Ærespris til Asbjørn Mohr Drewes

Professor ved Medicinsk Gastroenterologisk Afdeling, dr. med. Asbjørn Mohr Drewes modtog torsdag den 26. november én af landets fineste forskerpriser, nemlig Generalkonsul Ernst Carlsens Fonds Ærespris.
Æreslegat, Asbjørn Mohr Drewes
Asbjørn Mohr Drewes (4. fra venstre) modtog æresprisen i smukke omgivelser, nemlig Lægeforeningens hovedsæde, "Domus Medica" i København.

Asbjørn Mohr Drewes får prisen for sit store forskningsmæssige og kliniske virke, hvor han i dag er af verdens førende inden for forståelse og behandling af sygdomme relateret til medicinske tarmsygdomme og smertesystemet, herunder smerter og forstyrrelser i mave-tarm-systemets bevægelser og regulering.

Asbjørn Mohr Drewes' imponerende forskningsarbejde har blandet andet resulteret i 555 publikationer i form af peer-reviewede artikler, oversigtsartikler og kapitler i bøger. Forskningen er i dag koncentreret omkring forskningsgruppen Mech-Sense, som han er leder af.

Forskningsgruppens arbejde spænder vidt - fra motilitet og neurogastroenterologi, smerter og analyse af kommunikationen mellem tarm og hjerne, udvikling af metoder til billeddannelse af de indre organer, sygdomme i pankreas, klinisk og eksperimentel farmakologi til diabetiske komplikationer i mavetarmkanalen. Meget af denne forskning er endt med at være fundament for internationale kliniske retningslinjer inden for fx behandling af smerter ved kronisk pankreatitis og pankreascancer, behandling af motilitetsforstyrrelser ved diabetes og billeddannelse af pankreas. 

Som led i sine kliniske funktioner har Asbjørn Mohr Drewes blandt andet været drivkraft bag etableringen af Skandinaviens første klinik for pankreassygdomme på Aalborg Universitetshospital. Klinikken er multidisciplinær og modtager patienter fra ind- og udland. Klinikken er en højtspecialiseret funktion og udover at udrede og behandle patienter, drives der forskning, udvikling og undervisning på højt internationalt niveau. 

De sidste år har han desuden stået for opbygningen af en klinik til behandling af senfølger efter cancer i samarbejde med en tilsvarende enhed på Aarhus Universitetshospital.

Asbjørn Mohr Drewes har desuden et stort nationalt og internationalt netværk. Han er præsident for det Skandinaviske Selskab for Motilitet og Neurogastroenterologi (SAGIM), medlem af bestyrelsen og ”Executive Committee” i det Europæiske Selskab for Motilitet og Neuroga-stroenterologi (ESNM) samt af det Europæiske Selskab for Gastroenterologi og Hepatologi (UEG). Desuden er han repræsenterret i forskellige udvalg. Han sidder bl.a. i ”core committee” inden for det Europæiske Smerteselskab (EFIC) og er leder af det Danske og det Skandinavisk-Baltiske Pancreas Selskab (SBPC).

Fortjent prismodtager

Af fundatsen til Generalkonsul Ernst Carlsens Fond fremgår det, at ærespriserne uddeles med det formål "at hædre danske videnskabsmænd, læger og andre, der måtte have ydet et særligt anerkendelsesværdigt arbejde og en betydelig indsats fortrinsvis ved udforskning og behandling af sygdomme". Ved bedømmelsen skal det ligeledes tages i betragtning, om den pågældende har udført en værdifuld humanitær indsats - og det er i den grad tilfældet, lyder det fra professor og konstitueret forskningschef samt medlem af fondens bestyrelse, Henrik Vorum:

- Asbjørn matcher om nogen dette formål. Han er en meget komplet videnskabsmand og forskningsleder, der i hele sin karriere har udvist innovativ fremdrift og en uophørlig trang til at uddanne den yngre generation inden for forskning og udvikling generelt og ikke mindst til glæde for patienterne. Det er derfor fuldt fortjent, at han nu har fået tildelt endnu én af landets fineste forskerpriser.

I 2018 modtog Asbjørn Mohr Drewes Hagedorn-prisen for sit pionerarbejde inden for forskning i smerter og mave-tarm-sygdomme, og i 2019 blev han tildelt ordenen ”Ridder af Dannebrog” på grund af sin mangeårige og banebrydende forskning i sygdomme inden for smerter og forstyrrelser i mave-tarm-systemet, specielt inden for kronisk pankreatitis.

Generalkonsul Ernst Carlsens Fonds Ærespris er på 40.000 kr. og uddeles af Lægeforeningen.

Bestyrelsen for Generalkonsul Ernst Carlsens Fond tæller bl.a. Lægeforeningens formand Camilla N. Rathcke (formand for bestyrelsen), professor dr. med. Aalborg UH / AAU, Henrik Vorum, professor, KU, Jakob Kragstrup, klinikchef, Rigshospitalet, Jeanett Østerby Bauer, professor, KU, Hans Braüner-Osborne, institutleder, AU Kristjar Skajaa, professor ved SDU, Niels Marcussen samt direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.

Opdateret