Igangværende aktiviteter

Igangværende aktiviteter er opdelt under eksperimentel ernæring, klinisk ernæring, anvendt ernæring og klinisk diætetik.

 

Eksperimentel ernæring

Forskningsdisciplinen omhandler interventionsforsøg med kost og ernæring, og evaluerer effekten af diæten fra celle til patient. I forskningen anvendes metoder og undersøgelser inden for ernæringsfysiologi og -omsætning, ernæringsrelateret immunologi, molekylær ernæring, makro- og mikronæringsstoffer samt bioaktive komponenter, herunder interaktionen til genetik og mikrobiota. Særligt fokus er at undersøge de mekanismer, hvormed kost og fødevarer kan forebygge og behandle sygdomsrelateret malnutrition. I DANSC har vi særligt fokus på, hvorledes vi kan forebygge og behandle sygdomsrelateret underernæring med eller uden inflammation. Patientens respons måles ved laboratorieanalyser. I de forskningsprojekter, hvor vi laver kliniske undersøgelser med ernæring og kost, understøtter platformen således den kliniske og anvendte ernæring ved at tilvejebringe viden, der kan hjælpe til at forstå, hvordan en given ernæring og kosttype kan afhjælpe malnutrition hos patienten.

Interesseområder

  • Inflammation og inflammationsmarkører
  • Tarmens sundhed – mikrobiota og immunsystem
  • Mikronæringsstoffer, fedtsyrer og metabolitter
  • Oxidativt stress og antioxidanter

Kontaktperson:

 Lektor Helle Nygaard Lærke (h.laerke@rn.dk

 

Eksempler på planlagte eller igangværende forskningsprojekter

Plantekost med fokus på Inflammation og underernæring: Det er velkendt, at kosten og omsætningen af næringsstoffer og fødevarekomponenter kan påvirke tarmfunktionen via indflydelsen af mikrofloraen og immunsystemet. Mange patienter ønsker at mindske deres sygdomssymptomer via en kostomlægning. Derfor undersøges de patofysiologiske sammenhænge mellem kost og ernæring til forskellige patientgrupper. Der er især fokus på patienter med ulcerativ colitis og Crohns sygdom, og der undersøges, om en omlægning til plantebaseret kost vil kunne mindske fornyet sygdomsaktivitet hos disse patientgrupper.

Diarre og antibiotika: Diarre hos både mennesker og grise bevirker et stort antibiotika forbrug, og det øger risikoen for multiresistente bakterier. Desuden giver diarre anledning til stærk reduceret livskvalitet og velfærd hos både mennesker og dyr. Derfor undersøges, hvordan fødekomponenter, kost og kosttilskud kan forebygge og behandle diarre, herunder både infektiøse og ikke-infektiøse diarre. Diarre kan være ledsaget af malabsorption, og det kan komplicere behandlingsforløbet hos visse patientgrupper, og derfor er der stort fokus på at sammenholde viden omkring ændringer i patienternes ernæringsstatus, deres mikrobiota og immunrespons med særligt fokus på tarmfunktion, og hvordan man via kosten kan fremme en sund tarmflora og understøtte immunsystemet.

Udvalgte artikler

Lauridsen, C., Schönherz, A.A., and Højsgaard, S. 2021. Effect of maternal dietary redox levels on antioxidative status and immunity
of the suckling off-spring. Antioxidants, in press.

Lauridsen, C., Matte, J.J., Lessard, M., Celi, P. and Litta, G. 2021. Role of vitamins for gastro-intestinal functionality and health of pigs. Animal Feed Sci. Tech., 273, 114823.

Lauridsen, C. 2020. Effects of Dietary Fatty Acids on Gut Health and Function of Pigs Pre- and Post-Weaning. Journal of Animal Science, vol. 98, Nr. 4, skaa086, 01.04.2020

Hansen LHB, Nielsen B, Boll EJ, Skjøt-Rasmussen L, Wellejus A, Jørgensen L, Lauridsen C, Canibe N. Functional in vitro screening of probiotic strains for inoculation of piglets as a prophylactic measure towards Enterotoxigenic Escherichia coli infection. J Microbiol Methods. 2021 Jan;180:106126. doi: 10.1016/j.mimet.2020.106126. Epub 2020 Dec 14. PMID: 33333101.

