Aalborg-forsker i spidsen for europæiske guidelines
To år har det taget at gennempløje og udtrække den vigtigste viden fra 455 videnskabelige artikler. Til gengæld har klinikere over hele Europa nu et sæt guidelines, de kan følge, når de står med patienter med sjældne, men alvorlige hjerneabcesser.
- Det har været et sjovt, spændende og ikke mindst lærerigt arbejde, som jeg er meget stolt over at have haft mulighed for at være tovholder på. Hjerneabcesser er en sjælden tilstand, hvor det kan være svært at vurdere, hvilken behandling, der er bedst i den givne situation. Derfor er det vigtigt, at der findes kliniske guidelines på området.
Sådan fortæller overlæge ved Infektionsmedicinsk Afdeling, Jacob Bodilsen, der fik henvendelsen fra det europæiske selskab for klinisk mikrobiologi og infektionssygdomme, ESCMID, om han ville påtage sig opgaven som chairman for gruppen, der skulle stå for udarbejdelsen af de nye guidelines.
Hjerneabsces er en alvorlig infektion med høj dødelighed og risiko for alvorlige mén hos overlevende. I 2020 forsvarede Jacob Bodilsen sin ph.d.-afhandling om netop hjerneabcesser, hvor han belyste behandlingen på nationalt plan ved hjælp af danske registre.
- Vi har i mange år arbejdet for at skabe et internationalt netværk på området – noget som er vigtigt, når vi beskæftiger os med disse sjældne sygdomme, og samarbejdet kan være indgangen til at få mulighed for at præge udviklingen inden for faget og bidrage til at profilere hospitalet positivt. Også selvom vi kun er et lille hospital med omkring fem hjerneabcesser om året, siger Jacob Bodilsen.
Udarbejdelsen af de nye guidelines er foregået med deltagelse fra en patientrepræsentant. Det har givet andre perspektiver på behandlingen end det rent lægefaglige:
- Vi har i retningslinjerne forsøgt at inddrage patienternes perspektiv på, hvad de synes er vigtigt i forhold til deres behandling. Det giver os mulighed for at prioritere risici og gavnlige effekter ved forskellige tiltag, siger Jacob Bodilsen.
Han opfordrer til, at andre, der går med den mindste interesse for at bidrage til udarbejdelsen af internationale guidelines, deltager aktivt i de europæiske selskaber:
- Det er en enestående chance for ikke blot at sætte Aalborg Universitetshospital på landkortet med også for at opbygge gode samarbejdsrelationer, der åbner mulighed for nye forskningsprojekter, slutter Jacob Bodilsen.
Læs den nye guideline her:
Støttefunktionen bag arbejdet med guidelinen
I forbindelse med Jacob Bodilsens funktion som tovholder på den internationale guideline har bibliotekarerne i Medicinsk Bibliotek hjulpet med litteratursøgning, dublethåndtering og fremskaffelse af litteratur.
“A broad literature search of scientific studies of ‘brain abscess’ or ‘cerebral abscess’ as text or MESH terms was carried out by a medical librarian in the electronic databases of PubMed, EMBASE, and the Cochrane Library on September 17, 2021 and updated on September 29, 2022 (Full search strategy is available in Suppl. Material).”
Medicinsk Bibliotek sikrer, at hospitalernes forskere og klinikere har adgang til relevante sundhedsvidenskabelige databaser og tidsskrifter og hjælper med at fremskaffe det, biblioteket ikke selv indkøber licens til, fra andre biblioteker i ind- og udland.
Læs mere om Medicinsk Biblioteks services her.
Forfatter
Kommunikationskonsulent