Kulinarium er en forsknings- og udviklingsenhed i ernæring, mad og måltider til patienter under køkkenfunktionen på Aalborg Universitetshospital.
Vi arbejder for at skabe den rette kobling mellem mad og ernæring, Maden skal ikke kun være en serviceydelse, men en aktiv del af behandlingen. Derfor vil vi gerne sørge for at den rigtige ernæring bliver givet til den rette patient på det rigtige tidspunkt.
Vi skaber bedre mad til patienter ud fra tværfaglige indsatser og innovative løsninger. Vores fokus er særligt på underernærede patienter, da underernæring er et stort problem på danske og udenlandske hospitaler. Ca. 40 % af alle indlagte patienter er underernærede, og ernæringstilstanden forværres ofte under indlæggelsen.
Årsagen til underernæring er kompleks og kan både være sygdoms- og behandlingsrelateret. Konsekvenserne af underernæring er flere komplikationer, længere indlæggelser og flere genindlæggelser. Dette er dyrt for samfundet, men den højeste pris af dem alle betales af den syge og deres pårørende.
Kulinarium er derfor en unik forsøgsplatform, som danner basis for forskning og udvikling indenfor ernæring, mad og måltider til syge. Vi anvender tværvidenskabelig tilgange i vores indsatser og projekter, som omfatter områderne fødevareteknologi, gastronomi, molekylær gastronomi, sensorik, råvarekvalitet, ernæringsfysiologi, diætetik, sygdomslære, sociologi, psykologi, samt arkitektur og design.
Se mere om hvem vi er her.