Claus Kjærgaard, Fysioterapeut og MSc. Health Science, ph.d.-studerende

Forskningsprojekter om kirurgers muskuloskeletale smerter.

Mit forskningsprojekt fokuserer på arbejdsrelaterede muskel- og skeletproblemer hos kirurger, og hvordan disse udfordringer kan forebygges og behandles. Målet er at identificere markører, der kan forudsige risikoen for disse smerter, samt at finde effektive løsninger til at reducere dem. 

Projektet består af fire centrale studier:

  1. Kortlægning af interventioner mod muskuloskeletale smerter hos kirurger
    I dette systematiske review, som inkluderer kvalitetsvurderinger og metaanalyser, kortlægger vi den nuværende viden om interventioner til forebyggelse og behandling af muskuloskeletale smerter hos kirurger. Vi identificerer også videnshuller og vurderer behovet for yderligere forskning.

  2. Evaluering af træningsstrategier mod kroniske spinale muskuloskeletale smerter hos kirurger
    Gennem et randomiseret kontrolleret studie undersøger vi effektiviteten af specifikke, personcentrerede øvelser sammenlignet med generelle øvelser for kirurger, der oplever kroniske spinale smerter. Målet er at afdække, om specifikke øvelser giver bedre resultater.

  3. Undersøgelse af prævalens og risikofaktorer for muskuloskeletale smerter
    Via en spørgeskemaundersøgelse afdækker vi prævalensen af muskuloskeletale smerter blandt kirurger og undersøger sammenhængen mellem smerterne og både kendte og potentielle risikofaktorer.

  4. Måling af fysisk belastning under kirurgiske indgreb
    I dette studie måler vi de fysiske belastninger, både statiske og dynamiske, som kirurger oplever under forskellige operationsprocedurer. Vi sammenholder disse belastninger med etablerede grænseværdier fra arbejdsmedicin. 

Disse studier sigter i sin helhed mod at give en markant forbedret forståelse af de muskuloskeletale smerter, som kirurger oplever, med fokus på risikofaktorer og effektive interventioner. Ambitionen er, at den viden, vi genererer, også kan anvendes til at forbedre forebyggelse og behandling i den generelle befolkning.