Om afsnittet
Generelt om afsnittet
-
Vi udreder, behandler og plejer børn med
- astma
- allergi
- epilepsi
- diabetes mellitus
- endokrinologiske lidelser
- gastroenterologiske sygdomme
- ortopædkirurgiske problemstillinger
- infektionssygdomme
- reumatiske sygdomme
- nefrologiske sygdomme
- genoptræning af børn med neurologiske traumer
- psykosomatiske lidelser, fx anorexia nervosa
- psykosociale smerteklager
- enuresis
- encoprese
Formålet er, at alle børn og unge på døgnafsnittet, på trods af sygdom, skal trives, udvikles sig og føle sig inddraget i deres pleje og behandling.
-
Der er en masse praktiske informationer, som er rare at vide, når I skal indlægges på døgnafsnittet, fx:
- Modtagelse i afsnittet
- Pårørende til en isoleret patient
- En forælder skal overnatte med barnet i afsnittet
- Stuegang
- Mad og drikke til indlagte
- Besøgstid
Vis alle
-
Vi har i alt 10-17 sengepladser i Døgnafsnit for Børn og Unge fordelt på 11 enestuer og 3 to-sengsstuer. Alle stuer er indrettet med TV.
Afsnittet er fordelt på 2 etager. På 1. etage har vi 4 isolationspladser til børn, der bliver isoleret på grund af smitsomme sygdomme, fx meningitis eller røde hunde (variceller). Vi har desuden 2 intermediære pladser til børn med fx svære respiratoriske tilstande, hvor der er mulighed for at give børnene CPAP-behandling.
-
Vi ser ikke kun isoleret på jeres barn eller den unge, men inddrager hele familien i forløbet. Vi lytter til jeres behov og anerkender jeres situation. Vi tror på, at det skaber bedst mulige vilkår for et godt samarbejde og behandlingsforløb. Det betyder, at vi tilrettelægger behandlingen og sygeplejen efter jeres behov, krav og ressourcer.
Vi betragter samarbejdet med jer og jeres netværk som et partnerskab. Personalet vil derfor tilstræbe at
- anerkende jeres familie som værende det konstante i jeres barns liv
- anerkende jeres families netværk som en vigtig del af jeres ressourcer
- fremme samarbejdet mellem jer som forældre og det sundhedsprofessionelle personale på alle niveauer i plejen
- anerkende jeres families etniske, kulturelle, sociale og økonomiske forskelligheder
- anerkende jeres families styrker og individualitet og respektere jeres forskellige læringsmetoder
- dele informationer helt og fordomsfrit med jer
- støtte og lede familiesamarbejde og netværksdannelse
- reagere på jeres barns og families udviklingsmæssige behov
- udføre fleksibel og kompetent behandling og sygepleje, som tilgodeser jeres behov.
-
I Børne- og Ungeafdelingen stræber vi efter at forbedre og sikre optimal behandling og pleje af jeres børn og unge. Alle ansatte arbejder ud fra følgende værdigrundlag:
- Faglighed
Faglighed er fundamentet for det arbejde, vi udfører til gavn for jeres børn og jer som forældre. Det er også en garanti for, at vi løser opgaverne professionelt. - Respekt
Vi respekterer det enkelte menneske. Det gælder jeres barn, jer som forældre samt samarbejdspartnere. - Tillid
Vi har tillid til børnenes, de unges, jeres og vores kollegers kompetencer. Vi tager naturligvis hensyn til den enkeltes baggrund og viden. - Omsorg
Vi er lydhøre over for andre, rummelige og har en stor indlevelsesevne. - Engagement
Vi sætter en ære i at være engagerede og nærværende, både fysisk og mentalt.
- Faglighed
-
Børne- og Ungeafdelingen har de senere år modtaget flere anerkendelser og donationer.
Bedst til behandling af diabetes hos børn 2015
Børne- og Ungeafdelingen på Aalborg Universitetshospital blev i 2015 kåret som vinder for behandling af børn med diabetes. Afdelingerne i undersøgelsen blev bedømt på, om de får målt langtidsblodsukker og blodtryk, og om de undersøger for tidlig nyresygdom, øjensygdom og nerveskader. Børne- og Ungeafdelingen vandt på at levere en høj kvalitet bredt set for alle indikatorer og fik 100 procent opfyldelse for 6 af de 11 faglige indikatorstandarder.
