Støtte til implementering af kliniske retningslinjer
Venøs tromboemboli (VTE) hos cancerpatienter medfører en betydelig forværring af prognosen. Et dansk kohortestudie viste, at 1 års-overlevelsen er på blot 12% hos patienter med samtidig VTE på cancer-diagnosetidspunktet sammenlignet med 36% hos en alders-, køns- og cancertype-matchet gruppe patienter uden VTE på diagnosetidspunktet.
Ligeledes er VTE og infektion de hyppigste dødsårsager hos cancerpatienter næst efter cancersygdommen selv. Anvendelse af antitrombotisk behandling til forebyggelse og behandling af VTE hos disse patienter er derfor vigtig og ligeværdig med anden potentiel livreddende og lindrende behandling.
En nyligt udkommet rapport beskriver imidlertid en række evidensbaserede retningslinjer for forebyggelse af venøs tromboemboli hos cancerpatienter, og med bevillingen sætter Kardilogisk Afdeling sig i spidsen for et tværregionalt og multidisciplinært samarbejde, der skal sikre implementering af anbefalingerne fra den nye rapport.
I første omgang skal midlerne dække mødeaktivitet, og det kan derefter komme på tale at samle kræfterne omkring en fælles indsats på forskningsområdet.
Projektet ledes af specialeansvarlig overlæge ved Kardiologisk Afdeling, Torben Bjerregaard Larsen.
Næste ansøgningsfrist 21. januar 2018
DCCC har i 2018 afsat en pulje på 5 mio. kr. til aktiviteter, som understøtter DCCC's tre målsætninger – nemlig at styrke det nationale samarbejde på kræftområdet, at facilitere hurtigere omsætning af forskningsresultater til klinisk praksis og tiltrække eksterne forskningsmidler og ekspertise.
Det betyder, at der 4 gange i det kommende år er mulighed for at søge penge til aktiviteter på kræftområdet, der har et nationalt og tværfagligt sigte. Næste ansøgningsfrist er d. 21. januar 2018.