Ultralyd finder kølediskens saftigste steg
I 2023, omkring samme tid på året, kunne vi bringe historien om, hvordan Gustav Normann og Phillip Kaasgaard Sperling fra henholdsvis Akut- og Traumecenter og Anæstesi- og Intensivafdelingen med største videnskabelige grundighed har undersøgt, om ultralydskanning kan bruges som redskab at udvælge dén flæskesteg, der har den bedste kødstruktur og største saftighed efter tilberedning.
I dag er resultaterne af deres anstrengelser så endelig blevet publiceret i form af en videnskabelig artikel bragt i Ugeskrift for Læger (Ugeskr Læger 2024;186:V20241. doi: 10.61409/V20241)
Og inden vi går videre i denne artikel, så lad os understrege, at studiet er udført i forskernes fritid. Og foruden formålet - at finde vej til kølediskens saftigste steg - har studiet også givet de to forskere værdifuld erfaring med ultralydskanning.
Point-of-køledisk skanning
Til studiet har de to forskere indkøbt et sortiment af flæskestege, som efterfølgende er blevet grundigt skannet.
- Vi købte tre forskellige flæskestege i tre forskellige kvaliteter, som vi ultralydsskannede for derefter at behandle skanningsbillederne i noget software, som kan kvantificere, om der er tale om fedt, væske eller bindevæv. Stegene blev tilberedt efter samme protokol som ved tidligere flæskestegsstudier, og de blev herefter serveret for 40 studerende, som vurderede stegene efter smag, saftighed og konsistens, forklarer Gustav Holck Normann.
Og resultaterne - som altså nu er offentliggjort - viser, at man ved at medbringe et transportabelt ultralyd-apparat, når man går i jagt i supermarkedets eller slagterens køledisk, præcist kan skanne sig til at kende mængden af væskeholdigt kød i en flæskesteg, uden at emballagen brydes. Og det er vigtig viden, for studiets smagstest viser, at stegen med mest væskeholdigt kød rangeres dårligst og mindst saftig efter tilberedning.
"Ud fra dette studies resultater kan vi anbefale, at potentielle købere af flæskesteg for fremtiden medbringer en ultralydskanner med lineær probe, når julestegen skal udvælges. Ud fra vores data bør køberen vælge den steg, som har det laveste indhold af væske", skriver forskerne i artiklen.
Læs mere om studiet og resultaterne her.
Glædelig jul!