Gode råd om proteinrig kost
Protein er kroppens byggesten: Væv, muskler og organer er opbygget af protein. Får kroppen ikke tilført tilstrækkeligt protein gennem kosten, nedbrydes kroppens proteiner i blandt andet muskler og organer. Det medfører underernæring samt nedsat funktionsevne og immunforsvar.
I forbindelse med en række sygdomme, kirurgiske indgreb eller sårheling øges proteinbehovet til det dobbelte af det almindelige behov. Anbefalet proteinindtagelse er i disse situationer cirka 1,5 g protein per kg legemsvægt (idealvægt).
Protein findes især i mælk, ost, kød, fisk, fjerkræ og æg. Der er også protein i brød, gryn, kartofler, grønsager og frugt - men i mindre mængde.
For at udnytte kostens protein til vedligeholdelse og genopbygning af kroppen er det vigtigt, at dit energibehov bliver dækket. Er din vægt stabil, får du tilstrækkeligt med energi/kalorier gennem kosten.
Hvis du derimod ikke får tilstrækkeligt med energi/kalorier og taber dig i vægt, udnyttes proteinet ikke godt nok. I den situation kan det være hensigtsmæssigt at supplere med særlige energi- og proteinrige drikke for at stoppe vægttabet.
For at få proteinet bygget ind i musklerne er det desuden vigtigt, at du bevæger dig og træner i den udstrækning, det kan lade sig gøre for dig.
Opdateret