Motion

Fysisk aktivitet forlænger dit liv og nedsætter risikoen for at få livsstilssygdomme.

 

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet for voksne (18-64 år)

Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter hver dag

Den fysiske aktivitet skal være med moderat intensitet, så du bliver let forpustet – og indimellem også med høj intensitet, så du bliver forpustet. Hvis du vil have størst mulig gavn af den fysiske aktivitet, er det vigtigt, at du er fysisk aktiv regelmæssigt og spreder aktiviteterne ud over ugen, som din krop og dit helbred tillader.

Hvis det er en udfordring at opfylde anbefalingen, så vil lidt fysisk aktivitet være bedre end ingenting – uanset hvor lang tid det tager, hvor hårdt eller hvor tit det er. Hvis du er fysisk aktiv ud over det anbefalede, vil det gavne dit helbred yderligere.

Eksempler på fysisk aktivitet:

  • Havearbejde
  • Cykling som transport
  • Gåture
  • Løb
  • Boldspil – fx fodbold, håndbold, basket-, og volleyball
  • Svømning
  • Fitness
  • Gymnastik
  • Badminton og tennis

 

Lav aktiviteter, der styrker dine muskler, mindst to gange om ugen

Fysisk aktivitet, som giver stærkere muskler og dermed også giver større muskelmasse og stærkere knogler, er vigtigt for at kroppen kan fungere bedst muligt.

Aktiviteter, der styrker dine muskler, er for eksempel øvelser, hvor du bruger vægte eller din egen kropsvægt, og som involverer alle de store muskler. Det vil sige ben, baller, mave, ryg og arme. Aktiviteterne kan indgå som en del af de 30 minutters daglige fysiske aktivitet.

 

Begræns den tid, du sidder stille

Forsøg at erstatte noget af den tid, du sidder eller ligger ned, med tid, hvor du er fysisk aktiv. Du har dog også behov for pauser, hvor kroppen er i ro. Men meget tid, hvor du sidder stille, for eksempel foran tv eller anden skærm, kan påvirke din trivsel og sundhed negativt.

Det er vigtigt, at der i løbet af dagen skabes variation mellem den tid, du sidder stille, og den tid, du er fysisk aktiv.

 

Motion på hospitalet

Hvis du har prøvet at være indlagt på et hospital, har du måske oplevet en hospitalskultur, der signalerer, at man skal ligge i sengen, når man er syg. Patienten bliver klædt i hospitalets tøj og placeres i en seng med fjernsynet foran. Fjernsynet styres med en fjernbetjening. Der tilsluttes en klokkesnor til sengen, så der ved begrænset anstrengelse - et lille ryk i snoren - kan tilkaldes personalet. Nogle steder må man selv hente sine måltider ved den fælles madvogn, men for de fleste patienter bliver det ikke til megen aktivitet i løbet af dagen.

Det er oplagt, at man kan være så syg, at der ikke er et alternativ til det at være sengeliggende, men i mange tilfælde er det værd at overveje, om man kan få lidt aktivitet ind i dagene på hospitalet.

 

Forslag til motion under indlæggelse

  • Sørg for ofte at skifte stilling, når du ligger ned

På den måde får du bevæget musklerne. 

  • Det er en god idé at begrænse den tid, hvor du ligger ned

Når du sidder op, får du nemlig brugt musklerne mere aktivt end i liggende stilling. Sid op i sengen eller i en stol på stuen, på gangen eller i opholdsstuen.

  • Sørg for at stå ud af sengen

Det kan være for at gå på toilettet, hente drikkevarer osv. Har du problemer med selv at komme ud af sengen eller hen til opholdsstuen, så bed personalet på afdelingen om at hjælpe dig. 

  • Spørg om afdelingen har en senge- eller kondicykel, som du kan bruge

  • Gå en tur

Du kan gå rundt på stuen, ned i opholdsstuen eller en tur til kiosken – også selv om du ikke skal købe noget. En tur på trapperne giver meget motion. Når du har besøg, så spørg om dine gæster har lyst til, at I går en tur og snakker sammen. Personalet har tidspunkterne for stuegang, behandling og undersøgelser. Tal eventuelt med dem om, hvornår det passer bedst, at du går en tur.

Vil du læse mere så spørg f.eks. efter bogen ”Walk-up – så går det bedre” i Sund Info.

 

Forslag til gåture omkring hospitalet

Sund Info har udarbejdet en række kort med forslag til gåture omkring Aalborg Universitetshospital, afsnit Syd og afsnit Nord. Du kan se de forskellige ruter nedenfor eller komme ind i Sund Info og få udleveret en kopi. Du kan også låne en skridttæller, hvis du er nysgerrig efter at vide, hvor mange skridt du går om dagen.

Du kan også gå en tur i Aalborg Zoo, hvis du er indlagt på Aalborg Universitetshospital, Syd og Nord eller Psykiatrien. Der skal kunne fremvises et fastgjort armbånd eller en indlæggelsesseddel. Tilbuddet gælder ikke ledsagere. 

Opdateret