I spidsen for nyt projekt om børneinkontinens
Børneinkontinens er et af Aalborg Universitetshospitals højt specialiserede funktioner. Børne- og Ungeafdelingen deltager løbende i projekter, der kan være med til at udvikle området yderligere, og har et tæt samarbejde med Århus Univesitetshospital, Skejby. I efteråret 2017 påbegyndte Børne- og Ungeafdelingen, sammen med Regionshospital Nordjylland i Hjørring og Børneafdelingen på Herning Sygehus, et projekt, som med nye metoder skal få børn tørlagt hurtigere. Får projektet de forventede resultater, vil det få meget stor betydning for den fremtidige behandling af børneinkontinens – ikke blot nationalt, men også internationalt.
Læs mere om Videnscenter for Børn og Unge med urininkontinens
Udvikling af nye procedurer omkring urinvejsinfektion
Internationale forsøg viser, at det er bedre at behandle børn ambulant end at indlægge dem i flere dage. Børne- og Ungeafdelingen har derfor kørt et kvalitetssikringsprojekt med inspiration fra udlandet, hvor børn med urinvejsinfektion får ambulant behandling frem for at blive indlagt i op mod 10 dage. Projektet har allerede ført til ændrede procedurer på hospitalet, så børn med urinvejsinfektioner ofte kan behandles hjemmefra i stedet for på hospitalet. De nye procedurer har gjort behandlingen mere behagelig for både børn og forældre, og børnene er især begejstrede for, at de ikke skal stikkes og have drop.
Donationer
Børne- og Ungeafdelingen modtager løbende donationer og gaver fra firmaer og private. Disse penge anvender vi til forskellige ting, som kommer de indlagte børn til gode og er med til at gøre deres hverdag lidt nemmere, fx
- ugentlige besøg af klovne
- diverse teknisk udstyr
- spil
- film
- bøger
- legetøj
- fødselsdags- og julegaver til indlagte børn
- besøg af musikere, tryllekunstnere, kendte osv.
-
Vi arbejder efter et princip om en bred tværfaglig indsats, hvor alle relevante samarbejdspartnere er inddraget i barnets forløb.
- Overlæger / læger
- Børne- og ungdomspsykiatere
- Psykologer
- Socialrådgiver
- Skolelærere tilhørende sygehusskolen
- Diætist
- Børnefysioterapeuter
- Børneergoterapeuter
- Talepædagog
- Pædagog
- Bioanalytikere
- Afdelingssekretær
- Lægesekretærer
- Portører
- Rengøringsassistent
- Hospitalspræst
- Hospitalsklovne
- Frivillige
-
Vi modtager børn med visse kirurgiske lidelser, som skal behandles i samarbejde med relevante kirurgiske afdelinger på hospitalet. Det drejer sig især om:
- Ortopædkirurgisk Afdeling (skader med knogler og led)
- Neurokirurgisk Afdeling (skader i hoved, nervebaner, ryg og nakke)
- Urologisk Afdeling (urinvejssygdomme)
Derudover har vi et tæt samarbejde med:
-
Regionale samarbejdspartnere
Hospitaler
Vi har et tæt samarbejde med
- Regionshospital Nordjylland
- Børne Palliationsteam Region Nordjylland
Kommuner og Specialsektoren
Inden for handicapområdet har Børne- og Ungeafdelingen fx et samarbejde med Hjerneskadecenteret under Aalborg Kommune, specialbørnehjem for funktionshæmmede børn og unge samt døgninstitutioner.
Socialforvaltninger
Vi arbejder også sammen med socialforvaltninger, fx i forbindelse med børnemishandling og gravide med alkohol- og narkotikaproblemer.
Primær sektor
Vi har også et tæt samarbejde med fx sundhedsplejen, skoler og børnehaver.
Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling
I visse tilfælde henviser vi børn og unge til Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling.
Nationale samarbejdspartnere
Hospitalsklovne
Hospitalsklovnene tager barnet i hånden, når det har allermest brug for det. De bidrager med en positiv stemning, varme og glæde, som er med til at gøre børn hurtigere raske. Vi er derfor meget glade for at inddrage hospitalsklovnene i vores hverdag på afdelingen.
Århus Universitetshospital, Skejby
Vi samarbejder med Afdelingen for Børn og Unge på Århus Universitetshospital i Skejby, når det drejer sig om børnekardiologi, børnereumatologi og en række specialiserede undersøgelser og behandlinger.
