Søg Knæk Cancer-midler til forskning i social ulighed i kræft
Kræftens Bekæmpelse udbyder op til 5 mio. kr. til forskning- og/eller udviklingsprojekter, der understøtter, at uligheden blandt kræftpatienter mindskes.
På trods af nem adgang til det danske sundhedsvæsen er der ulighed i sundhed. Vi ved, at det ikke alene er de allermest sårbare borgere, der mærker konsekvenserne af ulighed. Det er de 20 procent i befolkningen med laveste indkomster, kort uddannelse, eller de der bor alene, der klarer sig dårligere i kræftforløbet end borgere med højere indkomster, eller de der bor sammen med en partner. Det betyder, at sundhedsrisici og alvorlige sygdomme som kræft er socialt skævt fordelt i samfundet.
Uligheden handler blandt andet om, at disse borgere har andre tilstødende sygdomme end kræft og derfor ikke er raske nok til at starte en behandling; nogle opsøger læge meget sent, andre har svært ved at nå frem til de tilbud, de har brug for som for eksempel rehabiliteringstilbud. Samtidig er der forskel i, hvilke tilbud sårbare patienter modtager, deres overlevelse og hvordan de klarer hverdagen med og efter en kræftsygdom. Særligt ved overgange mellem de forskellige sektorer i sundhedsvæsenet kan det være svært for dem at navigere.
For at forbedre behandlings- og efterforløb for denne sårbare gruppe og deres oplevelse af sundhedsvæsenets indsats er det nødvendigt, at sygehus, forvaltninger i kommunerne og praksissektor styrkes og agerer som ét samlet system til gavn for den enkelte. Der indkaldes derfor forslag, der afprøver interventioner, metoder, nye organiseringsformer m.m., der søger at imødegå uligheden. For eksempel forpligtende netværkssamarbejder omkring den enkelte borger, så borgeren bliver centrum for en samlet tværsektoriel indsats. Der uddeles op til 5 mio. kr. til 1-2 forsknings- og/eller udviklingsprojekter.
I bedømmelsen lægges vægt på modelprojekter, der afprøver samarbejdsstrukturer mellem sygehus, kommuner og eventuelt praksissektor om socialt sårbare kræftpatienter. Der er krav om
medfinansiering fra deltagende parter:
- Ansøgningen bliver bedømt ud fra projektets kvalitet, originalitet og gennemførlighed
- Projekter skal indeholde beskrivelse af perspektiverne for projektet samt plan for, hvordan resultaterne kan implementeres bredest muligt i sundhedsvæsenet til gavn for patienterne
- Projekter skal indeholde forventede effektmål af den afprøvede metode/intervention/organisationsform m.m.
- Projekter skal evalueres, dokumenteres og formidles til relevante faglige miljøer og i offentligheden
- Ansøgninger skal beskrive, hvordan patienter fra målgruppen er blevet inddraget i projektets udformning, og hvordan patienterne vil blive inddraget i projektperioden
Ansøgere skal opfylde de krav, der er fastsat i Kræftens Bekæmpelses etiske retningslinjer. En bevilling vil være betinget af, at der er tilstrækkelige Knæk Cancer 2020-midler til rådighed.
Knæk Cancer indsamlingen gennemføres i uge 43.
For en eventuel bevilling vil gælde Kræftens Bekæmpelses sædvanlige bevillings- og regnskabsbetingelser for forskningsbevillinger. Betingelserne kan ses på www.cancer.dk.
Faglige spørgsmål kan rettes til Bo Andreassen Rix på bar@cancer.dk eller 3525 7478.
Ansøgningsfrist
Torsdag den 3. september 2020 kl. 15.
Ansøgningerne bedømmes af et videnskabeligt udvalg bestående af tre medlemmer af Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg (KBVU), 2 medlemmer af Kræftens Bekæmpelses Psykosociale Forskningsudvalg (KBPF) og to patientrepræsentanter.
Ansøgningsskema
Elektronisk ansøgningsskema samt ’Information om støttemuligheder og formkrav (KBVU)’ finder du på www.cancer.dk/bevilling. Ansøgningen skal udformes i henhold til KBVU’s
ansøgningsregler, der er angivet i såvel vejledning som elektronisk skema.
Spørgsmål vedrørende ansøgningsskemaet kan rettes til Anne Mette Bak på amb@cancer.dk eller 3525 7257.