Klinisk ernæring

Klinisk ernæring beskæftiger sig med forebyggelse, tidlig opsporing, diagnosticering og behandling af ernæringsmæssige og metaboliske ændringer i forbindelse med akutte og kroniske sygdomme og tilstande. Klinisk ernæring er i vid udstrækning defineret ved samspillet mellem fødevaremangel og kataboliske processer relateret til sygdom og aldring. 
I denne søjle beskæftiger vi os særligt med sygdomsrelateret underernæring med inflammation (akut eller kronisk) eller uden inflammation. Vi undersøger ernæringstilstande systematisk ved screening, assessment, behandling, monitorering og opfølgning. Der indgår således undersøgelser af kostens sammensætning, fordøjelse og absorption, metaboliske forhold som måling af stofskifte, vurdering af kropssammensætning og fysisk funktion. Vi har særligt fokus på tarmens funktion og har en højtspecialiseret funktion for tarmsvigt (type I-III) og hjemmeparenteral ernæring.

Interesseområder

  • Kostinterventionsstudier
  • Ernæringsprocessen (screening, assessment, plan og monitorering)
  • Metabolisme og kropssammensætning med fokus på muskelmasse
  • Tarmsvigt herunder inflammatorisk tarmsygdom
  • Kronisk inflammation og underernæring

 

Eksempler på gennemførte projekter

Kontakt

Opdateret