Ph.d.-forsvar ved Charlotte Brix Andersson

Fredag den 23. august forsvarer overlæge ved Afd. for Gynækologi, Graviditet og Fødsel, Thisted, Charlotte Brix Andersson sin ph.d.-afhandling om kvalitet og sikkerhed på fødselsområdet og betydningen af høj gestationsalder og føtal iltmangel.

Charlotte Brix AndersonOm ph.d.-afhandlingen

Kvaliteten og sikkerheden ved fødsler i Danmark er generelt høj. Sikkerhed i fødsler omhandler både mor og barn og inkluderer blandt andet sikring af sufficient ilttilbud til barnet under fødslen og forebyggelse af komplikationer hos den fødende. 

PH i navlesnorsblod er et objektivt mål for ilttilbuddet under fødslen og kan forudsige komplikationer i neonatal perioden. I Danmark anbefales måling af navlesnors pH ved alle fødsler og værdien registreres i Landspatientregisteret.  Dette giver en unik mulighed for at undersøge sammenhængen mellem navlesnors pH og outcome på nyfødte, på en stor ikke selekteret population. 
Det er kendt fra tidligere studier at risikoen for dårligt outcome for de nyfødte er større hvis fødslen ikke går i gang inden to uger over termin. Det mest optimale tidspunkt at tilbyde igangsættelse af fødslen efter termin er omdiskuteret og varierer internationalt fra 41+0 til >42+0 uger. Med Danske registerdata er det muligt at undersøge risikoen for komplikationer for mor og barn ved sen gestationsalder, på en stor national kohorte.

Målet for studierne, inkluderet i denne afhandling, var at evalurer implementeringen af navlesnors pH målinger ved alle fødsler at vurdere risikoen for komplikationer ved lave værdier af navlesnors pH, at vurdere risikoen for komplikationer ved sen gestationsalder og at evaluere en statistisk metode til at reproducere resultater fra et randomiseret studie, omhandlende igangsættelse uge 41+0, ud fra observationelle data. 

Studie 1 viste, at en anbefaling om navlesnors pH måling ved alle fødsler medførte en stigning i andelen af fødsler med pH målinger fra 12% til 82% over en 5 års periode. PH-målinger manglede oftest i helt ukomplicerede fødsler og i fødsler med meget syge børn. 

Studie 2 viste, at der var øget risiko for neonatale komplikationer ved pH < 7.20.

Studie 3 viste, at der var en øget risiko for komplikationer i de sidste dage sammenlignet med de første dage af graviditetsuge 41. 

Studie 4 viste, at det var muligt at reproducere resultater fra det randomiserede studie ved hjælp af observationelle data. 

Resultaterne fra studierne kan give anledning til at revurdere tærsklen for øget observation og behandling ved lav navlesnors pH og kan supplere den eksisterende litteratur vedrørende det bedste tidspunkt for igangsættelse ved sen genstationsalder. 

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret afholdes fredag den 23. august kl. 13.00 på Aalborg Universitet, Selma Lagerløfs Vej 249, 9260 Gistrup, lokale 12.01.004. Alle interesserede er velkomne.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Professor Søren Paaske Johnsen, PhD. Danish Center for Health Services Research, Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Denmark (hovedvejleder)
  • Professor Ulrik Schiøler Kesmodel, PhD. Department of Obstetrics and Gynecology, Aalborg University Hospital & Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Denmark
  • Line Thellesen, MD, PhD, Department of Obstetrics and Gynaecology, Herlev Hospital, University of Copenhagen, Denmark
  • Jesper Padkaer Petersen, MD, PhD, Department of Paediatrics, Aarhus University Hospital, Aarhus, Denmark

Bedømmelsesudvalg

  • Clinical Professor Søren Hagstrøm, (chair) Aalborg University 
  • Professor, Dag Moster, University of Bergen
  • Clin Associate Professor Lene Drasbek Huusom, University of Copenhagen