Eksperimentel ernæring

Forskningsdisciplinen omhandler interventionsforsøg med kost og ernæring, og evaluerer effekten af diæten på celleniveau. I forskningen anvendes metoder og undersøgelser inden for ernæringsfysiologi og -omsætning, ernæringsrelateret immunologi, molekylær ernæring, makro- og mikronæringsstoffer samt bioaktive komponenter, herunder interaktionen til genetik og mikrobiota. Særligt fokus er at undersøge de mekanismer, hvormed kost og fødevarer kan medvirke i behandlingen. I DANSC har vi særligt fokus på, hvorledes vi kan forebygge og behandle sygdomsrelateret underernæring med eller uden inflammation. Patientens respons måles ved laboratorieanalyser. I de forskningsprojekter, hvor vi laver kliniske undersøgelser med ernæring og kost, understøtter platformen således den kliniske og anvendte ernæring ved at tilvejebringe viden, der kan hjælpe til at forstå, hvordan en given ernæring og kosttype kan bedre ernæringstilstand og sundhed hos patienten.

 

Interesseområder

  • Inflammation og inflammationsmarkører
  • Tarmens sundhed – mikrobiota og immunsystem
  • Mikronæringsstoffer, fedtsyrer og metabolitter
  • Oxidativt stress og antioxidanter

 

Eksempler på gennemførte projekter

 

Kontakt

Charlotte Lauridsen
Adjungeret professor
Klinisk institut
Aalborg Universitet
Selma Lagerløfs Vej 249
9260 Gistrup
Danmark
Tlf. +4524439639
charlotte.lauridsen@anivet.au.dk

Opdateret