Behandling af kræft med chlorambucil (Leukeran®)
Vi anbefaler dig medicinsk behandling med chlorambucil (Leukeran®), der bruges til behandling af flere forskellige slags kræftsygdomme, blandt andet leukæmi og lymfeknudekræft.
Vi håber, at dette materiale kan være en hjælp til at få et overblik over behandlingen. Dine pårørende kan også have glæde af at læse materialet, så de bedre kan støtte dig under behandlingsforløbet.
Inden behandlingen starter, informerer vi dig også mundtligt om behandlingens virkning og bivirkninger.
-
Vi anbefaler dig medicinsk behandling med chlorambucil (Leukeran®), der bruges til behandling af flere forskellige slags kræftsygdomme, blandt andet leukæmi og lymfeknudekræft.
Vi håber, at dette materiale kan være en hjælp til at få et overblik over behandlingen. Dine pårørende kan også have glæde af at læse materialet, så de bedre kan støtte dig under behandlingsforløbet.
Inden behandlingen starter, informerer vi dig også mundtligt om behandlingens virkning og bivirkninger.
-
Leukeran® er kemoterapi (cellegift), der hæmmer celledelingen ved at binde sig til cellernes DNA, det vil sige cellens genetiske kode. Det medfører, at cellerne dør.
Leukeran® virker på både syge og raske celler i kroppen. Derfor kan der forekomme bivirkninger. Det er dog især delingen af de ondartede celler (kræftcellerne), der påvirkes.
-
Leukeran® er tabletter. Tabletterne skal synkes hele og bør tages på tom mave (mindst 1 time før eller 3 timer efter et måltid). Hvis du spiser, samtidig med at du tager tabletterne, kan optagelsen af indholdsstoffet blive nedsat væsentligt.
Du kan tage tabletterne, inden du går i seng. Derved vil du ofte også kunne sove dig fra den kvalme, som behandlingen eventuelt kan medføre.
Behandlingsforløbet
Du får taget blodprøver under din behandling med Leukeran®, så vi kan se, hvordan behandlingen virker.
Behandlingen med Leukeran® er tilrettelagt specielt til dig. Derfor kan du ikke sammenligne din behandling med andres.
-
Du kan få bivirkninger af behandlingen med Leukeran®. Bivirkninger er utilsigtede virkninger af medicin. Nogle bivirkninger er hyppige, men ikke alvorlige. Andre er sjældne, men kan være alvorlige.
Du skal tale med din læge og sygeplejerske, hvis du oplever bivirkninger under behandlingen. De kan hjælpe dig med at lindre bivirkningerne. Hvis bivirkningerne er alvorlige, kan din læge nedsætte din dosis af Leukeran®, afbryde behandlingen midlertidigt eller vælge at stoppe behandlingen.
Bivirkningerne kan fx være:
Påvirkning af blodcellerne
En almindelig bivirkning til Leukeran® er påvirkning af din knoglemarv, hvor dine blodceller dannes.
Infektion
Du kan have øget risiko for at få infektioner, mens du er i behandling med Leukeran®. Det skyldes kemoterapiens virkning på de raske celler i knoglemarven. Kemoterapien medfører, at antallet af hvide blodlegemer (leukocytter) bliver nedsat. De hvide blodlegemer er vigtige i kroppens forsvar mod infektioner.
Du skal især være opmærksom på følgende symptomer:
- Almen utilpashed og kulderystelser
- Temperatur over 38,3 grader.
Blødning
Du kan have øget risiko for at få blødninger, mens du er i behandling med Leukeran®. Det skyldes også kemoterapiens virkning på de raske celler i knoglemarven. Kemoterapien medfører, at antallet af blodplader (trombocytter) bliver nedsat. Blodpladerne er med til at stoppe blødninger.
Du skal især være opmærksom på følgende symptomer:
- Blødning fra næse, mund eller skede
- Mange blå mærker eller små røde prikker i huden, specielt på benene
- Blod i afføring eller urin.
Blodmangel
Du kan have øget risiko for at få lav blodprocent (hæmoglobin) under din behandling med Leukeran®. Blodmanglen opstår, hvis antallet af røde blodlegemer bliver nedsat, når behandlingen påvirker de raske celler i knoglemarven.
Kontakt os, hvis du får følgende symptomer, som kan betyde, at du skal have en blodtransfusion:
- Åndenød
- Hjertebanken.
Træthed
De fleste oplever træthed i forbindelse med sygdommen, men også under behandlingen med Leukeran®. Du kan opleve en træthed, der ikke forsvinder trods hvile og god nattesøvn.
Du kan selv gøre følgende for at afhjælpe træthed:
- Hold flere små hvilepauser i løbet af dagen.
- Sørg for at få frisk luft, og gå gerne nogle små ture.
- Sørg for let adspredelse i din hverdag.
- Bed familie og venner om hjælp til praktiske gøremål.
Vær forsigtig, når du kører bil eller anvender maskiner, hvis du føler dig meget træt.
Påvirkning af slimhinder
Leukeran® kan påvirke slimhinderne og fx give sår i munden.
Kvalme og almen utilpashed
Du kan opleve almen utilpashed samt appetitløshed og ændret smags- og lugtesans, mens du får Leukeran®. Enkelte får kvalme af Leukeran®. Hvis du oplever det, kan du få kvalmestillende medicin.
Ændret afføring
Dit afføringsmønster kan ændre sig. Du kan få tynd mave (diarré), når du påbegynder behandlingen med Leukeran®. Tal med sygeplejersken, hvis du får behov for hjælp og vejledning.
Andre bivirkninger
I sjældne tilfælde kan Leukeran® medføre kramper og hududslæt. Hos ganske få kan stoffet give en allergisk reaktion eller påvirke lungerne. Hvis det sker, vil du få tiltagende åndenød.
-
Behandling med Leukeran® medfører øget risiko for at få en anden kræftsygdom, herunder leukæmi eller forstadier hertil. Det gælder især efter lang tids behandling.
-
Kontakt os altid, hvis du får følgende symptomer:
- Temperatur over 38,3 grader
- Andre tegn på infektion
- Blødning.
-
Har du spørgsmål, eller ønsker du yderligere oplysninger om medicinen, er du velkommen til at kontakte os. Du kan også hente oplysninger på https://min.medicin.dk eller https://indlaegsseddel.dk.
Hæmatologisk Ambulatorium
Tlf. 97 66 38 00
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 15.00
Hæmatologisk Sengeafsnit 7 Vest
Tlf. 97 66 38 01
Vi træffes efter kl. 15.00 samt weekender og helligdage
Se vores hjemmeside: https://aalborguh.RN.dk/hæmatologi