Stamcellehøst
Stamcellehøst er en procedure, hvor nogle af dine egne stamceller opsamles fra blodet. Proceduren kaldes også ’perifer stamcelleopsamling’ eller ’leukaferese’. Stamcellerne opbevares i en fryser med flydende kvælstof ved -196°C, indtil de skal bruges.
Formålet med at opsamle og nedfryse kroppens egne stamceller er at kunne give stamceller tilbage til knoglemarven efter en eventuel behandling med højdosis kemoterapi. Højdosis kemoterapi er så kraftig en behandling, at kroppens evne til at danne blodceller i knoglemarven ville ophøre, hvis vi ikke efterfølgende gav stamceller tilbage.
For nogle patienter opbevarer vi stamcellerne alene som en sikkerhed til brug ved et eventuelt tilbagefald af sygdom.
Fakta om stamceller Stamceller er de celler i knoglemarven, som andre celler dannes ud fra. De stimuleres af vækstfaktorer og udvikler sig til røde blodlegemer (erytrocytter), hvide blodlegemer (leukocytter) og blodplader (trombocytter). Blodets forskellige celler har til opgave at transportere ilt, beskytte og forsvare mod infektioner samt forhindre blødninger. Hvor lang tid går der fra stamcellehøst til behandling med højdosis kemoterapi? Efter stamcellehøst er tidspunktet for højdosis kemoterapi forskellige fra patient til patient og afhænger af, hvilken sygdom der behandles.
|