Om os

Den Lungemedicinske Forskningsenhed er en del af den Respiratoriske Forskningsenhed, (Respiratory Research, Aalborg, forkortet REAAL), som arbejder med kroniske lungesygdomme.

Vi ønsker at følge Aalborg Universitetshospitals forskningsstrategi og forske i store folkesygdomme. Enheden har således særligt fokus på forskning inden for KOL, astma og bronkiektasier, men arbejder også med alvorlige lungeinfektioner, næsepolypper, sarkoidose og lungekræft. Vi ønsker at integrere forskning i daglige kliniske arbejde, således at det kliniske arbejde kan gøres til genstand for forskningsprojekter. Vi arbejder mod en forskningsaktiv afdeling, hvor alle ansatte føler sig som en del af forskningsarbejdet og bidrager efter formåen.

På KOL-området  arbejder vi under overskriften: Tidlig opsporing og intervention; hjælp til selvhjælp til KOL-patienter. KOL er, og vil i kommende år i tiltagende grad blive, en væsentlig samfundsøkonomisk post. 60% af KOL-patienter i den arbejdsføre alder står uden for arbejdsmarkedet og er stor-forbrugere af sundhedsydelser Vores interesse spænder fra de ny-diagnosticerede til de aller-sygeste patienter med KOL. Vi laver en lang række epidemiologiske studier, som hjælper os med viden om livet med KOL i virkeligheden, og giver os viden om, hvor vi skal arbejde med forandring for at forbedre livet med KOL. Vi laver også studier om hvordan man kan holde de allersværest ramte patienter aktive i hjemmet. Og vi arbejder med det komplekse sygdomsbillede hos patienterne, som ofte fejler flere kroniske sygdomme, samt med forskelle i sygdomspræsentation hos kønnene. Vi er en del af det danske Trial Nation-samarbejde med den farmakologiske industri og laver en lang række medicinske studier i samarbejde med medicinalindustrien.

På bronkiektasi-området arbejder vi med kortlægning af patienternes symptomer, optimering af det kliniske tilbud til patienterne og samarbejder med medicinalindustrien om afprøvning af ny medicin til patienterne.

På infektionsområdet er vi deltagere i et nationalt studie om empyem (betændelsesansamling mellem lungehinder), og samarbejder med industrien omkring afprøvning af ny medicin til behandling af mycobakterier.

På lungecancerområdet arbejder vi med studier omkring optimering af den diagnostiske udredningsproces. Ydermere er gruppen involveret i tidlig recidiv-opsporing hos patienter med non-småcellet lungecancer.

På Astma, næsepolyp og sarkoidose-området udfører vi, i samarbejde med medicinalindustrien, afprøvning af ny medicin.

 

Opdateret