Patienter med ankelbrud kan slippe for indlæggelse

Patienter med brækket ankel kan i mange tilfælde trygt sendes hjem fra Akutmodtagelsen og i stedet opereres ambulant nogle dage senere, uden at det går ud over behandlingsresultatet. Erfaringerne fra nyt studie fra Aalborg Universitetshospital er så gode, at proceduren nu vil kunne indføres som et behandlingstilbud.

Peter Larsen og Rasmus Elsøe
Peter Larsen (tv.) og Rasmus Elsøe.

Når patienter ankommer til Akutmodtagelsen i Aalborg med et brud på anklen, har det været almindelig praksis at indlægge dem, indtil der var en ledig tid i operationsprogrammet. Men i et nyt forskningsprojekt er patienter i stedet blevet sendt hjem med smertestillende medicin og en aftale om, at de dagen efter vil blive ringet op med en operationstid inden for få dage - altså en operation i dagkirurgisk regi, hvor de kan vende hjem samme dag.

Og det har vist sig at være en overvældende succes. Patienterne er nemlig glade for at slippe for at skulle sidde og blomstre på hospitalet, mens de venter på operationen, fortæller overlæge Rasmus Elsøe, der står bag studiet sammen med ph.d.-studerende Christian Grundtvig Refstrup Rasmussen og kollegaer fra Ortopædkirurgisk Afdeling og Fysio- og Ergoterapiafdelingen på Aalborg Universitetshospital:

– Patienterne, der har deltaget i studiet, har ikke haft flere smerter, og de har givet udtryk for, at det har været rart at kunne være hjemme. Det giver en større frihed og mindre stress i ventetiden, siger han.

Studiet omfatter 86 patienter, som blev tilfældigt fordelt til enten indlæggelse eller ambulant behandling. 12 uger efter operationen blev patienterne vurderet ud fra deres tilfredshed med behandlingsforløbet, smerter, symptomer, fysisk funktion og livskvalitet.

Resultatet var klart: Der var ingen forskel mellem de to grupper – hverken i smerte, funktion, heling eller tilfredshed.

– Vi ser ingen forskel i behandlingskvalitet, komplikationer eller patienternes oplevelse, når vi sammenligner ambulant og indlagt kirurgi. Tværtimod er patienterne mindst lige så tilfredse med at være hjemme i ventetiden. Det bekræfter os i, at ambulant behandling er et trygt og sikkert alternativ, siger lektor Peter Larsen.

Bedre for både patienter og sundhedsvæsen

For hospitalet er der også klare fordele. Når patienter ikke optager sengepladser i tiden op til en operation, bliver der frigivet kapacitet til andre akutte patienter. Samtidig bliver det lettere at tilrettelægge arbejdsflowet:

– Vi skal bruge den begrænsede sengekapacitet, hvor den gør mest gavn, og sikre optimal udnyttelse af vores personaleressourcer - og når vi ved, at patienterne med ankelbrud klarer sig lige så godt i et ambulant forløb, giver det både faglig og organisatorisk mening at gøre det her til fast tilbud, siger Rasmus Elsøe.

Han understreger, at patienterne i alle tilfælde vil blive vurderet, om de er i stand til at kunne klare sig hjemme med krykker. Hvis ikke, vil de altid blive indlagt:

– Det her er ikke en løsning for alle, men for den gruppe – ofte yngre – patienter, som er fysisk i stand til at være hjemme, siger Peter Larsen.

Studiet er støttet økonomisk af Helsefonden.