Sundhedskompetencer i den danske befolkning
På dansk kalder vi "Health Literacy" for sundhedskompetence. Dette begreb dækker over de personlige kompetencer og ressourcer, der bestemmer den enkeltes mulighed for at finde, forstå, vurdere og bruge information og tilbud fra sundhedsvæsenet, til at tage beslutninger om sin egen sundhed.
Sundhedskompetencer har betydning for både den enkeltes mulighed for at træffe sunde valg og i forhold til at bruge sundhedsvæsenets tilbud, men også for den måde sundhedsvæsenet tilbyder sundhedsydelser til borgerne.
Tidligere er der gennemført en større europæisk undersøgelse, benævnt HLS-EU, hvor man fandt at næsten fem ud af ti europæere har et sundhedskompetence niveau, der kan være problematisk for at kunne finde og bruge viden om sundhed.
Danmark var ikke med i den oprindelige europæiske HLS-EU-undersøgelse, men vi har tidligere fundet at næsten fire ud af ti danskere ligeledes har en problematisk sundhedskompetence.
Det kan betyde at sundhedsvæsenet (egen læge, sygehuse, kampagner fra myndigheder osv.) er svære at bruge for dem af os, der har lav sundhedskompetence og dermed at sundhedsvæsenet må tilpasses det niveau af sundhedskompetence, som befolkningen har. Det kunne f.eks. være i forhold til kommunikation, tilbud og støttemuligheder til den enkelte borger.
I stigende grad bruger offentlige myndigheder og sundhedsvæsenet digitale løsninger til information om sundhedsrelaterede emner og til adgang til egne sundhedsdata. Vi har brug for at vide, hvilke erfaringer den danske befolkning har med digitale løsninger og hvordan borgerne benytter den form for information til at agere i forhold til sundhedsvæsen, forebyggelse og sundhedsfremme. Der er forskel i den måde befolkningen kan bruge de digitale løsninger, og dermed også en risiko for at nogle grupper får mindre ud af tilbuddene, Så må løsningen være at sundhedsvæsenet tilpasser tilbuddet så det sikres at alle borgere har lige adgang til sundhedsinformation. Derfor indeholder undersøgelsen også en række spørgsmål om erfaringer med at søge og bruge information om sundhed på Internettet.
WHO´s Regionale Komite for Europa anbefalede i september 2019 at man skulle inddrage sundhedskompetence i udvikling af sundhedsvæsenet. Derfor er der behov for at måle sundhedskompetence over tid med ensartede måleinstrumenter såvel i Europa som i Danmark, så vi kan få mere viden om de vanskeligheder befolkningen oplever, men også for at kunne arbejde med at tilpasse sundhedsvæsenet til det niveau af sundhedskompetence som befolkningen har.
WHO understøtter M-POHL projektet, hvor en række europæiske lande arbejder med at måle niveauet af sundhedskompetence på en ensartet måde. Danmark deltager i M-POHL projektet, som er beskrevet nærmere her: https://m-pohl.net (på engelsk). M-POHL har taget initiativ til HLS19.
Kontakt
Du kan kommunikere med forskerholdet i Aalborg via linket her.
Brug både linket til kommentarer og spørgsmål, og hvis du har fortrudt din deltagelse.
Forskerholdet i Aalborg
Lektor, overlæge
Henrik Bøggild
Postdoc, ekstern lektor
Marie Germund Nielsen
Ph.d.-studerende
Majbritt Tang Svendsen
Opdateret