Barbara C. Brocki

Fysioterapeut, ph.d., Fysio- og Ergoterapiafdelingen, Aalborg Universitetshospital

 

Fortæl om din forskning

Forskningsområder:

  • Fysisk træning efter lungecancer operation
  • Inspirationsmuskeltræning
  • Faktorer af betydning for fysisk formåen og livskvalitet efter lungecancer operation

I mit ph.d.-studie undersøger vi effekten af fysisk træning på livskvalitet og fysisk formåen i forbindelse med en operation for lungecancer.

I særlig grad har vi fokus på, hvordan kirurgien påvirker respirationsmuskler, og om en speciel form for træning, inspirationsmuskeltræning, gør, at man hurtigere restituerer sig efter operation. Symptomer så som åndenød og træthed er ofte til stede flere år efter en lungecanceroperation og resulterer i nedsat fysisk formåen og dårlig livskvalitet. En medvirkende årsag hertil kan være, at respirationsmusklerne mister en del af deres styrke og funktion i forbindelse med operation, men der er begrænset viden om de følgevirkninger af faldet i respirationsmusklernes styrke efter operation på kort såvel på længere sigt.

 

Fire delstudier er iværksat

  1. Et randomiseret studie, som undersøger effekten af ti ugers superviseret fysisk træning på livskvalitet og fysisk formåen.

  2. Et follow-up studie, som undersøger sammenhængen mellem fysisk formåen og livskvalitet 1 år efter operation.

  3. Et follow-up studie, hvor vi undersøger ændringer i respirationsmuskelstyrke og dets betydning for fysisk formåen og fysisk aktivitetsniveau i op til 6 måneders efter operation.

  4. Et randomiseret studie, som undersøger effekten af inspirationsmuskeltræning hos patienter, som vurderes at være i særlig risiko for udvikling af postoperative komplikationer. De parametre vi måler på, er ændring af respirationsmusklernes styrke, lungefunktion, fysisk formåen i tiden fra før operation og frem til to uger efter operation. Ligeledes opgør vi forskellen i forekomsten af postoperative lungekomplikationer imellem begge grupper.

  

Hvad er en god dag på arbejdet for dig?

En god arbejdsdag for mig er en dag, hvor jeg oplever, at min egen forskning bliver anvendt i en klinisk sammenhæng og til gavn for patienten.

Jeg nyder, når mine kolleger sparer med mig om en særlig problemstilling, og vi sammen finder frem til fx den optimale behandling til en patient, eller vi med udgangspunkt i den nyeste viden ændrer på den eksisterende praksis.