Læs om Respirationscenter Vest, Århus Universitetshospital, Skejby
Læs om Afdelingen for Børn og Unge, Århus Universitetshospital, Skejby
Regionshospitalet Hammel Neurocenter
Når børn og unge får en hjerneskade, ændres deres liv radikalt. Det kan være svært at håndtere, både fysisk og psykisk. I Hammel får de ramte børn og unge hjælp til genoptræning.
Læs om Hammel Neuro-rehabiliteringscenter
Forskningsprojekter
Vi samarbejder løbende med de andre universitetshopsitaler i forbindelse med diverse forskningsprojekter.
-
I Døgnafsnit for Børn og Unge forsker vi i, hvordan vi kan gøre det til en behagelig oplevelse for børn og unge at komme i døgnafsnittet.
Unge-PeerBoard
I Børne- og Ungeafdelingen har vi et Unge-PeerBoard, som består af unge ambassadører, der skal hjælpe med at forbedre patienters og pårørendes oplevelse på hospitalet. PeerBoardet består af nuværende såvel som tidligere patienter og pårørende på afsnittet. Inddragelsen af tidligere patienter og pårørende har til formål at forbedre forløbene på afsnittet, så vi altid kan tilbyde den bedst mulige behandling.
Nedsættelse af smerteoplevelse via hospitalsklovne
Børne- og Ungeafdelingen deltog i et projekt, der undersøgte, hvordan hospitalsklovne kan påvirke børns oplevelse af smerte og evne til at mestre denne i forbindelse med at få taget blodprøver og at modtage injektioner.
Projektet var en del af det ph.d. studie, som Børnecancerfonden bevilligede 400.000 kroner til. Det udsprang af, at Børne- og Ungeafdelingen på Aalborg Universitetshospital var blandt de første til at indføre hospitalsklovne og havde til formål at bidrage med ny viden om børns oplevelse af smerte i relation til smertefulde procedurer. Projektet bidrog med en nødvendig viden om, hvornår og hvordan vi kan bruge hospitalsklovnene til at gøre børnenes oplevelse på afdelingen bedre.
Yderligere informationer
-
I Døgnafsnit for Børn og Unge arbejder læger og plejepersonale sammen om at give barnet og den unge den bedste behandling. Der er også mulighed for at inddrage andre faggrupper.
Tværfagligt personale
Hos os møder du læger og plejepersonale. Er der behov for det, kan du også møde:
- lægesekretærer
- diætister
- psykologer
- fysio- og ergoterapeuter
- skolelærere
- pædagogere
- socialrådgivere.
Vi samarbejder også med specialister fra hospitalets andre afdelinger for at give børnene og de unge den bedst mulige behandling.
Hospitalsklovne, musikterapeuter, lege- og kreahelte
Børne- og Ungeafdelingen får hver uge besøg af to hospitalsklovne, som med deres smil, latter og tid til leg spreder glæde hos både børn, forældre og personale. Vi får også besøg af legehelte og kreahelte, som hjælper børnene med aktiv leg og bevægelse.
-
Ansvaret for den daglige ledelse i afsnittet varetages af:
Jonas Kjeldbjerg Hansen
Cheflæge
Lotte Frilev
Chefsygeplejerske
Stine Højbjerg Lassen
Ledende oversygeplejerske
Ann-Margrethe Rønholt Christensen
Ledende Overlæge
Billeder fra afsnittet
-
Døgnafsnit for Børn og Unge, 1. etageVenteområdeDøgnafsnit, 1. etage - Meld din ankomstOpholdsstue, 1. etageOpholdsstue, 1. etageGangen på 1. etageGang med sofa og legetøjAltan, 1. etageGangen
-
Døgnafsnit for Børn og Unge, 2. etageDøgnafsnit, 2. etage - Meld din ankomst herOpholdsstue med bordfodbold, 2. etageSpisestue, 2. etageSpisestue, 2. etageSpisestue, 2. etageSpisestue, 2. etageSpisestue, 2. etageOpholdsstue, 2. etage
-
AktivitetsområdeAktivitetsområdeLegepladsLegepladsLegepladsLegeplads
Kontakt
Døgnafsnit for Børn og Unge
Telefon
97 66 34 25Sikker mail
Skriv til os med Digital Post (login med MitID)Aalborg Universitetshospital, Nord
9000 Aalborg
1. og 2. etage
Opdateret