Vodolazska D, Lauridsen C. Correction to: Effects of dietary hemp seed oil to sows on fatty acid profiles, nutritional and immune status of piglets. J Anim Sci Biotechnol. 2020 May 27;11:58. doi: 10.1186/s40104-020-00452-3. Erratum for: J Anim Sci Biotechnol. 2020 Mar 18;11:28. PMID: 32514343; PMCID: PMC7251827.

Klinisk ernæring

Klinisk ernæring er den disciplin, der beskæftiger sig med forebyggelse, herunder tidlig opsporing, diagnosticering og behandling af ernæringsmæssige og metaboliske ændringer i forbindelse med akutte og kroniske sygdomme og tilstande forårsaget af mangel på eller overskud af energi og næringsstoffer. Enhver ernæringsmæssig indsats, forebyggende eller helbredende, rettet mod individuelle patienter er klinisk ernæring. Klinisk ernæring er i vid udstrækning defineret ved samspillet mellem fødevaremangel og kataboliske processer relateret til sygdom og aldring. I denne søjle beskæftiger vi os særligt med sygdomsrelateret underernæring med inflammation (akut eller kronisk) eller uden inflammation. Vi undersøger god ernæringspraksis systematisk ved screening, assessment, behandling, monitorering og opfølgning. Der indgår således undersøgelser af kostens sammensætning, fordøjelse og absorption, metaboliske forhold som måling af stofskifte, ligesom vurdering af kropssammensætning og fysisk funktion. Vi har særligt fokus på tarmens funktion, og er også et center med højtspecialiseret funktion for tarmsvigt (type I-III) og hjemmeparenteral ernæring. Undersøgelsesdesign er eksplorative, hypotesegenererende samt interventionsstudier med såvel kvalitative som kvantitative metoder. Disse metoder suppleres i tæt samarbejde med de to øvrige søjler.

Interesseområder

  • Kostinterventionsstudier
  • Ernæringsprocessen (screening, assessment, plan og monitorering)
  • Metabolisme og kropssammensætning med fokus på muskelmasse
  • Tarmsvigt herunder inflammatorisk tarmsygdom
  • Kronisk inflammation og underernæring

Kontaktperson:

Professor Henrik Højgaard Rasmussen (hhr@rn.dk)

Eksempler på planlagte eller igangværende projekter

Immunnutrition til patienter med blærecancer: Et interventionsstudie med perioperativ immunstøtte til patienter med blærecancer. Der måles på såvel patofysiologiske mekanismer samt kliniske outcomes.

GLP-2 til patienter med tarmsvigt: Et interventionsstudie til vurdering af effekten på absorption af væske og ernæring.
Diætistintervention til patienter efter udskrivelse (Agronym: Kom-Mæt-Hjem). Et randomiseret interventionsstudie hos patienter i ernæringsrisiko ved udskrivelsen med diætistvejledning.

Udvalgte artikler

Beck AM, Knudsen AW, Østergaard TB, Rasmussen HH, Munk T. Poor performance in nutrition risk screening may have serious consequences for hospitalized patients. Clin Nutr ESPEN. 2021 Feb;41:365-370. doi: 10.1016/j.clnesp.2020.10.019. Epub 2020 Nov 16. PMID: 33487291.

Jøker-Jensen H, Mathiasen AS, Køhler M, Rasmussen HH, Drewes AM, Olesen SS. Micronutrient deficits in patients with chronic pancreatitis: prevalence, risk factors and pitfalls. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2020 Oct;32(10):1328-1334. doi: 10.1097/MEG.0000000000001866. PMID: 32732813.

Arvanitakis M, Ockenga J, Bezmarevic M, Gianotti L, Krznarić Ž, Lobo DN, Löser C, Madl C, Meier R, Phillips M, Rasmussen HH, Van Hooft JE, Bischoff SC. ESPEN guideline on clinical nutrition in acute and chronic pancreatitis. Clin Nutr. 2020 Mar;39(3):612-631. doi: 10.1016/j.clnu.2020.01.004. Epub 2020 Jan 22. PMID: 32008871.

Christensen SR, Olesen ALK, Kristensen LH, Jensen MH, Rasmussen HH, Køhler M, Schmidt S, Vinter-Jensen L, Holst M. Absence of colon as the predominant risk factor for liver fibrosis in adults requiring home parenteral nutrition. Clin Nutr ESPEN. 2020 Feb;35:141-145. doi: 10.1016/j.clnesp.2019.10.012. Epub 2019 Nov 28. PMID: 31987108.

Pironi L, Steiger E, Joly F, Wanten GJA, Chambrier C, Aimasso U, Sasdelli AS, Szczepanek K, Jukes A, Theilla M, Kunecki M, Daniels J, Serlie MJ, Cooper SC, Poullenot F, Rasmussen HH, Compher CW, Crivelli A, Hughes SJ, Santarpia L, Guglielmi FW, Rotovnik Kozjek N, Ellegard L, Schneider SM, Matras P, Forbes A, Wyer N, Zmarzly A, Taus M, O'Callaghan M, Osland E, Thibault R, Cuerda C, Jones L, Chapman B, Sahin P, Virgili NM, Lee ADW, Orlandoni P, Matysiak K, Di Caro S, Doitchinova-Simeonova M, Masconale L, Spaggiari C, Garde C, Serralde-Zúñiga AE, Olveira G, Krznaric Z, Petrina Jáuregui E, Zugasti Murillo A, Suárez-Llanos JP, Nardi E, Van Gossum A, Lal S. Intravenous supplementation type and volume are associated with 1-year outcome and major complications in patients with chronic intestinal failure. Gut. 2020 Oct;69(10):1787-1795. doi: 10.1136/gutjnl-2018-318172. Epub 2020 Jan 21. PMID: 31964752.

Anvendt ernæring

I anvendt ernæringsforskning arbejder vi med sygdomsrelateret underernæring (DRM) på tværs af diagnoser, discipliner og sektorer. Forskningen har sit afsæt i såvel praksisoplevede problemstillinger som resultater fra eksperimentel og klinisk forskning. Vi arbejder med hele patientforløbet fra tidlig opsporing af ernæringsrisiko i sygdomsforløbet, under behandling af sygdom samt rehabilitering. Forskningens overordnede mål er at udvikle bæredygtige ernæringsindsatser og velbegrundede ernærings-praksisinterventioner i hele sundhedsøkosystemet samtidig med at patienter og borgere styrkes. Indsatser med fysisk aktivitet inkluderes, når det er relevant.

Interesseområder

  • Ernæring på tværs af sektorer
  • Ældre og underernæring
  • Patienters ernæringstilstand og ernæring uanset setting
  • Fysisk aktivitet og funktion i tilknytning til ernæringstilstand
  • Personales arbejde med ernæringsindsats

 Kontaktperson: 

Ph.d., lektor, Forskningsleder for Klinisk ernæring, Mette Holst (mette.holst@rn.dk)

Eksempler på planlagte eller igangværende forskningsprojekter

Tidlig Indsats mod sygdomsrelateret underernæring i almen praksis (Agronym: TIE): Der ønskes udviklet en model til tidlig opsporing af vægttab i almen praksis, herunder vurdering af barrierer, afprøvning af metoder og inddragelse af patient. Der anvendes såvel kvantitative som kvalitative metoder. Projektet er finansieret af Helsefonden, Ernæringspuljen ved Aalborg Universitetshospital og medfinansiering med arbejdsindsats fra Center for Ernæring og Tarmsvigt, Aalborg Universitetshospital.

Gå Aldrig KOL (Agronym: G.A.K): Optimering af gevinsten af KOL-rehabilitering gennem målrettet individuel ernæringsindsats – et praksisnært forskningsprojekt.

Udvalgte artikler

Olesen MD, Modlinski RM, Poulsen SH, Rosenvinge PM, Rasmussen HH, Holst M. Prevalence of signs of dysphagia and associated risk factors in geriatric patients admitted to an acute medical unit. Clin Nutr ESPEN. 2021 Feb;41:208-216. doi: 10.1016/j.clnesp.2020.12.020. Epub 2021 Jan 8. PMID: 33487266.

Rasmussen RL, Holst M, Nielsen L, Villumsen M, Andreasen J. The perspectives of health professionals in Denmark on physical exercise and nutritional interventions for acutely admitted frail older people during and after hospitalisation. Health Soc Care Community. 2020 Nov;28(6):2140-2149. doi: 10.1111/hsc.13025. Epub 2020 Jun 1. PMID: 32483900.

