Kost ved sygdom

Mange patienter har den opfattelse, at når man bliver syg, så skal man gøre alt for at spise så sundt som overhovedet muligt med masser af grøntsager, frugt og magert kød, og et minimum af fedtholdige fødevarer, men ved sygdom er det vigtigt, at du spiser protein- og energirigt, og ikke taber dig uplanlagt.

Nedsat appetit ved sygdom og uplanlagt vægttab

Mange oplever at miste appetitten i forbindelse med sygdom, fx ved kræft-, lunge- og hjertesygdom. Det er her vigtigt, at du sørger for at spise energi- og proteinrigt, så du ikke mister muskelmasse.

Oplever du et uplanlagt vægttab, uanset om du har overvægt eller ej, er det vigtigt, at du kontakter din praktiserende læge eller sundhedspersonale, da det kan være tegn på sygdom. Et uplanlagt vægttab vil som hovedregel være et tab af muskelmasse og ikke fedtmasse. Reduceres din muskelmasse betydeligt, vil du blandt andet opleve, at din krop får sværere ved at overvinde sygdom, og at dit fysiske funktionsniveau bliver nedsat. Dette vil betyde, at du får sværere ved at lave dagligdagsting såsom at gå op ad en trappe, støvsuge, ordne haven mv.

 

Fordele ved fastholdelse eller øgning af vægt ved sygdom

Oplever du en lille appetit eller et uplanlagt vægttab, har din krop brug for, at du får en stabil vægt, eller at du tager på igen. Dette gør du ved at vælge mad- og drikkevarer med et højt energiindhold fra fedt og protein. Fedt er med til at opbygge kroppens celler, og protein er med til at opbygge muskler. Du har ofte større behov for protein under og efter sygdom.

Hvis du har haft et uplanlagt vægttab kan det være en god idé at forsøge at øge vægten igen. Du vil med stor sandsynlighed opleve, at du får mere energi, bedre humør, øget muskelmasse, større appetit, øget bevægelse, flere kræfter, større mulighed for at klare dig selv og en øget livskvalitet.

Sundhedsstyrelsen har lavet materiale, der beskriver, hvad du kan spise og gøre, for at tage på efter uplanlagt vægttab eller under sygdom, samt bevare eller endda øge muskelmassen. Både Sundhedsstyrelsen og Ernæringsfokus har lavet materiale med opskrifter på energi- og proteinrige måltider. Du finder materialerne under ’Links’.

 

Måder at øge vægten igen efter uplanlagt vægttab

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende i deres pjece ’Når du skal tage på i vægt’:

  • Spis 6-8 energirige små måltider om dagen - spis hver tredje time
  • Spis mad med et højt indhold af protein. Protein findes fx i kød, fjerkræ, fisk, æg, mælkeprodukter, ost, bælgfrugter og linser
  • Spis mange fødevarer med et højt fedtindhold. Det er der fx i olie, ost, dressing, fløde, creme fraiche 38%, smør, pesto, mayonnaise, oliven, nødder, is og kager
  • Drik energi- og proteinrige drikke, som fx drikkeyoghurt, milkshake, smoothies, kakaomælk med flødeskum, koldskål og sødmælk
  • Spis mange mellemmåltider, fx snacks som fx chips, nødder, oliven, kiks og oste, hummus, desserter og søde sager, som fx is, chokolade og kage, energi- og proteinrige drikke
  • Spis kun lidt af de magre madvarer som brød, kartofler, gryn, frugt og grøntsager
  • Bevæg dig, så du får mere appetit

 

Normal appetit under sygdom

Selvom du har en normal appetit og ellers føler dig godt tilpas, så er det vigtigt, hvordan du spiser, hvis du er ramt af alvorlig sygdom. Når man har sygdomme som fx kræft eller KOL, så vil risikoen for at miste muskelmassen stadig være større end hos raske. Det er derfor vigtigt at have fokus på at spise det rigtige. Hvis du har alvorlig sygdom, vil du have et større behov for protein, men hvis du ellers har det godt og kan holde din vægt stabil, kan du i øvrigt spise efter de almindelige kostråd.

Opdateret