Kikkertoperation for sten i urinlederen/nyren
Du skal opereres for sten i urinlederen eller nyren. Stenene er en sammenklumpning af affaldsstoffer, som er så store, at de ikke kan passere gennem din urinleder. Dette giver stærke smerter, og operationen er nødvendig for at fjerne stenene og smerterne samt undgå infektion.
-
Under operationen er du fuldt bedøvet
Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Selve operationen
Stenen bliver fjernet ved, at vi fører en tynd kikkert via urinrøret til urinblæren og videre op i urinlederen. Gennem røret kan vi med specialinstrumenter få fat på stenen, trække den ud eller knuse den og trække stumperne ud.
Du er tilbage efter cirka 3 timer
Operationen varer cirka 1 time. Der går desuden tid med forberedelse, bedøvelse og opvågning. Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Først herefter bliver du kørt tilbage på sengestuen.
Du kan få indvendigt dræn og kateter
I nogle tilfælde får du lagt et indvendigt kateter, som kaldes et JJ-kateter. Dette ligger gennem urinlederen fra nyren til blæren for at aflaste urinlederen, efter stenen er fjernet.
Kateteret fjerner du selv efter nogle få dage via en snor, som sidder fast i enden af det indvendige JJ-kateter. Alternativt planlægger vi, at det fjernes i Urologisk Ambulatorium efter nogle uger. Lægen vil efter operationen informere dig om, hvordan dit kateter skal fjernes.
Skal det fjernes i Urologisk Ambulatorium, sker det ved hjælp af en tynd kikkert, som vi kan føre ind i blæren via urinrøret. Inden da har du fået lokalbedøvende gel op i urinrøret.
Din urin kan være blodig efter operationen, og derfor har du som regel også et kateter i blæren. Kateteret i blæren bliver fjernet samme dag eller dagen efter operationen.
Mød fastende til operationen
Før du skal bedøves, skal du faste. Det er meget vigtigt, at din mavesæk er tom, for at forhindre at mad eller væske kommer over i lungerne under bedøvelsen.
Indtil 6 timer før dit mødetidspunkt må du drikke og spise, som du plejer. De sidste 6 timer, før du skal møde, må du ikke:- spise
- drikke mælkeholdige produkter
- tygge tyggegummi, spise bolsjer eller pastiller
- ryge.
Indtil 2 timer før dit mødetidspunkt må du drikke vand, saft, kaffe og te uden mælk. Vi opfordrer dig til at drikke 2 glas saft 2 timer før din operation, da det mindsker risikoen for kvalme og ubehag efter operationen.
Tag bad og børst tænder
- Tag et brusebad om aftenen eller morgenen. Husk at rense navlen godt med en vatpind – især ved robotoperationer.
- Vi anbefaler, at du er omhyggelig med at børste dine tænder og gør det 2 gange i døgnet både før og efter operationen. God hygiejne nedsætter risikoen for infektioner efter operationen.
- Undlad at smøre dig ind i creme.
- Fjern neglelak, smykker og piercinger.
Medbring medicin
Medbring din medicin i original emballage. Du må først indtage eventuel morgenmedicin, når du møder på afsnittet om morgenen.
Medbring en urinprøve
Medbring en urinprøve i det glas, du har fået udleveret.
Du får taget røntgenbillede inden operationen
Du bliver kørt på Røntgenafdelingen inden operationen. Du skal have taget et røntgenbillede af din urinleder. Det er nødvendigt, så vi kan se, om stenen har flyttet sig eller er passeret igennem urinvejene siden seneste undersøgelse.
Hurtigt ud af sengen
Det er vigtigt, at du efter operationen kommer i gang med at bevæge dig. Det mindsker risikoen for komplikationer. Du skal derfor forvente, at vi allerede få timer efter operationen beder dig om at komme ud af sengen og gå omkring. Vi støtter dig selvfølgelig i det omfang, du har brug for det.
Hjem samme dag
Når dit blærekateter er fjernet, og du kan lade vandet på almindelig vis, kan du komme hjem. Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Du må ikke selv køre bil det første døgn efter, at du har været bedøvet.
Forvent smerter efter operationen
Du kan efter operationen have lette smerter og ømhed. Har du behov for det, kan du tage smertestillende håndkøbsmedicin. Det er en god idé at købe medicinen på forhånd, så du har den, når du kommer hjem.
Forvent blod i urinen
Du skal forvente, at du kan have blod i urinen nogle dage efter udskrivelsen. Det er derfor vigtigt, at du drikker mindst 2 liter væske hver dag for at skylle nyren og blæren godt igennem.
Vær opmærksom på blærebetændelse
Der er altid en risiko for, at du kan få blærebetændelse, når du har været behandlet i urinvejene. Det skyldes, at de instrumenter, som vi bruger under operationen, kan lave små rifter, som er indgangsport for bakterier og udvikling af blærebetændelse. Får du symptomer på blærebetændelse, som fx feber, tiltagende hyppig vandladningstrang, vedvarende svie ved vandladning, lugtende eller grumset urin, skal du aflevere en urinprøve hos din egen læge.
Spørg, hvis du er i tvivl
Har du problemer det første døgn, efter du er blevet udskrevet, er du velkommen til at kontakte os. Derefter skal du kontakte din egen læge.
Den læge, der har opereret dig, tager stilling til om, der er behov for at få taget et røntgenbillede af din urinleder, for at se om der er stenrester tilbage. Er der behov for det, vil du modtage et brev fra Røntgenafdelingen med en tid til en røntgenundersøgelse.
På vores webside har vi samlet en række informationer om hele forløbet, når du skal behandles for nyresten. Her kan du blandt andet finde:
- en video, der viser operationen (på engelsk)
- beskrivelse af operationsdagen
- information om JJ-kateter, hvis det er relevant
- viden om forebyggelse af nye nyresten.
Vi anbefaler dig at besøge siden undervejs i dit forløb.
Besøg websiden via dette linkhttps://aalborguh.rn.dk/nyresten
eller ved at skanne QR-koden.
Har du spørgsmål til operationen, er du velkommen til at kontakte os.
Opdateret