Ph.d.-forsvar ved Sara Correia Marques
Sara Correia Marques' ph.d.-studie viser, at særlige microRNAer, små RNA-molekyler, påvirker behandlingsresponset, og at de har potentiale til at blive vigtige prognostiske biomarkører i diffust storcellet B-celle lymfom (DSBCL).
DSBCL er den mest hyppige type af alle non-Hodgkin lymfomer, og førstelinje-behandling af alle DSBCL patienter er typisk en kombination af rituximab, cyclophosphamid, doxorubicin, vincristin og prednisolon (R-CHOP). Mere end halvdelen af patienterne får tilbagefald, og 30-40% dør af tilbagefald eller refraktær sygdom. Behandlingssvigt sker hoved-sageligt på grund af behandlingsresistens, som kan være iboende eller erhvervet i løbet af sygdomsbehandlingen.
Ph.d.-projektet viser, at miR-34a er højere udtrykt på diagnosetidspunktet hos DSBCL-patienter klassificeret som doxorubicin-følsomme, og at der er signifikant prognostisk sammenhæng mellem opreguleret miR-34a udtryk og forbedret totaloverlevelse hos patienter behandlet med R-CHOP regimet.
Desuden har Sara Correia Marques vist, at doxorubicin inducerer ændringer i udtrykket af adskillige gener og signalveje afhængigt af eksponeringstid, iboende evne til respons og koncentration.
Ph.d.-forsvaret finder sted den 27. november 2015, kl. 13.00 (bemærk ændret tidspunkt i forhold til oprindelig annoncering) i Psykiatriens festsal. Efterfølgende reception afholdes i Kantinen i Forskningens Hus.
Vejledere og bedømmere
Bedømmerne:
- Associate Professor Charlotte Guldborg Nyvold, MSc, ph.d.
Hæmatologisk afdeling, Aarhus Universitetshospital, Aarhus, Danmark - Professor Dan Grandér, MD, ph.d.
Department of Oncology-Pathology, Karolinska Hospital and Institute, Stockholm, Sweden - Professor Per Guldberg, MSc, ph.d.
Kost, gener og miljø gruppe, Center for Kræftforskning, Kræftens Bekæmpelse, København, Danmark
Vejleder:
- Professor MSO Karen Dybkær, Klinisk Institut og Hæmatologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital