Bækkenbundstræning før og efter operationen
Du bliver instrueret i bækkenbundsøvelser af sygeplejersken i ambulatoriet før operationen, og når du får fjernet dit blærekateter efter operationen.
Formålet med bækkenbundstræningen er, at du efter operationen kan føre et aktivt liv med færrest mulige gener i form af utæthed og eventuelt rejsningsbesvær. Langt de fleste oplever, at de har svært ved at holde på urinen efter fjernelse af prostata. Dette kaldes inkontinens. Omfanget varierer meget. Nogle oplever kun, at de er utætte for små dryp, mens andre oplever, at de slet ikke kan styre vandladningen.
Årsagerne til inkontinensen kan være flere:
- omfanget af operationen og hermed beskadigelse af den automatiske lukkemekanisme
- graden af nervebeskadigelse ved indgrebet
- din (’eventuelt manglende’) bevidsthed om bækkenbundsmuskulaturen samt evnen til at aktivere denne.
Videoer og øvelsesprogram til bækkenbundstræning
Hvis du ikke allerede laver bækkenbundsøvelser, er det en god idé at begynde på det. Det eneste tidspunkt, hvor du ikke må foretage øvelserne, er lige efter operationen, hvor du har blærekateter. Her skal operationssåret have ro til at hele.
Gør det til en vane at lave knibeøvelser, når du fx kører bil, ser fjernsyn, børster tænder og lignende. Husk at knibe i de situationer, hvor der er risiko for at blive utæt, altså ved host nys og løft.
Lær mere om bækkenbunden og bækkenbundstræning i videoerne herunder:
Indledning
Bækkenbundens anatomi og funktion
Sådan kniber du
Knibet bliver til en automatisk reaktion
Øvelsesprogram
Vores fysio- og ergoterapeuter har også lavet en vejledning med øvelser til bækkenbundstræning for mænd. Den finder du her:
Træning i din hjemkommune efter operationen
Oplever du store problemer med inkontinens efter operationen, så sig det til os. Så kan vi eventuelt henvise dig til bækkenbundstræning i din hjemkommune.
Aalborg Universitetshospital, Nord
9000 Aalborg
Opdateret