Selvstyret AK-behandling kan være en fordel for hjerteklap-patienter
For at nedsætte risikoen for blodpropper hos patienter med mekaniske hjerteklapper, behandles patienterne med blodfortyndende medicin (AK-behandling). Behandlingen er en vanskelig balance mellem over- og underbehandling. Patienterne risikerer blodpropper ved underbehandling og blødning ved overbehandling. Nøje kontrol af AK-behandlingen er derfor nødvendig, og det gør man ved at måle en INR-værdi.
Den traditionelle måde at styre AK-behandlingen på er, at patienten får målt INR-værdien og justeret medicindosis hos sin læge eller sygehusafdeling, men selvstyret AK-behandling er en lovende mulighed for at øge behandlingskvaliteten. Ved selvstyret behandling måler patienten selv INR på et transportabelt apparat og doserer så selv medicinen. I tidligere lodtrækningsforsøg har selvstyret AK-behandling vist at være bedre end konventionel AK-behandling.
Både Aalborg Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital tilbyder selvstyret AK-behandling. I et samarbejde har forskere fra hospitalerne og universiteterne i Aalborg og Aarhus fortaget en videnskabelig undersøgelse med 615 patienter med en indopereret mekanisk hjerteklap i selvstyret AK-behandling. Forskerne ville undersøge, hvordan selvstyret AK-behandling påvirker patienternes risiko for alvorlige komplikationer og død. Kontrolgruppen bestod af 3079 patienter i konventionel AK–behandling med en mekanisk hjerteklap.
Forskerne fandt, at der i løbet af 5 år var en lavere forekomst af komplikationer i form af større blødninger og blodpropper hos patienter i selvstyret AK-behandling, men forskellen var ikke statistisk signikant. Risikoen for at dø (uanset årsag) var dog statistisk signifikant lavere hos de selvstyrede patienter sammenlignet med kontrolgruppen.- Der er flere grunde til, at patienter, der selv styrer behandlingen, klarer sig bedre end patienter i konventionel AK-behandling. Patienter i selvstyret AK-behandling får mere undervisning i antikoagulationsbehandling, og de lærer mere om den betydning kost, infektionssygdomme, alkohol og anden medicin kan have på deres behandling, siger overlæge dr.med. ved Aarhus Universitetshospital, Thomas Decker Christensen.