Operationsdagen
Når du møder ind på afsnittet på operationsdagen, bliver du modtaget af en sygeplejerske. Hun viser dig den stue, du skal være på, og giver dig det operationstøj, du skal have på. Du får også udleveret to par underbukser. Det ene par skal du have på, og det andet par skal du lægge under din hovedpude. Dem skal du bruge, når du ER opereret.
Du får et identifikationsarmbånd på, og sygeplejersken måler din temperatur. Sygeplejersken hjælper dig med, hvordan du må tage medbragt medicin ud fra dine aftaler med anæstesilægen. Du får også smertestillende medicin.
Den læge, der skal operere dig, kommer og hilser på dig, enten inden du bliver kørt ned til operationen, eller lige inden du bliver bedøvet.
Når operationsstuen er klar til at modtage dig, bliver du hentet af en portør. Der går cirka 1 time med bedøvelse og lejring. Selve operationen tager cirka 2-4 timer.
Vores kapacitet er sådan, at vi kan operere to mænd dagligt med robotten. Er du nummer 2, der skal opereres på dagen, kan du godt opleve ventetid, fra du er mødt ind og er klar til operation, og indtil du bliver hentet af portøren. Det afhænger af, hvor kompliceret den første operation har været.
Er du interesseret i at vide mere om vores sengeafsnit, kan du besøge Sengeafsnittets hjemmeside. Her kan du finde praktiske oplysninger om besøgstid, spisetider og lignende, samt se billeder fra afsnittet.
Efter operationen kommer du på opvågningsafsnittet
Når operationen er færdig, bliver du kørt på Opvågningsafsnittet. Her tilstræber vi, at du får et roligt og behageligt opvågningsforløb.
På Opvågningsafsnittet bliver du modtaget af en sygeplejerske, der ser til, at du har det godt. Vi holder øje med din hjerterytme, og vi måler dit blodtryk og iltindhold i blodet. Vi holder også øje med, at dit blærekateter fungerer, som det skal. Desuden er vi opmærksomme på, om du har smerter.
Efter operationen kan du opleve, at:
- være omtåget i nogle timer efter operationen, og derfor have brug for ro
- risikere at få kvalme /opkastning på grund af faste eller selve operationen/bedøvelsen
- være svimmel efter bedøvelsen
- være øm i halsen, fordi du har haft et rør i halsen, som har hjulpet dig med at trække vejret under operationen
- få smerter. Det er vigtigt, at du fortæller sygeplejersken, hvis du har smerter. Derved kan du få tilbudt smertestillende medicin, så du hurtigere bliver frisk igen.
Det er individuelt, hvor længe man opholder sig i opvågningsafsnittet. Det kan variere fra en til flere timer. Længden af opholdet afhænger af:
- hvornår du er tilpas vågen
- om du har acceptable smerter, når du ligger stille – og om du har kvalme
- hvordan selve operationen er forløbet. Nogle operationer kræver længere tid i opvågningsafsnittet.
Det er sygeplejersken, der vurderer, hvornår du er klar til at forlade Opvågningsafsnittet.
Vi betragter opvågningen efter narkosen som en del af operationsforløbet. Derfor kan du heller ikke som udgangspunkt få besøg af dine pårørende på Opvågningsafsnittet. Hvis dine pårørende gerne vil tale med dig, kan personalet i Opvågningsafsnittet låne dig en telefon, så du kan orientere dine pårørende om, at du har det godt.
Er du interesseret i at vide mere om Opvågningsafsnittet kan du besøge Opvågningsafsnittets hjemmeside.
Når du er klar, kommer du tilbage på Urologisk Sengeafsnit
Du vil være tilbage i Urologisk Sengeafsnit i løbet af eftermiddagen, hvis du er den første, der er opereret på dagen. Hvis du er den anden, vil du tidligst være retur i sengeafsnittet i løbet af aftenen.
Når du kommer tilbage på sengeafsnittet, må du spise og drikke det, du har lyst til. Vi vil også ret hurtigt bede dig om at komme ud af sengen og gå rundt i afsnittet. Det er vigtigt, at du hurtigt kommer i gang med at bevæge dig. Bevægelse forhindrer en række komplikationer efter operationen. Sygeplejerskerne vil også spørge ind til din smerteoplevelse ved hjælp af denne skala.