie) for VTE undersøges ved brug af danske og norske register data. Vi har særlig fokus på det tidsmæssige aspekt – altså hvor lang tid efter en cancer diagnose risikoen for VTE er høj.
Nøglepersoner
Inger Lise Gade, Marianne Tang Severinsen
Immigranters overlevelse efter hæmatologiske kræftsygdomme sammenlignet med danske patienter
Ansvarlig
Joachim Bæch, læge, ph.d.-studerende
Resumé
For langt de fleste hæmatologiske kræftsygdomme er overlevelsen steget markant i det seneste årti. Det er dog uvist, om den forbedrede prognose er ligeligt fordelt mellem befolkningsgrupper. Immigranter kan have sværere ved at navigere i det danske sundhedssystem grundet sproglige og sociale barrierer, hvilket kan medføre forsinkelse i udredelsen, og dermed behandlingen, af hæmatologiske kræftsygdomme. Dette projekt vil sammenligne immigranters overlevelse efter en hæmatologisk kræftsygdom med overlevelsen blandt etniske dansker med en hæmatologisk kræftsygdom.
Nøglepersoner
Joachim Bæch, Tarec C. El-Galaly, Marianne Tang Severinsen, Daniel Tuyet Kristensen, Mikkel Runason Simonsen
Senbivirkninger til behandlingen af lymfekræft
Ansvarlig
Joachim Bæch, læge, ph.d.-studerende
Resumé
Behandlingen af lymfekræft har været igennem en rivende udvikling igennem de seneste årtier. Dette har medført, at patienter med lymfekræft har fået en langt større mulighed for at blive erklæret raske og dermed mulighed for at få en restlevetid, der er tilsvarende den gennemsnitlige dansker. Der kan dog være betydelige bivirkninger forbundet med behandling med kemoterapi, og i de senere år er der kommet øget fokus på de senbivirkninger, som patienter kan opleve mange år efter behandlingen. Ved brug af danske registerdatabaser undersøger vi risikoen for blandt andet hjertesvigt, hjertesygdomme og knogleskørhed frem til mange år efter endt kemobehandling samt hvilke patientgrupper, der er i særlig høj risiko for dette. Med denne information håber vi at kunne forudsige, og måske endda forebygge, de komplikationer, som det medfører patienterne.
Nøglepersoner
Joachim Bæch, Marianne Tang Severinsen, Tarec Christoffer El-Galaly.
Møder
21. august 2024 KKFC-DST-server Forskningsdag, Forskningens Hus. Arrangør Marianne Tang Severinsen
26. september 2023 KKFC-DST-server Forskningsdag, Forskningens Hus. Arrangør Marianne Tang Severinsen
23. august 2022 KKFC-DST-server Forskningsdag, Forskningens Hus Auditorium A. Arrangør Marianne Tang Severinsen
3. december 2020 Introduktion til KKFC-DST-server, Forskningens Hus. Arrangør Marianne Tang Severinsen
Medlemmer
- Andreas Kiesby Øvlisen, læge
- Anna Winther Mogensen, klinisk assistent
- Daniel Kristensen, læge, ph.d.-studerende
- Ditte Rechter Zenas, datamanager,
- Eva Futtrup Maksten, læge, ph.d.-studerende
- Heidi Søgaard Christensen, videnskabelig assistent, statistiker
- Helle Damgaard Zacho, professor, overlæge, nuklearmedicin
- Henrik Møller, professor, cancerepidemiologi og sundhedstjenesteforskning
- Inger Lise Gade, læge, postdoc
- Joachim Bæch, læge, ph.d.-studerende
- Jonas Faarholt Jensen, statistiker
- Kristian Kragholm, læge
- Lars Hernández Nielsen, ph.d.-studerende
- Lone Jørgensen, postdoc, sygeplejerske
- Lone Sunde, professor, klinisk genetik
- Martin Bøgsted, professor, biostatistik og bioinformatik
- Mette Hyllegaard Madsen, læge, ph.d-studerende
- Mikkel Runason Simonsen, statistiker
- Nanna Nørtoft Nielsen
- Paw Jensen, overlæge
- Randi Tobberup, ledende klinisk diætist
- Rasmus Froberg Brøndum, seniorbioinformatiker
- Søren Paaske Johnsen, professor, klinisk sundhedstjenesteforskning
- Tarec C. El-Galaly, professor, overlæge, hæmatologi
Leder af KKFC Cancerepidemiologi
Marianne Tang Severinsen
Alb Hæmatologisk Område
Professor, overlæge, ph.d.
Opdateret