Ernæring

I 2019 blev der taget initiativ til oprettelsen af et nationalt tværfagligt forskningsnetværk for ernæring ved kræftsygdomme (NARNUCA) i regi af DCCC. Formand er Randi Tobberup og aktuelt er der flere end 50 medlemmer med forskellig faglig baggrund fra hele Danmark.

Der er følgende igangværende og kommende projekter på Aalborg Universitetshospital

 

PRECANU

Ansvarlig

Mette O. Holm, ph.d. studerende, cand. scient. i klinisk ernæring, klinisk diætist, Center for Ernæring og Tarmsvigt, Aalborg Universitetshospital

Resumé

Prostata- og endetarmskræft er blandt de mest almindelige kræfttyper i Danmark og udgør størstedelen af de patienter, der får kurativ strålebehandling. En velkendt akut bivirkning af strålebehandling til kræft i bækkenet er stråleinduceret diarré. Ernæringsinterventionens rolle ift. forebyggelse og behandling af stråleinduceret diarré er ukendt.    

Formålet med studiet er at undersøge hyppighed, type og ændringer af akut stråleinduceret diarré hos patienter, som får kurativ strålebehandling på grund af prostata- eller endetarmskræft. Sammenhængen mellem patienternes diarré og deres ernæringsdata, biokemiske data samt ændringer i tarmbakterierne skal kortlægges.

 

CANAPE

Ansvarlig

 

Mimi Yung Mehlsen, professor, Aarhus Universitet

Resumé

Formålet med projektet er at udvikle en metode, som kliniske diætister kan bruge til at hjælpe kræftpatienter til at spise mere. Mange kræftpatienter, uanset kræfttype, mangler appetit. Appetitproblemer kan føre til underernæring. Underernærede patienter har større risiko for ikke at kunne gennemføre behandlingen, at få problemer efter en operation og dø af deres sygdom. Der er ingen effektiv medicin mod appetitproblemer. Vi ved ikke, hvilke strategier patienterne kan bruge i hverdagen for at få mere lyst til mad. Forskning i raske menneskers appetit har vist, at mange ting i hverdagens omgivelser kan påvirke appetitten, og man kan selv gøre noget, så den bliver større eller mindre. Spørgsmålet er, om det virker på samme måde hos kræftpatienter med appetitproblemer.

I vores projekt vil vi undersøge, hvad der påvirker kræftpatienters appetit i hverdagen. Vi vil også undersøge, om tiltag, der påvirker raskes appetit, kan bruges til kræftpatienter, der skal spise mere. Denne viden vil vi bruge til at udvikle en behandlingsmetode til kliniske diætister, der hjælper kræftpatienter med at holde vægten, så de kan tåle behandling. Projektet er tæt knyttet til klinisk praksis. Der indgår diætister og patienter i udviklingen af metoden. Efterfølgende kan erfaringer fra projektet implementeres i uddannelsen af nye diætister og blive indført i kræftbehandlingen, da projektgruppen er forankret i diætistuddannelsen og ledelsen af diætister på et universitetshospital. Projektet er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, VIA University College og Aalborg Universitetshospital.

 

LUFT og Protein

Ansvarlig

Randi Tobberup, ledende klinisk diætist, ph.d., Center for Ernæring og Tarmsvigt

Resumé

Formålet med projektet er at undersøge om proteinsupplement til fysisk træning har betydning for træningsudbytte og ernæringsstatus hos patienter med lungekræft. Underernæring og især lav muskelmasse ses hyppigt hos denne patientgruppe. Som supplement til fysisk træning, vil patienterne deles op i tre grupper, som hver især skal indtage en saftedrik med henholdsvis 0g protein // 20 g protein // 35g protein i forbindelse med træning. Projektet er et samarbejde mellem Aalborg Universitetshospital og Rigshospitalet.