Når man bruger sin energi på at gøre sig klar til at få en ny hjerteklap, kan man – uden at ville det – komme til at lægge afstand til sin partner, både i forhold til at dele tanker og følelser, men også i forhold til fysisk nærhed og intimitet. Dette afsnit handler derfor om, hvor vigtigt det er at værne om forholdet til sine nærmeste, og ikke mindst hvor vigtigt det er at have nogen at dele tanker og følelser med.
Sex og samliv
Sex og samliv er en vigtig del af mange menneskers liv, og seksuelle problemer kan give forringet livskvalitet for både hjertepatienten og partneren.
Sex handler ikke kun om en fysisk tilfredsstillelse. Man kan sagtens have et godt samliv uden sex, blot man husker at tænke kropslighed og intimitet ind i parforholdet. Det er helt okay bare at kramme, kysse eller ligge tæt op af hinanden, og man kan sagtens have seksuel lyst uden rejsning. Det vigtigste er, at I føler, at I gør noget godt for hinanden. Selve akten behøver ikke at være det vigtigste, blot intimiteten og nydelsen er der.
Nogle får mere lyst med alderen og andre det modsatte, og ældre er betydeligt mere seksuelt aktive, end befolkningen går og tror.
Angst og usikkerhed på grund af hjertekarsygdom kan få sexlysten til at forsvinde. Psykologisk sker der noget efter en operation. De fleste bekymrer sig og har tankerne et helt andet sted. Det påvirker lysten.
Partneren har som regel samme problemer som den hjertesyge. Hvordan den ene har det, påvirker den anden. De oplever tit den samme angst og er bange for at belaste den syge, hvilket danner grobund for misforståelser, som det er vigtigt at få talt om.
Man skal ikke være ængstelig for at genoptage seksuelt samvær, når man føler, at der er kræfter og lyst til det. Det kan på ingen måde skade hjertet.
Nogle patienter kan være bange for, om hjertet kan holde til den fysiske aktivitet, som sex er, men sex udsætter dig ikke for en speciel risiko. Sex er god motion og styrker hjertemusklen. Generelt kan sex sammenlignes med den anstrengelse, det er, at tage trappen til 2. sal i rask tempo, slå græs eller vaske gulv.
Manglende lyst og rejsningsproblemer
Desværre er der stadig en del tabu forbundet med emnet sex. Især hvis det drejer sig om manglende lyst til sex eller rejsningsproblemer. Hjertekarsygdom kan påvirke sexlivet både hos mænd og kvinder. Mange mænd oplever problemer med rejsning, og kvinder oplever, at lysten til sex forsvinder.
Ved at tale sammen om årsagen til manglende eller nedsat seksualitet, kan I finde en fælles forståelse og tage et fælles ansvar for at finde en løsning. Din partner kan være tynget af problemet i lige så høj grad som du selv og opleve nedsat sexlyst på grund af bekymring.
Rejsningsproblemer er en manglende evne til at opnå eller vedligeholde en rejsning, der gør det muligt at gennemføre et tilfredsstillende samleje. Når man har hjertekarsygdom, kan blodforsyningen til penis også være påvirket. Der kan være forsnævringer i blodårerne i penis, som forhindrer tilstrækkelig blodtilførsel til rejsning. Mænd, der samtidig har sukkersyge, er særlig udsatte for at få rejsningsproblemer. Det skyldes, at sukkersygen kan give forsnævringer i de helt små kar og desuden påvirke følsomheden i nervebanerne.
Husk, at knus, kys og tæt kropskontakt er vigtigt i perioden med problemer i sexlivet.
For mange kan en justering af medicin hjælpe på rejsningsproblemerne. Betablokker, Digoxin og visse former for vanddrivende medicin kan give rejsningsproblemer.
Hvis du oplever vedvarende rejsningsproblemer eller manglende lyst til sex, er der god grund til at søge råd og vejledning hos din læge.
Der er flere muligheder for hjælp:
- medicinsk behandling
- psykolog
- sexologisk rådgivning
- hjælpemidler
- kirurgisk behandling
Sammen med din læge kan du finde den løsning, der passer dig bedst.
Du kan blive henvist til en sexolog af din egen læge, eller kontakte en privatpraktiserende sexolog. Find adresser på nettet, eller kontakt Hjertelinjen på telefon 70 25 00 00 for at få en samtale – gerne anonymt.