Carsten Møller Mølgaard

Fysioterapeut, cand. scient san, ph.d., Fysio- og Ergoterapiafdelingen, Aalborg Universitetshospital.

  

Fortæl om din forskning

Forskningsområder: 

  • Biomekanik og bevægelsesanalyse i relation til overbelastningsrelaterede bevægeapparatetsskader 
  • Særlig interesse for skader i relation til hofte, knæ og fod 
  • Fysisk aktivitet og træning i forbindelse med indlæggelse

I mit ph.d.-studie undersøger vi muligheder og begrænsninger i forbindelse med biomekaniske behandlingsmuligheder i forhold til risikoen for tidlig artrose (slidgigt) i knæene.

Flere og flere har problemer med smerter i knæene, og antallet af patienter, som ender med at skulle have et nyt knæ på grund af dette, stiger også år for år. Derfor er der en særlig interesse for at behandle folk tidligere og i sidste ende at undgå store operationer.

I behandlingen af patienterne anbefales det at ændre belastningen på knæet for at kunne opretholde et aktivt liv længere tid uden smerter ved eksempelvis at anvende indlæg i skoene. Det er vist mange gange, at indlæg ændrer belastningen på knæene, men overførselsværdien til rigtige patienter har været mindre succesfuld. Det kan skyldes et komplekst samspil af en række faktorer, som påvirker effekten af at bruge indlæg.

 

Fire delstudier er iværksat

  1. Undersøgelse af hvilken betydning forskellige skotyper har for effekten af et indlæg.

  2. Ved at sprøjte saltvand i knæet udløses knæsmerter hos ellers raske personer, og herved opnås mulighed for at undersøge smerters betydning for belastningsmønstret med og uden indlæg. Derved er det muligt at udelukke en række faktorer, som ellers påvirker patienter med begyndende artrose.

  3. At undersøge om en gruppe patienter med høj risiko for tidlig artrose, som har fået fjernet en del af menisken på indersiden af knæet, har et ændret belastningsmønster, og afprøve om indlæg kan reducere belastningen på den udsatte del af knæet i bevægelaboratoriet. 

  4. For patienter, som har fået fjernet en del af menisken på indersiden af knæet, undersøges det, om den reduktion i belastning, som kan opnås med indlæg, kan ses på ændring i volumen af lebrusken før og efter en times gåtur.

 

Hvad er en god dag på arbejdet for dig?

En god arbejdsdag for mig er, når jeg forstår patienternes problemer og udnytter min egen og andres forskning til at tilbyde den bedst mulige behandling til patienten. Det kræver konstant udvikling og forskning i en god dialog med vejledere, kolleger og øvrige forskere på universitetshospitalet.

En god dag for mig er også en dag, hvor det lykkes at sammenfatte og skabe overblik i en mængde forskningsresultater, som hver for sig blot er små brikker i en helhed.