Ph.d.-forsvar ved Simona Padurariu

Fredag den 7. september forsvarer cand. scient. med. Simona Padurariu sin ph.d.-afhandling om mellemørets trykregulering og eftergivende strukturer, der bidrager til trykændringer.

Sekretorisk mellemørebetændelse og en række senfølger under betegnelsen ’kronisk mellemørebetændelse’ er forbundet med både nedsat hørelse og undertryk i mellemøret. Dvs. at en eller flere faktorer, som bidrager til mellemørets normale trykregulering, er påvirket. Denne afhandling præsenterer ny viden om det eustakiske rørs, trommehindens og slimhindens bidrag til mellemørets trykregulering. De første to strukturer undersøges ved klinisk fysiologiske trykmålinger hos raske personer i korte veldefinerede forsøg og ved long-term monitorering over flere timer, mens slimhinden beskrives ved histologiske metoder; det omfatter både et systematisk studie på arkivmaterialer i rutinefarvninger samt nye immunhistokemiske farvninger.

Direkte trykmålinger viser, at det eustakiske rør åbner i ca. 0.34 s (±0.18) uafhængigt af trykgradienten eller resulterende trykudligning. Endvidere findes at antal åbninger af det eustakiske rør er signifikant lavere end antal af synkninger over døgnet. Disse fund peger på, at det eustakiske rør åbninger kontrolleres af en selvstændig neural refleks, hvor mulige mechano-receptorer diskuteres og formodes at indgå i et refleks-loop med det eustakiske rør.

Direkte trykmålinger viser også, at trommehinden dæmper ca. 23 % af de trykændringer, som forekommer i den omgivende atmosfære. Denne bufferkapacitet korrelerer negativt med mellemørets rumfang, således at kapaciteten kan stige til over 50% hos personer med små mellemøre-rumfang. Det har implikationer for ørekirurgiske teknikker, hvor f.eks. obliterationer af mastoidet nedsætter rumfanget i mellemøret.

De histologiske studier viser en signifikant forskel mellem slimhindens tykkelse, hvor den indeholder fyldte kontra tomme blodkar. Dette peger på slimhindens mulighed for volumetriske ændringer, som kan have en effekt på mellemørets tryk. Endvidere findes afgrænsede stadier af patologiske forandringer, som f.eks. sekret, invasion af bindevæv og/eller fedtvæv i mastoidets luftceller samt ny knogledannelse. Disse fund kan forbindes med tidligere undertryk og kronisk mellemørebetændelse, hvor sen udvikling af et skleroseret mastoid medfører tab af normal struktur og funktion.

Præliminære immun-histokemiske farvninger peger på, at slimhinden har et større antal blodkar end påvist ved rutinefarvning. Forskellen skyldes formentligt, at mange kapacitans kar er lukkede eller kollapsede under normale forhold. Ydermere blev der arbejdet med andre specielle farvninger målrettet nervestrukturer og glat muskulatur. Hvis disse strukturer kan identificeres i fremtidige studier, kan det underbygge ideen om, at ændringer i slimhindens volumen kan være neuralt kontrolleret og indgå i en aktiv trykregulering sammen med det eustakiske rør.

Præliminære proteomanalyser har påvist anvendeligheden af massespektrometri på kliniske slimhinde-peroperative biopsier fra mellemørets forskellige lokaliteter. Disse fund åbner for nye perspektiver for mere detaljeret forskning i mellemørets struktur og funktion samt udvikling af tilstande med nedsat trykregulering og nedsat hørelse.

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret finder sted fredag den 7. september 2018, kl. 13, Auditoriet i Medicinerhuset, Mølleparkvej 4. Alle interesserede er velkomne. Efter forsvaret afholdes en reception.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

Michael Gaihede, klinisk lektor, ph.d. MD – hovedvejleder
Øre-Næse-Hals-Kirurgisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital
Klinisk Institut, Aalborg Universitet, Danmark

Mogens Vyberg, professor, MD
Patologisk Institut, Aalborg Universitetshospital
Klinisk Institut, Aalborg Universitet, Danmark

Allan Stensballe, lektor, ph.d.
Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet, Danmark

Bedømmelsesudvalg

Sten Rasmussen (chair), klinisk lektor, ph.d., MD
Klinisk Institut, Aalborg Universitet, Danmark

Magnus von Unge, professor, med. dr.
ENT Department, Akershus Universitetshospital
Oslo Universitet, Norge
CLINTEC Karolinska Institut, Stockholm, Sverige

Christian Faber, klinisk lektor, ph.d., MD
Øre-, næse-, hals-kirurgisk Afdeling, Odense Universitetshospital
Syddansk Universitet, Odense, Danmark