Værtskab og trygge måltidsoplevelser
Værtskab og trygge måltidsoplevelser foregik i 2009-2010 og havde til formål at mindske hospitalsindlagte patienters oplevelse af sårbarhed/utryghed og derved øge patientens velbefindende under indlæggelsen. Dette skulle gerne føre til, at patienterne tillige øgede deres indtag af energi og protein.
Om projektet
Projektet indebar, at patienterne skulle:
- have en god måltidsoplevelse
- opleve, at personalet påtager sig værtskabet for måltiderne
- opleve kompetent personale indenfor madomsorg og værtskab
- opleve måltidet som en pause fra sygdom
- sikres en lige adgang til mad
Den praktiske del af projektet blev gennemført i et tværfagligt samarbejde mellem sygeplejersker, oversygeplejersker, ledende diætist, diætister, læger, overlæger, kostkonsulent og ledende køkkenmedarbejdere.
Projektet blev udført ud fra en kvalitativ tilgang baseret på 3 måneders intervention på afdelingerne Infektionsmedicinsk Afdeling, Hæmatologisk Afdeling og Hjerte-lungekirugisk Afdeling. Fire interventioner blev undersøgt:
A. Forbedrelse af spisemiljøet ift. æstetik
B. "Velkomstbakke" med en special servering og skrevet materiale omkring mad og ernæring
C. Patientinterview med det formål at kunne kategorisere patienter i forskellige typer tilknyttet specielle menuer og serveringer
D. Forbedring af præsentation og udseende af måltider for at øge appetitligheden af måltider
Resultatet viste signifikant stigning i indtag af energi efter intervention. Desuden viste patienterne øget tilfredshed med spisemiljøet og præsentation/udseende af måltiderne - og dette var ikke på bekostning af en merudgift i fremstilling af maden.
Projektet har givet inspiration til idékataloget "Skab gode måltidsoplevelser for patienten"
Opdateret