Bugspytkirtelpatienter hopper af cyklen
Og hjælpen vil komme fra en bred front. På Center for Bugspytkirtelsygdomme arbejder en lang række faggrupper nemlig tæt sammen. Udover lægerne er der tilknyttet sygeplejersker, ph.d.-studerende samt en diætist.
- Og så trækker vi på andre faggrupper på hospitalet, eksempelvis kirurger, røntgenlæger og endokrinologer, som vi samarbejder med og holder faste udredningsmøder med. Bugspytkirtelsygdomme er komplicerede, og der er brug for en lang række ekspertiser for at opnå den optimale behandling, så her på centeret finder vi altid den bedste mand m/k til jobbet, og så er det mindre vigtigt, hvilken stilling vedkommende har, siger Søren Schou Olesen.
Men det er ikke ”kun” patienterne, der vil få glæde af det nye center og den mere effektive behandling.
- Ved at have tættere kontakt med patienterne vil vi også kunne klare mange ting ambulant frem for at måtte indlægge. Det kan eksempelvis være i form af regulering af den smertestillende medicin, som mange bugspytkirtelpatienter har brug for. Og ved at foretage reguleringen ambulant frem for ved indlæggelse er der en del penge at spare for samfundsøkonomien, siger Søren Schou Olesen.
Ekspertise på højeste internationale niveau
Søren Schou Olesen anslår, at der i Nordjylland er mellem 500-600 patienter, der lider af kronisk bugspytkirtel-betændelse. Derudover er problemer med bugspytkirtlen en af de hyppigste grunde til, at folk med mavesmerter bliver indlagt, og der er dermed nok at tage fat på for personalet i det nye center, som kan tilbyde behandling i absolut topklasse. Aalborg Universitetshospital har nemlig såkaldt højtspecialiseret funktion på flere bugspytkirtel-sygdomme, og det betyder, at hospitalet også modtager patienter til udredning fra andre dele af landet – og fra udlandet, og det er der gode grunde til.
- På Aalborg Universitetshospital har min kollega professor Asbjørn Mohr Drewes ledet en forskningsgruppe, der gennem en lang årrække har forsket i bugspytkirtelsygdomme med særlig interesse for de komplekse smertetilstande, som rigtig mange bugspytkirtelpatienter lider af. Den forskning har givet os en stor ekspertise, som blandt andet har betydet, at vi her i Aalborg har været med til at udarbejde såvel nationale som internationale guidelines for smertebehandling ifm. bugspytkirtelsygdomme. Den ekspertise gør, at vi modtager patienter til udredning fra eksempelvis Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Patienter, som de på Karolinska har måttet opgive at udrede og behandle, siger Søren Schou Olesen.
Forfatter