Kom til foredrag ved Eske Willerslev

Den 1. februar gæster den kendte evolutionsbiolog og eventyrer Eske Willerslev Aalborg Universitetshospital, hvor han vil fortælle om sin forskning inden for menneskets vandring og udvikling.

Foredraget finder sted i auditoriet, Aalborg Universitetshospital Syd fra kl. 11.00-12.00 - og alle interesserede medarbejdere ved hospitalerne i Region Nordjylland er velkomne. Da der forventes stor interesse, bedes du tilmelde dig arrangementet via formularen, som du finder på PersonaleNet.

Et hovedelement i Eske Willerslevs forskning er menneskets vandring og udvikling, og hans forskergruppe har i en årrække arbejdet med at forstå, hvorfor nogle af de store pattedyr som mammut og uldhåret næsehorn uddøde under og efter den sidste istid. Han har været leder af talrige ekspeditioner til Grønland, Sibirien og Canada.

Som den første i verden påviste Eske Willerslev eksistensen af forhistorisk DNA fra planter og dyr. Blandt nogle af hans vigtigste fund kan nævnes:

  • Eske Willerslev var leder af en forskningsgruppe, der sekventerede det første urgamle humane både mitokondrie- og nukleære genom og var hermed grundlægger af forskningsfeltet ”ancient human genomics”.
  • Eske Willerslev fandt det ældste vidnesbyrd om tilstedeværelsen af mennesker i Nordamerika mere end 14.000 år siden.
  • I 2011 påviste Eske Willerslevs gruppe, at de australske aboriginere nedstammer direkte fra mennesker, der vandrede ud af Afrika for 70.000 år siden, 24.000 år før den folkevandring, der er ophav til nutidens europæere og asiater.
  • Eske Willerslev udførte verdens første projekt om menneskers seksuelle adfærd, der viste aktiv undgåelse af konsanguinitet mellem de tidligste moderne mennesker 34.000 år siden.

Eske Willerslev er Lundbeck Professer ved Københavns Universitet fra 2005 og leder af Center for GeoGenetik, Statens Naturhistoriske Museum, og Prince Philip Chair in Ecology and Evolution, Cambridge University.

Han har modtaget et væld af priser og er blandt andet medlem Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og det amerikanske National Academy of Sciences. Siden 1999 har han publiceret 225 videnskabelige artikler, heraf 45 i de prestigefyldte tidsskrifter Nature og Science. Han har superviseret 14 MSc, 25 ph.d.- og 37 postdoc-projekter.

Forelæsningen er arrangeret af professor Michael Bjørn Petersen, Klinisk Genetisk Afdeling.