Udsættelse for PFAS (flourstoffer)
Hvad er PFAS?
PFAS (perfluoroalkylstoffer; på dansk kaldet fluorstoffer) omfatter er række stoffer, herunder PFOS, som har været meget omtalt på det seneste. Stofferne er sundhedsskadelige og uønskede i miljøet, men desværre meget almindelige. De findes næsten overalt og optræder både i produkter, som mange personer anvender, og kan også optræde i fødevarer og vand.
Er du bekymret?
Mener du, at du er udsat for PFAS, og er du bekymret for mulige helbredskonsekvenser, kan du henvende dig hos din egen læge. Har du været udsat for en påvist, aktuel og ekstraordinær stor udsættelse, kan din læge henvise dig til udredning og yderligere rådgivning hos os.
Det betyder, at vi kan tilbyde at rådgive borgere, der aktuelt er udsat (eller indtil for nylig var udsat) for en dokumenteret ekstraordinær påvirkning. Det vil sige, at der skal være målinger, der viser PFAS i fx drikkevand. Vi kan ikke tilbyde rådgivning af borgere, som måske tidligere har været udsat, medmindre der er mistanke om sygdom fremkaldt af PFAS. Vi undersøger således ikke raske brandmænd.
Der er ingen særlige undersøgelser eller behandlinger i forhold til PFAS. Vi har ikke adgang til at måle stofferne i en blodprøve.
Desværre bruges PFAS stadig mange steder, og de nedbrydes kun langsomt. Det vigtigste, du kan gøre, er at undgå yderligere udsættelse.
Undersøgelse af PFAS-eksponering hos unge voksne
Vi har modtaget støtte til et projekt, som skal kortlægge eksponering for PFAS hos unge voksne. Aktuelt mangler vi et overblik over, hvordan det ser ud med PFAS-niveauet blandt danskerne.
Undersøgelse af PFAS-forurening hos surfere i Thy
Vi er ved at undersøge, om forureningen med PFAS-stoffer i havvand og havskum ved den jyske vestkyst i Thy påvirker surfere således, at disse stoffer er at finde i højere grad end i den almindelige danske befolkning.
Mere information
Ønsker du yderligere information, kan du læse mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside:
Til dig, der har været udsat for PFAS (sst.dk)
Miljøstyrelsen har megen information om fluorstoffer/PFAS. Her er en side med gode råd, om hvad du selv kan gøre:
Kan du regne med jakken - om fluorstoffer i udendørstøj (mst.dk)
Kontakt
Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling
Telefon
97 66 41 00
Mandag-torsdag 8.00-12.30
Fredag 10.00-12.30
Sikker mail
Skriv til os med Digital Post (login med MitID)Opdateret