AMIOPHARM-ICU: Pharmacokinetics and pharmacodynamics of intravenous versus enteral amiodarone in critically ill patients with new-onset atrial fibrillation – a randomised controlled pilot trial
TITEL:
Pharmacokinetics and pharmacodynamics of intravenous versus enteral amiodarone in critically ill patients with new-onset atrial fibrillation – a randomised controlled pilot trial
BAGGRUND:
Nyopstået atrieflimren er hyppig, hos kritisk syge voksne patienter indlagt på en intensiv afdeling og opstår hos op til 40% af patienterne. Nyopstået atrieflimren øger risiko for forlænget intensiv- og hospitalsindlæggelse, tromboemboliske komplikationer, hjertesvigt og død. Standardbehandling af nyopstået atrieflimren er intravenøs kontinuerlig indgift af Amiodaron. Behandlingen er effektiv og betragtes som værende uden bivirkninger. Der er mistanke om, at intravenøs indgift af Amiodaron kan føre yderligere skade af lungevævet, særligt hos respiratorbehandlede patienter. Risikoen for at udløse en lungeskade er muligvis mindre, hvis Amiodaron gives som tablet. Vi vil undersøge amiodarons farmakokinetik og farmakodynamik i et lodtrækningsforsøg, hvor halvdelen af kritisk syge respiratorhandlede patienter med nyopstået atrieflimren behandles i henhold til vores standard og halvdelen får tablet behandling.
BESKRIVELSE:
Formålet med studiet er at undersøge, hvordan Amiodaron optages, omsættes og udskilles i kroppen (farmakokinetik) og hvordan det påvirker kroppen (farmakodynamik) ved intravenøs behandling sammenlignet med tablet behandling (via ventrikelsonde) til kritisk syge respiratorbehandlede intensive patienter, som har normal tarmfunktion.
Studiet udføres som et lodtrækningsforsøg på vores intensive afsnit R, TIA og NOTIA. Vi inkluderer voksne, respiratorbehandlede patienter, som udvikler nyopstået atrieflimren. Patienter med kendt atrieflimren og/eller patienter med nyopstået atrieflimren, som har været i behandling med Amiodaron før indlæggelse på hospital eller på intensiv, er ikke med i forsøget. I alt 50 kritisk syge respiratorbehandlede patienter vil blive undersøgt i forsøget.
Behandlingen for nyopstået atrieflimren indledes hos alle patienter efter gældende praksis med bolus dosis Amiodaron 150 mg intravenøst, evt. gentaget. Hvis den ansvarlige læge vurderer, at amiodaron behandlingen skal fortsætte, screenes patienten og såfremt inklusionskriterier er opfyldt og der ikke er eksklusionskriterier, kan patienten randomiseres til infusion Amiodaron (10 µg/kg/døgn) eller med tablet Amiodaron 600 mg x 2 dagligt via REDCap database. Behandlingseffekten vurderes løbende og overvågning af patienterne følger standard praksis.
Projektpersonale vil opsamle blodprøver fra arteriekanyle, udåndingsluft via respiratorslange og lungevæske via en bronkoskopi dagen efter opstart af behandlingen og gentaget på 3., 5. og 7. dag. Prøverne vil blive opbevaret i en -80°C fryser. Prøver vil blive analyseret, når alle 50 patienternes prøver er opsamlet. Dermed fås et indblik i forskelle mellem intravenøs indgift og tablet behandling.
KLINISK ANSVARLIG:
Bodil Steen Rasmussen, ledende overlæge, professor
INFORMERET SAMTYKKE:
Patienter er midlertidigt uden handleevne grundet deres akut kritiske sygdom. Studiet er godkendt som et akut lægemiddelforsøg og det betyder, at patienterne kan inkluderes, når inklusionskriterier og eksklusionskriterier er opfyldt. Herefter skal der snarest muligt indhentes informeret samtykke fra en uvildig læge (forsøgsværge) og nærmeste pårørende.
GODKENDELSER:
Forsøget er godkendt af Videnskabsetisk Medicinsk Komité og registreret i Datatilsynet. Gennemførelse af studiet er godkendt af afdelingsledelsen.
ØKONOMISK STØTTE TIL FORSØGET:
Vi har fået fondsbevillinger fra Beckett Fonden, Pedersen Charity Fonden og Kjærgaard fonden til at gennemføre forsøget.
SITE-INVESTIGATOR:
Prof. Bodil Steen Rasmussen
START DATO: August 2025
FORVENTET SLUT DATO: July 2026
Opdateret