Ph.d.-forsvar ved sygeplejerske Birgith Pedersen

Fredag den 23. september forsvarer sygeplejerske, cand.cur. Birgith Pedersen, Onkologi, Klinik Kirurgi og Kræftbehandling, sin ph.d.-afhandling om forandringer i vægt og kropskomposition hos kvinder i antineoplastisk adjuvant behandling for brystkræft.

Vægtændringer hos kvinder i forbindelse med antineoplastisk adjuvant behandling efter brystkræft er en kendt bivirkning, der kan påvirke både langtidsoverlevelse og livskvalitet samt lede til livsstilssygdomme. Hvordan vægtændringerne påvirker kvindernes selv- og kropsopfattelse og hvorledes vægtændringerne er fordelt på fedt og fedtfri masse er sparsomt udforsket. 

Med udgangspunkt i eksistentiel fænomenologi og et livsverdensperspektiv er der udført to studier i et ’multi-stadie mikset metode-design’. Formålet er, at udvikle viden om faktuelle og oplevede kropslige forandringer i forbindelse med adjuvant antineoplastisk behandling for brystkræft og identificere kvinder, der har brug for en særlig sundhedsfaglig indsats.

Studie I følger vægt og kropskomposition i 18 måneder hos 95 kvinder opereret for brystkræft i stadie I-III. I studie II udvikles som forberedelse til individuelle interview en interviewguide. Efterfølgende er 12 kvinder fra studie I interviewet 12-18 måneder fra diagnosetidspunktet. 

Alle kvinder i adjuvant antineoplastisk behandling for brystkræft er potentielt i risiko for ændring i vægt og kropskomposition. Mens både kvinder, der alene får endokrin behandling og kvinder, der får kemoterapi ved 18 måneder, har øget deres livvidde statistisk signifikant, ses der også en statistisk signifikant øgning i fedtmassen hos kvinder givet kemoterapi. Integration af fund illustreret i joint displays viser, at de målte forandringer ikke er i samsvar med de oplevede forandringer. Selv mindre vægtændringer og forandringer i taljemål påvirker kvindernes opfattelse af krop og selv betydeligt. Vægtøgning skaber frygt for tilbagefald, skam og skyld i modsætning til vægttab, der understøtter en positiv kropsfornemmelse og en følelse af at kunne tage ansvar for egen sundhed. 

Hvis ikke oplevelsen af disse forandringer tages alvorligt kan det forlænge og forstærke kvindernes lidelse. Med udgangspunkt i en narrativ tilgang og med skræddersyede interventioner på tværs af sektorer kan sundhedsprofessionelle støtte kvinderne i relation til deres ændrede krops- og selvopfattelse.

Tid og sted

Forsvaret finder sted fredag den 23. september 2016 kl. 14.00 i auditoriet, Aalborg Universitetshospital, Nord. Efterfølgende vil Klinisk Institut og Klinik Kirurgi og Kræftbehandling / Onkologi være vært ved en reception.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere:

  • Sygeplejerske Charlotte Delmar, professor i Klinisk Sygepleje, Aarhus Universitet
  • Sygeplejerske Mette Grønkjær, lektor, Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, Aalborg Universitetshospital
  • Læge Ursula Falkmer, professor i Klinisk Onkologi, Onkologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital

Bedømmere:

  • Professor, læge Henrik Højgaard Rasmussen (Formand), Center for Ernæring og Tarmsygdomme, Medicinsk Gastroenterologi, Aalborg Universitetshospital
  • Professor, sygeplejerske Susan Rydahl Hansen, Enhed for klinisk sygeplejeforskning og evidensbasering, Bispebjerg/Frederiksberg Hospitaler, Institut for folkesundhed, Sektion for Sygepleje, Aarhus Universitet
  • Professor, sygeplejerske Anners Lerdal, Afdeling for Sygeplejevidenskab, Oslo Universitet og Lovisenberg Diakonale Hospital, Oslo