Perifer neuropati

Perifer neuropati opstår som følgevirkning af en række forskellige kemoterapier. Perifer neuropati kan være begrænsende for kemoterapibehandlingen, fordi langvarig neuropati markant reducerer patienternes livskvalitet. Desværre er graden af neuropati meget svær at forudsige. Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet samarbejder derfor om at udvikle robuste metoder til at beskrive de neurale mekanismer og patienternes opfattelse af perifer neuropati.

Der er følgende igangværende projekter

 

Tidlig diagnostik af nerveskader som følge af behandling for hæmatologisk kræft (NOVIT studiet)

Ansvarlig

Eva Futtrup Maksten, læge, ph.d.-studerende, Hæmatologisk Afdeling

Resumé

Behandling med kemoterapi kan resultere i nerveskader. Skaderne kan opstå efter forskellige former for kemoterapi, og de har ofte udbredelse til hænder og fødder. Skaderne kan være svære at diagnosticere, fordi der ikke findes standardiserede metoder hertil. Ydermere opdages skaderne ofte sent, hvilket øger risikoen for kroniske gener. I et klinisk studie på hæmatologiske patienter ønsker vi at teste forskellige metoder til tidlig diagnostik af perifere nerveskader. Inkluderet er både ældre og nyudviklede metoder, som tester nervefunktionen på forskellig vis. Resultaterne fra de forskellige metoder vil blive sammenholdt med patient-rapporterede informationer fra spørgeskemaer. Studiet vil inkludere patienter, som behandles med Vincristin (for lymfekræft), Velcade eller Revlimid (for knoglemarvskræft). Håbet er, at en af metoderne kan påvise skaderne tidligere end hidtidige undersøgelser, således at forværring og udvikling kan forebygges. 

Nøglepersoner

Marianne Tang Severinsen, Carsten Dahl Mørch, Jakob Madsen

 

Ny diagnostisk metode til tidlig detektion af Paclitaxel-induceret sensorisk neuropati

Ansvarlig

Laurids Østergaard Poulsen, ph.d., afdelingslæge, Onkologisk Afdeling

Resumé

Nerveskader er en kendt bivirkning til flere forskellige kemoterapeutikum, heriblandt Paclitaxel. Nerveskaderne kan være invaliderende for patienterne og i takt med at overlevelsesraterne stiger, vil forekomsten af nerveskader stige og være en stor byrde for de overlevende patienter. Det er imidlertid ganske vanskeligt at måle om nervefibrene er påvirket af kemoterapien, og der er derfor brug for objektive metoder til præcis og tidlig diagnosticering af nerveskader forårsaget af kemoterapi, så senfølger kan reduceres. Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet har arbejdet på at udvikle en metode til hurtig og præcis undersøgelse af nervefibrenes tilstand. Metoden går ud på at aktivere hudens nerveceller med elektrisk stimulation med elektroder, som aktiverer enten tykke eller tynde fibre, og hermed bestemme perceptionstærsklen. Formålet med dette projekt er at undersøge om denne metode, kan opdage nerveskader forårsaget af fx Paclitaxel. Yderligere ønskes det at undersøge det akutte og det kroniske forløb af nerveskaderne, samt at undersøge sammenhængen mellem de objektive målinger og symptomer på nerveskaderne.

Nøglepersoner

Marie Louise Holm Milo, Helene Brøckner

 

Oxaliplatin-induceret perifer neuropati

Ansvarlig

Laurids Østergaard Poulsen, ph.d., afdelingslæge, Onkologisk afdeling

Resumé

I et samarbejde mellem Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet har vi for nylig vist at både tykke og tynde perifere kutane nervefibre bliver påvirket af Oxaliplatin. I dette projekt vil vi søge at validere disse fund. Projektet vil dermed undersøge, hvordan Oxaliplatin påvirker de perifere nerver under kemoterapien og i perioden efter endt behandling. Yderligere vil studiet give indikationer på om den nyligt indførte forkortede behandlingsperiode reducerer graden af nerveskader.

Nøglepersoner

Carsten Dahl Mørch, Ursula Falkmer

Detektion og måling af perifer neuropati hos patienter med myeloproliferative neoplasier (pilotprojekt)

Ansvarlig

Marianne Tang Severinsen, ph.d., forskningsansvarlig overlæge, Hæmatologisk Afdeling

Resumé

Myeloproliferative neoplasier er en betegnelse, som dækker flere maligne tilstande i knoglemarvens stamceller, hvor de mest almindelige er polycytaemia vera, essentiel trombocytose, primær myelofibrose og kronisk myeloid leukæmi. Mange patienter med myeloproliferative neoplasier beskriver smerter eller føleforstyrelser i ben og fødder men det er meget dårligt undersøgt. Pilotprojektets hovedformål er at undersøge, om patienter med myeloproliferative sygdomme, der også oplever ubehagelige gener af underekstremiteterne, har målbar perifer neuropati. I projektet bruges Perception Theshold Tracking (PTT) til at undersøge nervefunktionen på hænder og fødder, og Total Neuropathy Score-Clinical (TNSc) bruges til at undersøge symptomer, reflekser og muskelstyrke i arme og ben. Forsøget udføres som led i et bachelorstudie.

Nøglepersoner

Marianne Tang Severinsen, Carsten Dahl Mørch, Sebastian Lawrence, Mikkel Kristian Kanstrup, Laurits Thorup Dalsgaard, Simon Magersholt Lausten