Mikkelsen S, Østergaard T, Zacher N, Holst M. Unintended weight loss in hematology outpatients - Work to do. Clin Nutr ESPEN. 2020 Jun;37:202-206. doi: 10.1016/j.clnesp.2020.02.016. Epub 2020 Mar 10. PMID: 32359744.

Klinisk diætetik

Klinisk diætetik er tæt forbundet med eksperimentel-, klinisk- og anvendt ernæring. Den der beskæftiger sig med screening, ernæringsudredning, ernæringsdiagnosticering, og diætbehandling af ernæringsmæssige og metaboliske ændringer i forbindelse med akutte og kroniske sygdomme og tilstande forårsaget af mangel på eller overskud af energi og næringsstoffer. Enhver diætetisk indsats, forebyggende eller helbredende rettet mod individuelle patienter omfatter klinisk diætetik. Ved forskning i klinisk diætetik beskæftiger vi os særligt med sygdomsrelateret underernæring med inflammation (akut eller kronisk) eller uden inflammation, diætbehandling af forstyrrelser i metabolismen og organer som følge af sygdom eller operative indgreb. Ligeledes beskæftiger vi os med adfærdsmæssige livsstilsændringer, for at patienter kan tilpasse sig de diætetiske ændringer. Vi undersøger god ernæringspraksis systematisk ved screening, udredning, diagnosticering, behandling, monitorering og opfølgning af diætetiske problemstillinger. Undersøgelsesdesign er eksplorative, hypotesegenererende samt interventionsstudier med såvel kvalitative som kvantitative metoder. Disse metoder suppleres i tæt samarbejde med de tre øvrige søjler.

Interesseområder

  • Ernæringsprocessen (screening, udredning, diagnosticering, behandling og monitorering)
  • Diætetiske metoder
  • Diætinterventionsstudier
  • Metabolisme og kropssammensætning med fokus på muskelmasse og fysisk funktion
  • Livsstilsændringer
  • Kronisk inflammation og underernæring

Kontaktperson:

Ph.d., ledende klinisk diætist Randi Tobberup (r.tobberup@rn.dk)

Eksempler på planlagte eller igangværende projekter

Diætbehandling af stråleinduceret diarre: Vi vil udføre et observationsstudie for at dokumentere klassifikation af stråleinduceret diarre på en systematisk måde. Dernæst planlægges et interventionsstudie, hvor vi vil undersøge effekten af diætintervention med det formål at lindre stråleinduceret diarre.

Underernæring ved patienter med lungekræft: Vi planlægger et multicenter interventionsstudie, hvor vi vil undersøge effekten af multimodal intervention bestående af diæt, fysisk aktivitet og inflammationsdæmpende intervention på forebyggelse og behandling af cancer kakeksi hos patienter med nydiagnosticeret lungekræft.

Diætbehandling af diabetessår: Vi planlægger at undersøge diætbehandling af patienter med diabetessår ved brug af næringsstoffer med særlig effekt på sårhealing med samtidig fokus på stabilicering af patienternes blodsukre. Formålet er at forbedre sårhealing og forebygge amputation.

Udvalgte artikler

Feasibility of a multimodal intervention on malnutrition in patients with lung cancer during primary anti-neoplastic treatment.
Tobberup R, Carus A, Rasmussen HH, Falkmer UG, Jorgensen MG, Schmidt EB, Jensen NA, Mark EB, Delekta AM, Antoniussen CS, Bøgsted M, Holst M. Clin Nutr 40 (2021), 525-533. DOI: 10.1016/j.clnu.2020.05.050

Exploring the dietary protein intake and skeletal muscle during first-line anti-neoplastic treatment in patients with non-small cell lung cancer.
Tobberup R, Rasmussen HH, Holst M, Jensen NA, Falkmer UG, Bøgsted M, Delekta AM, Carus A. Clin Nutr ESPEN 2019 Dec;34:94-100. doi: 10.1016/j.clnesp.2019.08.006. Epub 2019 Sep 14.

Longitudinal alterations in nutrient intake and food pattern in patients with non-small cell lung cancer during anti-neoplastic treatment: a cohort study.
Tobberup R, Holst M, Carus A, Jensen NA, Falkmer UG, Rasmussen HH. J Hum Nutr Diet. 2019 Oct;32(5):559-569. doi: 10.1111/jhn.12655. Epub 2019 Apr 10.