Grønlandsforskning

Center for Grønlandsforskning har siden 1995 arbejdet med sundhed og sygdom i Grønland gennem ansættelser i Grønland, projekter og deltagelse i møder om arktisk forskning.
Udforskning af kost og levevilkårs betydning er af stor vigtighed for forebyggelse af sygdom og sikring af befolkningens og den enkeltes sundhed. I Grønland har forskning inden for livsstil været et relativt uopdyrket område, men den er nu i markant udvikling.

Udfordringen ved forskning inden for livsstil er, at det er vanskeligt at undersøge effekten af forskellige levevilkår. Derfor er det vigtigt at kunne gøre de samme iagttagelser under forskellige forhold. Det grønlandske samfund befinder sig på forskellige stadier i udviklingen fra fanger/samler-kultur til et moderne samfund. Derfor har man som forsker mulighed for at iagttage mennesker med de samme genetiske egenskaber og i samme klima men på vidt forskellige trin i den samfundmæssige udvikling og derfor med vidt forskellige levevilkår. Her kan man se, hvordan ændrede levevilkår forandrer sygdomsmønstret og sygdomsforekomsten - en transformation, som man kun meget få steder i verden har kunnet studere i detaljer. Grønland er et af de steder.

Desuden har Grønland to forskellige populationer inuitterne (det oprindelige folk) og caucaserne (danskerne), som lever i det samme ekstreme miljø. Det giver mulighed for at vurdere sammenspillet mellem genetik og miljøfaktorer for en række tilstande og sygdomme.

Vi har gennem årene foretaget mange forskellige undersøgelser. Af undersøgelsesområder kan nævnes: Jodindtag og struma/stofskiftesygdomme, leversygdomme, fedme samt knoglemetabolisme og knogleskørhed.

Opdateret